Uluslararası Af Örgütü, Mısır’da siyasi gerekçelerle gözaltında tutulan veya tutuklanan kişilerin tek kişilik hücrelerde senelerce süren sürelerle tecrit edildiklerini ve dehşet verici şekilde bedensel istismara hedef olduklarını söyledi.
Mart 2017 ile Nisan 2018 tarihleri arasında 9 eski mahkûm ve halen cezaevinde tutulan 27 mahkûmun aile üyeleri olmak üzere toplamda 91 kişiyle görüşen UAÖ, Tora Liman Cezaevi, Tora Soruşturma Cezaevi ve Tora 1. Azami Güvenlikli Cezaevi (bilinen ismiyle Akrab cezaevi) de dahil olmak üzere Mısır’daki yedi farklı valilikte yer alan 14 cezaevini inceledi.
Raporda belgelenen 36 mahkûm arasından 20 mahkûm, Tora cezaevi kompleksinde süresi uzatılmış tecritte tutuldu. Bu cezaevleri, güvenlik güçlerinin binlerce kişiyi siyasi suçlamalarla tutukladığı ve gözaltına aldığı valiliklerde yer alıyor.
Araştırmasında, siyasi gerekçelerle gözaltında tutulan veya tutuklanan kişilerin tek kişilik hücrelerde tecrit edildiğini ve bu sürelerin bazı durumlarda senelerce sürecek şekilde ya da belirsiz sürelerle uzatıldığını ortaya koyan UAÖ’nün, “İnsanlığı ezip geçmek: Mısır’daki cezaevlerinde tek kişilik hücre cezasının istismar edilmesi” başlıklı raporu, tecritte tutulan onlarca insan hakları aktivisti, gazeteci ve muhalifin cezaevi gardiyanlarca dövülmek ve başlarının insan dışkısıyla kirletilmiş bir konteynere defalarca sokulması da dahil olmak üzere, dehşet verici şekilde bedensel istismara hedef olduklarını da ortaya çıkardı.
Tutuklulara kasten yaşatılan zihinsel ve bedensel acıların panik atak, paranoya ve uyaranlara karşı aşırı duyarlılık ile konsantrasyon ve hafıza güçlüklerine neden olduğu belirtilen raporda, “Cezaevinde tutulan kişiler haftalarca, 24 saat boyunca hücrelerine kapatılıyor, herhangi bir insanla görüştürülmüyor ve korkunç koşullar altında tutuluyor.” ifadelerine yer verildi.
Tecrit korkutucu bir 'ek' cezalandırma olarak kullanılıyor
UAÖ Kuzey Afrika Kampanyalar Direktörü Najia Bounaim konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Uluslararası hukuk gereğince tek kişilik hücre cezası, yalnızca son çare olarak başvurulabilecek disiplin amaçlı bir önlemdir. Ancak Mısırlı yetkililer bunu siyasi mahkumlar için, korkutucu bir ‘ek’ cezalandırma yöntemi olarak kullanıyor." dedi.
Bounaim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mısır’da cezaevi koşulları her zaman kötüydü. Fakat bu muameledeki kasti gaddarlık, Mısırlı yetkililerin daha genel anlamda insan haklarını ve insanlık onurunu aşağıladığını gösteriyor.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.