,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C

Şehit Nidal Ferhat: İlk Kassami füzesinin mucidi ve "asi at"

Şehit Nidal Ferhat: İlk Kassami füzesinin mucidi ve "asi at"
İslami direniş hareketi HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları mücahidi, komutanı ve direnişin ilk "füze mühendisi" Nidal Ferhat, kendisini "asi at" olarak nitelendiriyordu ve ömrünü işgalci rejime karşı direnişe adadı.

 

İslami direniş hareketi HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları mücahidi ve komutanı Nidal Ferhat,  “Kassam” füzesini ilk üreten kişi olduğu için “füze mühendisi” olarak biliniyordu.

Ferhat, ömrünü işgal rejimine karşı direnerek, Kassam'ın gerçekleştirdiği birçok operasyona katılarak geçirdi. İstişhad operasyonlarını yöneten Ferhat, direnişin roket ve füze sanayisinin gelişmesine katkıda bulundu.

Doğumu

Nidal Fethi Ferhat, 8 Nisan 1971'de Gazze'nin Şucaiye semtinde doğdu. Davetçi ve politikacı Meryem Muhaysen Ferhat'ın oğludur. HAMAS'ın ilk kadın parlamenteri olan annesi, "Filistin'in Hansa'sı" ve "Şehitlerin Annesi" olarak bilinir.

5 erkek ve 4 kız kardeşten oluşan bir ailede büyüyen Nidal Fethi Ferhat, 2002'de istişhad eylemi gerçekleştiren şehit Muhammed, 2005'te şehit olan Şehit Ravat ile Aksa Tufanı harekatında 2023 Aralık ayında işgalcilerin saldırısında şehit olan Vissam Ferhat'ın kardeşidir. Diğer kardeşleri Hüssam ve Mümin Ferhat da Şeyh Ahmed Yasin'in korumalığını yaptı.

Çocukluğundan beri babası, ona ve kardeşlerine Şucaiye mahallesindeki El-Islah Camii'nde eşlik ederdi. Düzenli olarak sohbetlere, vaazlara ve Kur'an-ı Kerim okumalarına katılırdı.

Henüz 12 yaşındayken ailesiyle birlikte yaptığı seyahatlerden sonra yaklaşık 4 yılını Libya'da geçiren Nidal, 1987'de Birinci İntifada'nın patlak vermesiyle ailece Gazze Şeridi'ne geri döndü.

Nidal, direniş mücahitlerinin ve işgal kuvvetlerini zulmüne uğrayanların yuvası ve onlara karşı askeri operasyonların merkezi olan bir evde büyüdü.

Kardeşleri arasında evden en çok uzaklaşan, en sessiz ve ısrarcı olanıydı. Nazik tabiatını, yumuşak sözlülüğü ve tartışmalardan hoşlanmamayı annesinden miras almıştı.

Nidal, mahallesinden Şeyh Halil ailesinden bir kızla evlendi. Ondan 4'ü kız 5 çocuğu dünyaya geldi. Oğluna, çok sevdiği şehit lider İmad Akl'in adını verdi ve böylece "Ebu İmad" künyesini aldı.

Eğitim hayatı
Nidal, orta öğrenimini Şucaiyye'deki mahallesindeki okullarda tamamladı ve ardından Gazze'deki İslam Üniversitesine girdi.

Üniversite yıllarında ilgisini giderek daha derin bir şekilde direniş saflarına katılmaya yöneltmeye başladı. Bu yolun ilk tohumları ilkokul ve ortaokul yıllarında atıldı ve lise döneminde büyümüştü.

Direniş eylemleri

Nidal, 1987 yılında annelerinin teşvikiyle kardeşleriyle birlikte Birinci Filistin İntifadası'na katıldı.

Bu dönemde bir grup gençle tanıştı. Onlara camiye birlikte gitti ve HAMAS hareketine üye oldu. 5 Şubat 1993'te Şehid İzzeddin El Kassam Tugayları saflarına katıldı.

Kardeşi Muhammed Ferhat'ın 16 Nisan 2002'de işgal yerleşimine gönderilmesi ve 9 siyonist askerin ölümüyle sonuçlanan istişhad operasyonu da dahil olmak üzere bir dizi istişhad operasyonunu yönetti.

