,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 29 °C

Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler güvenli mi?

Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler güvenli mi?
Günümüzde bilinçsiz bir şekilde sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerin insanları mağdur ettiğini ifade eden Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler konusunda uyarılarda bulundu.

Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler konusunda alınması gereken tedbirler ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya dolandırıcılığı üzerinde bilinç oluşturulması için gerekli tüm çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen İçli, toplum olarak ülke çapında bir bilinçlendirme yapılması gerektiğini söyledi.

Günümüzde bilinçsiz internet kullanımından ve internet üzerinden sipariş verilmesinden dolayı birçok mağduriyet meydana geldiğini belirten İçli, "Biz buna aslında sosyal medya dolandırıcılığı diyebiliriz. Sosyal medya üzerinden yaptığımız  alışverişlerden dolayı çok büyük bir mağduriyet oluşuyor. Bunun yanında tabi normal e-ticaret sitelerinde yapılan alışverişlerde de mağduriyet yaşanıyor. Ama en büyük mağduriyet sosyal medya üzerinden oluyor. Bunlar nasıl yapılıyor? Düşünün bir hesap açılıyor. Siz o hesap üzerinden kişiyi tanımıyorsunuz. Ama bir şirket kurulsa bir kimlik varmış gibi kullanılıyor. O kimliğe baktığınızda bir teknoloji ile ilgili bir ürün satılıyor. Piyasa fiyatına bakıyorsunuz 10 bin lira, orada 9 bin lira 'ne kadar uygun' diyorsunuz ve o ürünü almak istiyorsunuz ve hiçbir kurumsal adresi yok. Sadece Instagram üzerinden veya Facebook üzerinden bir telefon numarası var. Telefon numarası arayıp size IBAN gönderiyorlar ve ürünü göndereceğini söylüyorlar. Aslında öyle bir şirket yok. Size aslında ürün göndermiyorlar." dedi.

Konuşmanın devamında İçli, şu ifadelere yer verdi:

"Bununla ilgili geçmişte çok büyük sıkıntı yaşandı. Kargo geldiğinde kişi verdiği siparişi açtığı zaman kargoda istediği ürünle hiç alakası olmayan çok değişik malzemeler çıkıyor. Bu nedenle birçok mağduriyet oluşmuştur. Bu nedenle sosyal medya dolandırıcılığı üzerinde, bilinç oluşturulması için toplum olarak bilinçlendirme yapılmalıdır. Ülke çapında bir bilinçlendirme olması için gerekli  çalışmaların yapılması gerekmektedir."

"Ürünün fiyatı piyasanın çok altında ise buna itibar etmememiz gerekiyor"

Sosyal medya üzerinde yapılacak alışverişlere karşı alınabilecek tedbirleri aktaran İçli, "Sosyal medya dolandırıcılarına karşı alınacak en iyi tedbirin ise kesinlikle Facebook ve Instagram üzerinde tanımadığımız yani bir kurumsal kimliğinin olmadığı, kurumsal bir adresinin olmadığı hiçbir yerden alışverişin yapılmaması gerekiyor. Bazı insanlar evden alışveriş yapıyor, satış yapıyor ve bunu Instagram üzerinden paylaşıyorlar. Bu kişilerin de iyice araştırılması gerekiyor. Bu nedenle biz öncelikle bir ürün aldığımız zaman piyasa fiyatına baktığımızda piyasanın çok altında bir fiyat ise buna kesinlikle itibar etmememiz gerekiyor. IBAN numarası verildiği zaman o IBAN numarası kurumsal bir kimlik değilse, kurumsal bir firma değilse kesinlikle o IBAN numarasına kapora adı altında hiçbir para gönderilmemeli." şeklinde belirtti.

Sosyal medya hesabı açarken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Sosyal medya hesabı açarken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulunan İçli, "Öncelikle sadece açtığımız hesabın kendimize ait olması gerekiyor. Başka bir firmayı çağrıştıracak bir isim olmaması gerekiyor ve açtığımız hesapta da telefon numarası paylaşmadan gerçek bilgilerimizi verilmesinin bir sakıncası yok. Kendi özel bilgilerimizi, şirket bilgilerimizi veya detaylı arkadaş bilgilerimizi, doğum tarihi bilgilerimizi gibi bu gibi durumları sosyal medya hesabımızda bulunmaması gerekiyor. Sadece kendi adımıza özgü uygun bir isimden yani bir takma ad dahi olsa o ismimizi çağrıştırması gerekiyor. Bu şekilde bir hesap açmamız yeterli olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de kurumsal bir kimliğe sahip olmayan hiçbir hesaptan alışveriş yapmamamız gerekiyor"

Bir sosyal medya hesabının dolandırıcı bir hesap olduğunun nasıl anlaşılabileceğini anlatan İçli, "Genellikle çok iyi reklam yaparlar ama piyasanın çok altına bir fiyat verildiği bellidir ve siz tıkladığınız zaman sizi başka bir siteye yönlendiriyor. Hiçbir site ile alakası yok. Sizi 'x' uzantısı bir siteye yönlendiriyor. Burada direk ise WhatsApp'tan mesaj kısmı açılıyor. Buna dikkat etmeniz gerekiyor ve oradan işte direk 'siparişi verip şu telefon numarasına mesaj gelecek' gibi, bunu şu an reklam oyun firması yapanlar yapıyor işte. 'Tıklayın oyun oynayın' oyuna bastığınızda sizi başka sitelere yönlendiriyor. Oradan sizin kredi kartı bilgilerinizi istiyor. Siz de hemen gerçekmiş gibi aslında hiç alakası olmayan bir şey satın almış oluyorsunuz. Bunun yanında kripto para dolandırıcılığı da sosyal medya üzerinden yapılıyor. Tıkladığınız zaman bir para kazanacakmışsınız hissi veriyor. Bastığınızda sizden 'Şu hesaba para gönderirseniz size hesap açacağız.' Aslında bunların hepsinin dolandırıcı olduğu belli yani. Bu nedenle Türkiye'de kurumsal bir kimliğe sahip olmayan hiçbir hesaptan alışveriş yapmamamız gerekiyor. Böyle bir hesap gördüğümüzde kesinlikle arkadaşlarımıza da tavsiye edip buralarda alışveriş yapmaması uyarısında bulunmamız gerekiyor. şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ÇAYKUR 1072 işçi alımı başvuruları başladı26 Nisan 2024 Cuma 10:29
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?26 Nisan 2024 Cuma 09:46
  • Döviz kurlarında son durum26 Nisan 2024 Cuma 09:23
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı25 Nisan 2024 Perşembe 14:03
  • Brent petrolün varili 88 dolar seviyesinde25 Nisan 2024 Perşembe 09:58
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?25 Nisan 2024 Perşembe 09:20
  • Döviz kurlarında son durum25 Nisan 2024 Perşembe 09:01
  • Motorine 1 lira 16 kuruş indirim25 Nisan 2024 Perşembe 00:20
  • Politika faizi yıl sonu beklentisi yüzde 4524 Nisan 2024 Çarşamba 13:26
  • Bu gece motorinde indirim bekleniyor24 Nisan 2024 Çarşamba 10:46
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55