,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 20 °C

Sanayi cirosu KGF ile rekor kırdı

Sanayi cirosu KGF ile rekor kırdı
TÜGİAD Başkanı Dr. Ali Yücelen, 2017 yılında ekonomiye can veren KGF uygulamasının özellikle sanayi sektöründe ciroları yükselttiğine dikkat çekti.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Dr. Ali Yücelen, 2017 yılında uygulanan Kredi Garanti Fonu (KGF) sayesinde KOBİ’lerin nitelikli finansman ihtiyacının karşılandığına dikkat çekti ve reel sektörün nitelikli finansman ihtiyacının karşılanması halinde Türkiye ekonomisinin 2017’deki büyüme performansının sürdürülebilir olacağını dile getirdi.

TÜİK verilerini analiz eden TÜGİAD uzmanlarının hazırladığı 2017 Sektörel Ciro Endeksi çalışmasının sonuçlarını açıklayan Yücelen, 2017 yılında sektörlerin ciro performansının analiz edildiğini ve en yüksek ciro artışının Sanayi sektöründe yaşandığını belirtti.  Sanayi, inşaat, hizmet ve ticaret sektörlerindeki ciro verilerinin analiz edildiği rapora göre özellikle 2017 son çeyreğinde ortalama ciro artışının yüzde 50 üzerinde bir performans gösteren sanayi sektörü yüzde 8’lik artışla Türkiye ekonomisinin büyümesine de destek verdi. Verileri değerlendiren Yücelen sözlerine şöyle devam etti:

“2017 yılında ekonomiyi sanayi sırtladı. 2017 senesinde 200 milyara yaklaşan Kredi Garanti Fonu kefaletinin %30’unun imalat sanayi özelinde kullandırılması dahi, sanayi sektöründeki bu performansın elde edilmesinde önemli bir araç olmuştur. Bu gelişme aslında nitelikli finansmana erişim meselesinin Türkiye açısından ne derece kritik olduğunu bir kez daha göstermektedir. Mevcut finansal mimari içerisinde finansmana erişimi kolaylaştıracak ve maliyetini azaltacak her türlü düzenleme, Türk sanayi açısından en önemli (yapısal tedbir) olacaktır. Bu konuda atılacak olan adımların her zaman yanındayız, arkasındayız. “   

Rapora göre yıl içinde en dalgalı grafik inşaat sektöründe yaşandı. Mevsimsel etkilerden arındırılmasına rağmen 2. ve 3. Çeyreklerde önemli bir performans gösteren inşaat sektörü son çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre ciro bazında önemli bir yavaşlama sergilerken, Sanayi sektörü son çeyrekte Türkiye ortalamasının bir hayli üzerinde bir ciro artış hızı yakaladı. Son çeyrekte tüm sektörlerin ciro performansı, bir önceki çeyreğe göre düşerken yalnızca sanayi sektörü artış kaydetti.

TÜGİAD tarafından yapılan araştırmada, sektörlerin cirolarındaki değişimin 2016 yılının aynı dönemine göre karşılaştırması da yapıldı. Buna göre Türkiye ekonomisinin ciro basında en iyi performans sergilediği dönem yüzde 32 ile 3. çeyrek oldu. 4. Çeyrek performansı göreli olarak düşüş göstermekle beraber yılın ilk yarısından daha iyi bir sonuç elde etti. Sektörel bazda bakıldığında ise sanayi sektörünün 4 çeyrekte de Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış sağladı.

TÜGİAD tarafından geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen araştırma raporlarına da atıfta bulunan Yücelen, KOBİ’lerin nitelikli personele ve finansmana erişim sıkıntısı yaşadığını anımsatarak sözlerine şöyle devam etti:

“Ticaret sektöründe enflasyonist süreç ile birlikte daralan kar marjları, özellikle mikro işletmelerin kan kaybına yol açmıştır. Bu nedenle 2018 senesinde özellikle küçük ticaret erbabının desteklenmesine imkan tanıyacak enstrümanlara ihtiyaç olacaktır. “Nefes Kredisi” önemli bir adımdır ancak yeterli değildir; KGF modeline uygun nitelikli finansman kaynaklarının işletmelerimizin kullanımına açılması yerinde olacaktır. “

Sektörler yarışıyor

Sektörlerin ciro bazlı yarışının analiz edildiği rapora göre 2017 yılında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ciro endeks ortalamalarına göre sanayi sektörünün ciro performansı son yıllarda Türkiye ekonomisindeki büyümenin amiral gemisi olan inşaat sektörünü geride bırakmıştır. İnşaat sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Yücelen şunları söyledi:

“İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin küresel bazda en rekabetçi olduğu, güçlü ve iddialı olduğu sektörlerden biridir. Bu nedenle inşaat sektörümüzdeki sağlıklı gelişmenin sürmesini bekliyoruz. Sanayi ise özellikle ihracata dönük olduğu sürece ekonomimizin rekabetçi olmasını, dünya ekonomisindeki payımızın artmasını sağladığı için çok önemli. Geçen seneye kıyasla bu sene sanayicinin cebine giren para arttı. Tabi bu karlılıkları arttı anlamına gelmiyor. Sanayi sektörüne nitelikli finansmana erişim kolaylığı sağlanmasının nasıl bir etki yarattığını test ettik. Bu nitelikli finansmana erişimi daha da kolaylaştırır ve geliştirebilirsek reel sektörün Türkiye ekonomisine katkısının ne kadar yüksek olacağını; sadece büyüme değil kalkınmayı da beraberinde getireceğini göreceğiz.”

Türkiye’de inşaat sektörünün kolaylıkla nitelikli finansman bulabildiğini anımsatan Yücelen, bu defa nitelikli finansmana görece kolaylıkla ulaşan sanayi ve ticaret firmalarının son dönemde durgunluk yaşayan inşaat sektörünü geride bırakarak ekonominin çarklarını döndürdüğünü söyledi.1

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?26 Nisan 2024 Cuma 09:46
  • Döviz kurlarında son durum26 Nisan 2024 Cuma 09:23
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı25 Nisan 2024 Perşembe 14:03
  • Brent petrolün varili 88 dolar seviyesinde25 Nisan 2024 Perşembe 09:58
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?25 Nisan 2024 Perşembe 09:20
  • Döviz kurlarında son durum25 Nisan 2024 Perşembe 09:01
  • Motorine 1 lira 16 kuruş indirim25 Nisan 2024 Perşembe 00:20
  • Politika faizi yıl sonu beklentisi yüzde 4524 Nisan 2024 Çarşamba 13:26
  • Bu gece motorinde indirim bekleniyor24 Nisan 2024 Çarşamba 10:46
  • Brent petrolün varil fiyatı 88,57 dolar24 Nisan 2024 Çarşamba 10:25
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55