,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C

STK'lar Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamasını istedi

STK'lar Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamasını istedi
Türkiye'nin, Kur'an-ı Kerim'e yönelik alçakça saldırılarda bulunulmasına izin veren İsveç'in NATO üyeliğine asla izin vermemesi gerektiğini belirten STK temsilcileri, İslam ülkeleri ve halklarını Kur'an-a sahip çıkmaya çağırdı.

 

Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade eden sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İsveç başta olmak üzere Avrupa genelinde İslam'ın kutsallarına yapılan saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini vurguladı.

Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına karşı İslam ülkeleri ve Müslümanlara büyük görevlerin düştüğüne işaret eden STK'lar, halkları Müslüman olan ülkelerin liderlerinin Kur'an-a yapılan saldırılara gerekli tepkiyi gösterip fiili adımlar atması gerektiğini belirtti.

Özellikle Türkiye'nin Kur'an düşmanı İsveç'in NATO üyeliğine asla onay vermemesi gerektiğini dile getiren STK'lar, hükümete çağrıda bulundu.

Özgür-Der Batman Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Latif Rüzgar, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde İslam'ın kutsallarına, şiarlarına yapılan saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi.

Latif Rüzgar

"İsveç'in NATO üyeliğine kesinlikle ciddi itirazlar olmalı"

Türkiye'nin İsveç'e yönelik tavrının net olması gerektiğini belirten Rüzgar, "Başta İsveç ve Danimarka olmak üzere Avrupa'da Kur'an-a yapılan saldırılara karşı Müslümanlar ciddi tepki göstermesi lazım. Kutsallarımız bizim kırmızı çizgimizdir. Bu manada İsveç'in NATO üyeliğine kesinlikle ciddi itirazlar olmalıdır. Türkiye nasıl ki kendi güvenliği için İsveç'le NATO üyeliğinde bu anlamda pazarlık yapabiliyorsa, kendi kutsalları için de net bir şekilde bir tavır ortaya koyması lazım." dedi.

"Irak'ın İsveç tavrını diğer İslam ülkelerinden de bekliyoruz"

Irak'ın Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının ardından İsveç Büyükelçisini sınır dışı etmesini doğru bulduğunu ifade eden Rüzgar, şöyle devam etti:

"Irak'ın büyükelçiye verdiği dersi destekliyoruz. Aynı tavrı diğer bütün İslam ülkelerinden de bekliyoruz. Gerek vatandaş gerekse de ülke olarak bu gibi saldırılar karşısında kesinlikle net bir tavır takınmamız lazım. Konu ticari değil. Konu kutsallarımızdır. İnancımız gereği net bir duruş sergilememiz lazım. İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye saldırıları birinci madde olarak görmelidir. İsveç'in bu tutumundan dolayı Türkiye NATO üyeliğine izin vermemesi gerektiğine inanıyoruz."

Latif Kaya

"Buna karşı durmalıyız"

İHH Batman Şube Başkanı Mehmet Latif Kaya ise İslam'ın kutsallarına yönelik yapılan saldırıların tepkisiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Avrupa'da Kur'an-a saldırının kesinlikle özgürlükle bağdaşmadığına dikkat çeken Kaya, "Bataş İsveç olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde 'özgürlük' adı altında Kur'an-ı Kerim yakılmaları var. Müslüman olarak buna her şekilde karşı durmamız lazım. 'Özgürlük' adı altında başkasının kutsalına saldırmanın özgürlük olmadığını biz Müslümanlar olarak tepki vermemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Gereken tepki gösterilseydi İsveç Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin vermezdi"

Kur'an-ı Kerim düşmanlığı sebebiyle İsveç'e her kesimden tepki gösterilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, şunları söyledi:

"Aynı şekilde siyasi olarak da devletlerin, İslam ülkelerinin tepki göstermesi gerekiyor. Müslüman halklar bu saldırılara tepki gösterdiği kadar devletler vermiş olsaydı İsveç Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin vermezdi. Maalesef devletlerden o tepkiyi göremiyoruz. Kutsallara yönelik bir düzenleme getirirlerse NATO'ya üyelik belki olabilir ama bu yapılmazsa kesinlikle İsveç'in NATO'ya üyeliği yapılmaması lazım."

Şehmuz Önlü

"İsveç'in NATO'ya alınmamasıyla ilgili gerekli çalışma yapılmalı"

Memur-Sen Batman Şube Başkanı Şehmuz Önlü, İslam'ın kutsallarına saldırıların son zamanlarda yine hız kazandığına vurgu yaptı.

Önlü, "Başını İsveç'in çekmiş olduğu ve daha sonra da Danimarka'da kutsal kitabımız olan Kur'an-ı Kerime yapılan saldırılar ne yazık ki ardı arkası kesilmiyor. Tüm İslam ülkelerinin bu konuda ciddi tepkiler vermesi gerekiyor. Başta ülkemiz olmak üzere NATO konusunda ciddi bir tepki göstermemiz gerekir. İsveç'in NATO'ya alınmamasıyla ilgili gerekli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Çünkü kutsak kitabımıza saldırı olduğu sürece onlarla aynı çatı altında bulunmamız doğru olmayacaktır. Bu konuda elimizdeki bütün imkânları seferber etmek zorundayız." dedi.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55