,
  • BIST 9987.45
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 29 °C

STK'lar: Süresiz nafaka süresiz zulüm demektir

STK'lar: Süresiz nafaka süresiz zulüm demektir
Süresiz nafakanın bir zulüm olduğuna dikkat çeken Sivil Toplum Kuruluşları, uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde olan süresiz nafakanın kaldırılmasını talep etti.

 

Yıllardır gündemde olan ama şimdiye kadar somut bir adımın atılmadığı süresiz nafaka mağduriyeti devam ediyor.

Süresiz nafaka ile bir gün bile evli kalan çiftlerin boşanması durumunda erkek, süresiz olarak boşandığı kadına nafaka vermek zorunda kalıyor.

Süresiz nafaka ile ilgili İLKHA'ya konuşan STK temsilcileri, Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın nafaka açıklamasını desteklediklerini söyleyerek süresiz nafakanın kabul edilemez bir durum olduğunu dile getirdiler.

"Süresiz nafaka aslında bir zulümdür"

İbrahim Halil Güven

Süresiz nafaka diye bir şeyin olmaması gerektiğini belirten Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İbrahim Halil Güven, "Süresiz nafaka aslında bir zulümdür. İslam hukukuna göre bir insan evlenip boşandıysa bunun hakkı olan mihridir. Mihrini aldıktan sonra eğer varsa çocuklarına bakmakla yükümlüdür. Boşanan hanımefendi mihrini aldıktan sonra iddet mühleti bitene kadar nafakasını alır. İddet mühleti bittikten sonra koca üzerinde herhangi bir hakkı kalmaz. Bakanlığın almış olduğu kararı destekliyoruz. Süresiz nafaka olmamalı. Nafakanın kısa bir sürede olsa iddet dönemine ait olması lazım. Sonrasında nafakanın kesilmesi lazım. Erkeklerin de rahat etmesi lazım. Bütün yükün omzuna binmemesi lazım." dedi.

"İnsan fıtratına uymayan bu kanunun değişmesi gerekiyor"

Vedat Savaş

Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın nafaka açıklamanın ümit verici olduğunu söyleyen Cihan-Der Başkanı Vedat Savaş, "Uzun zamandır süresiz nafaka Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Ne yazık ki günün hükümeti bu ciddi soruna çözüm bulamadı. Süresiz nafaka süresiz zulüm demektir, İnsan fıtratına uymayan bir şeydir. Hem de insan haklarına uymayan bir şeydir. Nereden bakarsanız bakın tutarsızdır. Bu kanunun muhakkak değişmesi gerekiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının açıklamasını ümit verici olarak görüyoruz. Ümit ediyoruz ki en kısa zamanda bu değiştirilir. Gerekli kanunlar değiştirilirse süresiz nafaka zulmü bitmiş olur. Bu çağda, bu dönemde örf ve adetlerimize, insan fıtratına uymayan bu kanunun değişmesi gerekiyor. Bununla beraber 6284 No'lu yasanın da revize edilmesi gerekiyor. Türkiye'deki aile yapısını tamamen mahvetmiş durumda. Hükümetin bu soruna bir an önce çözüm bulmasını ve değiştirmesini temenni ediyoruz." diye konuştu.

"Süresiz nafaka İslam'da olan bir şey değildir"

Şükrü Dörtbudak

Süresiz nafakanın aileleri bitirdiğini dile getiren Emekli İmam Şükrü Dörtbudak, "Her şeye İslam nazarıyla bakarız. Süresiz nafaka İslam'da olan bir şey değildir. Allah'ın kabul ettiği bir uygulama değildir. Kanunlarımızın çoğu Batıdan alınmadır. Batıdan alınan kanunlardan da hiçbir hayır görülmemiştir. Süresiz nafaka aileleri bitirmektedir. Süresiz nafaka boşanan çift için Allah'ın uygun gördüğü evlenene kadardır. Onun iddeti bitene kadardır. Ondan sonra süresiz nafaka diye bir şey olmaz. Süresiz nafaka alan bir kadın bir daha başkasıyla evlenmek istemiyor. Dolayısıyla toplumumuzda dul kadınların sayısı çoğalmış. Keyfi olarak sırf 'evlenip boşanayım sonra yan gelip yatayım eski kocamın maaşıyla ömür boyu geçineyim' diyen art niyetli olanlar da var. Bu şekilde boşananlar ikinci bir evlilik yapmıyorlar bu şekilde hem milletin hem de devletin sırtına kambur olmuş oluyor. Süresiz nafakanın kaldırılmasını temenni ediyoruz İnşallah bu yanlışlıklar en kısa zamanda düzeltilir." şeklinde konuştu.

"Süresiz nafaka insan haklarına aykırı bir mevzu"

Handan Karataş

Süresiz nafakanın insan haklarına aykırı olduğunu ifade eden Elbirliği Derneği Başkanı Handan Karataş, "Süresiz nafaka konusunda yeni gelen bakanımızı gerçekten tebrik ediyorum. Çok güzel bir açıklamada bulundu; 'süresiz nafaka kabul edilemez bir durum' dedi. Süresiz nafaka insan haklarına aykırı bir mevzu aslında. Hakkıyla uygulansa bunun detaylarına baktığımızda hak ve adalet çerçevesinde kararlar verilirse bu sorunları da yaşanmayacak. Yüzde 99'unun Müslüman olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Mevcut alınan kararlar bizim kültür, örf, anane ve dini değerlerimize aykırıdır. İnanıyorum ki bundan sonra nafaka konusunda yeni kararlar alınacak. Kanuni olarak sıkıntılı olan noktalar ele alınarak tekrardan yeni mevzuatlarla düzeltileceği kanaati ve inancındayım. Özellikle yeni gelen bakanımızın yaptığı açıklamalar bu konudan muzdarip olan ailelerin yüreklerine su serpmiştir." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55