Direniş mücahitlerine barınma, ulaşım ve güvenli evlerin sağlanması da görevleri arasında yer aldı ve bir süre şehit İmad Akl'in şahsi şoförü olarak görev aldı.

Kendisi aynı zamanda işgal yerleşimlerine "Kassam 1" ve "Kassam 2" havan toplarının atılmasına da katıldı. Bu operasyonlardan en dikkat çekeni 26 Ekim 2001'de Sderot yerleşim yerinin 5 "Kassam 1" füzesiyle bombalanması ve 5 siyonist işgalcinin yaralanmasıydı.

Nidal, kendisini tam zamanlı olarak füze sanayisini geliştirmeye adamayı isteyen Şeyh Salah Şehadeh'in emriyle bombalama operasyonlarına katılmayı bıraktı.

İmad Akl'den çok etkilenmişti ve Akl ile aynı yere defnedilmeyi vasiyet etmişti. Nidal, İmad Akl 24 Kasım 1993'te işgalciler tarafından şehit edilinceye kadar onun evine sığınmıştı.

Esaret

İşgal rejimi, Nidal'ı “Ensar 2”, “Katsbaut” ve "Askalan" zindanlarında toplam 5 yıl boyunca defalarca esaret altında tuttu. Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi de onu, roket fırlatmasını engellemek amacıyla 3 kez tutukladı.

İşgal ordusu, 1993 yılında HAMAS hareketine üye olmak, silah bulundurmak ve aranan kişilere yataklık etmek suçlamasıyla onu 3 yıl hapis cezasına çarptırıp tutuklamadan önce evini basıp yıktı.

İlk Kassami füzesi

Şahsını "asi at" olarak nitelendiren Nidal, İzzeddin El Kassam Tugayları'nın füzelerinin üretilmesinde ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.

 2001 yılında "Kassam 1" adını verdiği ilk direniş füzesini ürettiği biliniyor. Daha sonra bu füzenin “Kassam 2” versiyonunu geliştirdi ve yol arkadaşı Kassam komutanlarından “Tito Mesud” ile birlikte hem Kassam füzesi hem de havan toplarıyla bir dizi cihat operasyonları gerçekleştirdi.

Nidal, ilk füzeyi yapmaya karar verdiğinde Mesud'la birlikte Şeyh Ahmed Yasin'e giderek bu konuyu kendisine danıştı ve şehid Şeyh de buna onay verdi.

İlk roketini yaptıktan sonra çok sevdiği annesi Meryem'e götürüp gösterdi ve duasını aldı.  Daha sonra yeni icadını Şeyh Salah Şehadeh'e götürüp gösterdi ve ondan da övgüler aldı.

Nidal, Kassam roketleri üretme konusundaki yeteneğini işgal altındaki Batı Şeria'ya da aktardı. Orada Kassam roketini ilk tanıtan o oldu ve dava arkadaşlarına bununla ilgili ayrıntılı resimler ve haritalar sunarak Kassam roketinin nasıl yapılacağını ve patlayıcı yapımını öğretti.

Şehadeti

Nidal, işgal yerleşimleri üzerinden uçup onları bombalayabilecek bir insansız hava aracı konsepti üzerinde de çalışıyordu. Bu kapsamda İşgal Altındaki 1948 Toprakları'ndan bir uzaktan kumandalı drone elde etti ancak parçalardan birine bubi tuzağı yerleştirilmişti.

Nidal, 16 Şubat 2003'te Gazze'nin Zeytun mahallesindeki bir evde bu dronun parçalarını birleştirmeye çalıştığı sırada oluşan patlamada 5 arkadaşıyla birlikte şehit oldu.

Kassam Tugayları daha sonra üretilen bu insansız hava aracına "Ebabil" adını verdi.

Şeyh Ahmed Yasin, Abdülaziz Rantisi ve İsmail Heniyye'nin de aralarında bulunduğu bir dizi HAMAS liderinin önderlik ettiği Şehit Nidal Ferhat'ın cenaze törenine 50 binden fazla Filistinli katıldı.

Şehit Nidal, vasiyeti gereği şehit İmad Akl'in defnedildiği Doğu Mezarlığı'na yani "Şehitler Mezarlığı"na defnedildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55