,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 24 °C

​Söz ve Kalem dergisinin şubat sayısı çıktı

​Söz ve Kalem dergisinin şubat sayısı çıktı
Gençlik ve edebiyat dergisi Söz ve Kalem'in Şubat 2022 sayısı, "Ne Kadar Özgürüz?" kapak başlığıyla çıktı.

Aylık olarak okuyucusuyla buluşan ve yazar kadrosunda sadece genç yazarların olduğu gençlik dergisi Söz ve Kalem, şubat ayı dosya konusunda, özgürlük konusunu ele aldı.

Dergi bu ay, insan iradesinin sınırları, özellikle insanın karar alma sürecinde ne kadar özgür kalabildiği ve kendi karar verme mekanizmaları üzerindeki hâkimiyetinin sürekli sorgulandığı gibi konular ile birlikte modern dünyada özgürlük ve özgür irade gibi düşüncelerin daha sık karşımıza çıkarıldığı bir dönemde 'Özgürlük nedir?' ve 'Gerçek anlamda özgürlük var mıdır?' gibi soruların daha sık sorulmaya başlandığı ve bu sorulara dair daha insancıl cevaplar aramak gerektiğine dikkat çekiliyor.

"Canının her istediğini yapmayı özgürlük sanan insan, özgürlük peşinde koşarken nefsinin ve arzularının kölesi olduğunun farkına bile varamamaktadır"

İnsanoğlunu sınamak ve imtihan etmek için dünya hayatına gönderen Allah'ın insana cüz-i bir irade de vererek ona seçme hürriyeti de tanıdığı vurgulanan dergide, "Ancak kendisine verilen bu cüz-irade ile her şeyi yapabileceği zannına kapılan insanoğlu bu yanlış zannın neticesinde Allah'ın razı olmayacağı işlere kalkışmaktadır. Sınırsız bir tercih hakkının olduğunu düşünen ve canının her istediğini yapmak isteyen insanoğlu bu yanlış algısını 'özgürlük' kelimesi ile süsleyerek yapmış olduğu yanlışları meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Canının her istediğini yapmayı özgürlük sanan insan, özgürlük peşinde koşarken nefsinin ve arzularının kölesi olduğunun farkına bile varamamaktadır. Allah'a kul olmayı bile haşa boyunduruk altına girmek olarak gören ve bu yüzden Allah'a kulluğu bile kabul etmeyen 'özgür insan', arzu ve isteklerinin boyunduruğu altında ezilmektedir. Yalnızca Allah'a kulluk eden ve yalnız O'nun boyunduruğu altına giren mümin ise özgürlüğün tadına asıl varandır." ifadelerine verildi.

"Şubat, İslam kahramanının Allah yolunda can verdiği ay demektir"

Şubat ayının ayrıca şehitler ayı olduğu hatırlatılan dergide şu ifadelere yer verildi;

"Şubat demek bizler için şehadet demektir. Heva ve heveslerine değil yalnız ama yalnız Allah'a kul olan birçok İslam kahramanının Allah yolunda can verdiği ay demektir. Özgürlüğü konuştuğumuz, ne kadar özgürüz? diye kendimize sorular sorduğumuz bu sayımızda; asıl özgürlüğün ne olduğu, özgür insanın kim olduğu ve özgürlüğü nasıl elde edeceğimiz gibi soruların cevaplarını bu ay içerisinde canını veren aziz şehitlerin bizler için örnek olan mücadele dolu hayatları bize çok güzel vermektedir. Zira bu insanlar Allah'ın kendilerini bu dünya hayatına niçin gönderdiğini en iyi bilen ve hayatlarını yaratılış amaçlarına uygun bir şekilde idame ettiren insanlardı. Kendilerine verilen cüz-i irade ile en doğru seçimleri yapıp Allah’ın razı olacağı insanlar olma yolunda canlarını veren insanlardı. Evet, her şubat ayı gediğinde bize şehadeti, Allah yolunda can vermeyi hatırlatan bu şehitler aynı zamanda bizlere özgürlüğün ne olduğunu ve asıl özgürlüğü nasıl elde edebileceğimizi kendi hayatları ile göstermektedirler."

Dergide kimler ne yazdı?

Özgürlük konusunun işlendiği Söz ve Kalem dergisinde bu ay; Ahmet Çalışkan "İnsanın 4 Zindanı", Selman Talayhan "Özgür müyüz?", Yusuf Bingöl "Beka Kaygısı mı Hürriyet Karşıtlığı mı?" ve Yusuf Yetiş "Bizim Savaşımız Ruhani Bir Savaş" yazıları ile özgürlük konusunu ele alırken; Müzeyyen Sena Titiz "İlahi Kadrajda Saidler" ve Ömer Arslan "Ölümü Güzelleştirmek" yazıları ile şehadet konusunu kaleme aldı.

Dergide ayrıca analiz, gezi yazısı, kütüphaneden notlar, bilim ve teknolojiye dair önemli yazılar yer alıyor.

Söz ve Kalem dergisi matbu olarak okuyucuyla buluşmanın yanı sıra dileyen okuyucular derginin dijital haline de ulaşabiliyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55