,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C

Stoltenberg: Türkiye'nin tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesine yönelik çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz

Stoltenberg: Türkiye'nin tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesine yönelik çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu'nda ortak komite toplantısında yaptığı açıklamada,, "Türkiye'nin tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesine yönelik çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Stoltenberg, Ukrayna'daki son gelişmeler ve NATO- Avrupa Birliği ilişkileri hakkında parlamento üyeleri ile değerlendirmelerde bulundu.

Finlandiya'nın NATO üyesi olmasının tarihi bir olay olduğunu belirten Stoltenberg, "Bunun arka planını hatırlamamız gerekiyor. Başkan Putin 2021 sonbaharında NATO'nun daha fazla genişlemeyeceğini taahhüt etmesi ve imzalaması için bir taslak anlaşma gönderdi. Bu Ukrayna'yı işgal etmemek için bir ön şarttı. Elbette bunu imzalamadık. Bunun tam tersi oldu" ifadelerini kullandı.

Putin'in NATO'nun Rusya sınırlarına daha fazla yaklaşmasını önlemek için savaşa girdiğini vurgulayan Stoltenberg, "Bunun tam tersini elde etti. İttifakın doğu kesiminde NATO varlığı arttı. Ayrıca Finlandiya'nın İttifak'a katıldığını ve İsveç'in de yakında tam üye olacağını gördü" dedi.

Vilnius Zirvesi'nde İsveç'in terörle mücadele konusunda daha fazla adım atacağına ilişkin mutabakata vardıklarını hatırlatan Stolteberg, "Türkiye şunu açıkça ifade etti, en kısa zamanda üyeliği onaylayacaklar. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok kez dile getirdi. Bu nedenle, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu sonbaharda yeniden toplandığında İsveç'in üyeliğini mümkün olan en kısa sürede onaylamasını bekliyorum. Daha sonra İsveç ve Finlandiya'nın üye olmasıyla 32 müttefikimiz olacak" şeklinde konuştu.

Stoltenberg yaptığı konuşmada, NATO Genel Sekreteri olarak göreve başladığı 2014 yılından bu yana NATO ile AB arasındaki işbirliğini güçlendirmenin kendisi için bir öncelik olduğunu belirterek, "NATO-AB işbirliğine inanıyorum çünkü aynı değerleri ve aynı zorlukları paylaşıyoruz. Biz iki farklı kuruluşuz ama pek çok ortak noktamız var" ifadelerini kullandı. 

İsveç'in de ittifaka katılmasının ardından NATO çatısı altında yaşayan AB vatandaşlarının oranının yüzde 96'ya ulaşacağını ifade eden Stoltenberg, "Son yıllarda siber, uzay, kritik altyapı, askeri alanlarda NATO-AB işbirliğini güçlendirebildiğimizi ve Batı Balkanlar'da, Kosova'da, Ege Denizi'nde, diğer birçok bölgede yasa dışı göçle mücadelede el birliğiyle çalıştığımızı görmek güzel" açıklamasını yaptı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55