,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C

Spor yaparken bu yaralanmalara dikkat!

Spor yaparken bu yaralanmalara dikkat!
Spor yapmadan önce iyi ısınmama, yanlış hareketlerle spor yapma, antreman yapmadan ya da eksik antreman yapmak gibi...durumlar kemiklere, kaslara ya da tendonlara zarar verebiliyor. Bunun sonucunda bazı problemler oluşabiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Alperen Korucu konu hakkında şu bilgileri verdi:

Ayak bileği burkulmaları

Ani hareketler sonucunda meydana gelen ayak burkulması, sık görülen kas ve iskelet sistemi sorunlarındandır. Ayak burkulması bazen kısa süreli ağrı ile hafif şekilde görülebilirken, bazen de  kemik kırılması veya eklemlerde zedelenmeye neden olabilmektedir.

Ayak ve bacak bölgesini birbirine bağlayan ayak bileği bu sayede hareketli bir alan oluşturur. Eklem bölgesi esnek lifler ve kemiklerden meydana geldiği için bu bölgeye baskı binerse zamanla bu bölgede deformasyon görülebilir. Liflerde görülen deformasyona ayak bileği burkulması denir.

Ayak bileği burkulmaları sporcularda oluşabileceği gibi normal kişilerde de sıkça oluşabilmektedir. Burkulmalar, spor yaparken fazla zorlanma sebebiyle meydana gelebileceği gibi merdivenden inme esnasında da oluşabilir. Ayrıca ısınmadan maça çıkmak, topuklu ayakkabılarla yanlış hareket etmek, bozuk zeminler, ayağın üzerine garip şekilde inmek, düz olmayan yerlerde egzersiz yapmak gibi. nedenler burkulmalara yol açabilmektedir.

Aşil Tendomu Kopması

Aşil tendonu, alt bacak ve ayak bileğinin arkası boyunca uzanan vücuttaki en kalın ve vücuttaki en büyük tendondur. Topuk kemiğini ( kalkaneus ) baldırın arkasındaki kaslara  bağlar ve topuğun yükselip alçalmasını kontrol eder. Aşil tendonu yırtılması, genellikle ayak bileğinin ani yukarı doğru bükülmesi ( dorsifleksiyon olarak adlandırılır ) veya ayak parmağının işaret edilmesi (plantar fleksiyon olarak adlandırılır) sırasında meydana gelen tendonda bir yırtılmadır. Aşil tendonu, özellikle sporcular arasında en sık yaralanan tendonlardan biridir. Ağrılı bir Aşil yürüme, koşma ve spor performansınızı etkileyebilir. Bununla  birlikte, yırtılmış bir Aşil tendonu çok daha ciddidir ve ameliyat gerektirebilir.

Kas yırtıkları

Kas yırtıkları spor sakatlıklarının en çok rastlanan nedenlerinden biridir.Diğer adıyla adale çekmesi olan kas yırtıkları, o kasın aşırı çekmesi ya da aşırı kasılması sebebiyle kas içerisinde veya tendon-kas bileşkesinde yırtık meydana gelmesidir.

Anatomik yapı olarak kaslar tendonlar vasıtasıyla kemiklere yapışıktır. Her harekette kaslarda esneme, uzama, kısalma, kasılma ve sonra yeniden eski haline geri dönme oluşur. Kasın gücünü aşan esneme hareketi olursa kasta yırtık meydana gelir. Kas-tendon bileşkesinde yırtılabilir veya kas kendi içerisinde yırtılabilir. Bu yırtılma esnasında kası besleyen damarlar koptuğu için yırtılan bölgede iç kanama meydana gelir. Buna bağlı olarak da ani şişlik oluşur. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55