,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C

Stoltenberg: En ayrıntılı savunma planları konusunda anlaştık

Stoltenberg: En ayrıntılı savunma planları konusunda anlaştık
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki gün süren Zirve'de, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana en ayrıntılı savunma planları konusunda anlaştıklarını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Vilnius'taki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin kapanışında yaptığı açıklamada, tarihi bir NATO Zirvesi’ni tamamladıklarını, iki gün boyunca İttifak'ı geleceğe hazırlama bakımından önemli kararlar aldıklarını kaydetti.

“Soğuk savaştan bu yana en ayrıntılı ve sağlam savunma planları konusunda anlaştık. Savunma yatırımlarına ilişkin taahhüdümüzü güçlendirdik. Ukrayna'nın NATO'ya yakınlaştırılması ve uzun vadede desteğin artırılması konusunda anlaştık. Tüm dünyadaki ortaklıklarımızı daha da derinleştirdik” diyen Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyi'nde NATO ve Ukrayna'nın eşit şekilde bir araya gelerek karar alacağını belirtti.

NATO üyelerinin Ukrayna'ya yönelik yeni askeri destek vaatlerini memnuniyetle karşıladığını ifade eden Stoltenberg, “Müttefikler, Rus saldırısının geri püskürtülmesine yardımcı olmak için on milyarlarca dolar askeri yardım sağladı. On binlerce Ukrayna askeri NATO üyeleri tarafından eğitildi, donatıldı. Ukrayna topraklarını özgürleştirmeye devam ederken ihtiyaç duyduğu sürece Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz” dedi. NATO üyelerinin koşulları yerine getirdiği zaman Ukrayna'yı NATO'ya davet edeceklerini söyleyen Stoltenberg, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Avrupa Birliği liderleri yaptığı görüşmeye de değindi. NATO'nun bölgesel bir ittifak olduğunu ancak küresel zorluklarla karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Genel Sekreter, “Bugün, Avrupa'da yaşananlar İndo-Pasifik için önemli, İndo-Pasifik'te olanlar da Kuzey Amerika ve Avrupa için önemli. Pekin'in küresel atılganlığı ve Moskova'nın Ukrayna ile savaşı NATO, AB ve İndo-Pasifik ortakları arasında daha sıkı koordinasyonu gerektirmekte. Kuzey Kore'nin fırlattığı son füze dahil nükleer ve füze programlarını kınıyoruz, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin pek çok kararını ihlal etmekte, bölge ve küresel güvenlik açısından tehdit oluşturmakta. NATO, deniz güvenliği, yeni teknolojiler, iklim değişikliği gibi konularda ortak çalışmalar dahil olmak üzere özel olarak hazırlanmış ortaklık programlarıyla Avusturya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore ile bağlarını güçlendiriyor” dedi.

Çin'in yeni askeri kabiliyetlerine yönelik büyük yatırımlarına değinen Stoltenberg, Çin'in 2035 yılına kadar Kuzey Amerika'ya ve tüm Avrupa'ya ulaşabilecek bin 500 adet nükleer savaş başlığına sahip olmasını beklediklerini belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55