,
  • BIST 9998.43
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 30 °C

Rusya'dan Afganistan İslam Emirliği'ne "Moskova Formatı" daveti

Rusya'dan Afganistan İslam Emirliği'ne "Moskova Formatı" daveti
Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Dmitry Zhirnov, "Afganistan" konulu Moskova Formatı'na katılmaları için Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki'ye davetiye mektubu takdim etti.

Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Dmitry Zhirnov, Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki'yi makamında ziyaret ederek bu yıl ki Moskova Formatı'na katılmaları için davetiyelerini sundu.

Konuya ilişkin İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Zhirnov'un, Bakan Muttaki'ye yaklaşan toplantı hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Muttaki, yapılan davet için teşekkürlerini sunarken Moskova Formatı'nın bölge ülkeleri arasında koordinasyonun geliştirilmesinde hayati bir rol oynadığını söyledi.

Diplomatik ilişkiler çerçevesinde hem Kabil hem de Moskova'nın görüşmeden iyi şekilde yararlanmasını umduğunu ifade eden Bakan Muttaki, Zhirnov'u Rusya'ya seyahat etmesi gereken Afganlara vize verme sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

Moskova Formatı

Ekim ayında yapılması planlanan Moskova Formatı, 2018 yılından bu yana Rusya'nın başkenti Moskova'nın ev sahipliğinde düzenlenen ve Afganistan meselesine ilişkin çözüm önerilerinin tartışıldığı bir toplantı niteliği taşıyor.

Sonuncusu Ekim 2022 yılında yapılan toplantıya; Rusya, Çin, Pakistan, İran, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Hindistan temsilcileri katılmıştı.

Rusya'nın girişimleriyle kurulan ve danışma niteliği taşıyan Moskova Formatı'nın 2021 yılındaki toplantısına Afganistan İslam Emirliği Başbakan Yardımcısı Molla Abdusselam Hanefi başkanlığındaki heyet de katılmıştı.

16 Kasım 2022 tarihli son toplantıya Türkiye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da gözlemci devlet statüsünde katılırken İslam Emirliği bu toplantıya davet edilmemişti.

Yeni Afganistan hükümetinin tanınması konusunu da ele alındığı Moskova Formatı, iktisadi bakımdan, Afganistan'ın ulusal rezervlerinin serbest bırakılmasını savunmaktadır. Toplantılarda, insani yardımların ve kalkınma projelerinin Afgan halkı açısından taşıdığı öneme vurgu yapılmaktadır. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55