,
  • BIST 10045.74
  • Altın 2412.19
  • Dolar 32.2444
  • Euro 34.5848
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C

Prof. Dr. Tarhan: Fiziksel güç Rusya’da olsa da psikolojik üstünlük Ukrayna’da

Prof. Dr. Tarhan: Fiziksel güç Rusya’da olsa da psikolojik üstünlük Ukrayna’da
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, fiziksel üstünlük Rusya’da olsa da Ukrayna direndikçe, sivil ölümler arttıkça psikolojik üstünlüğün Ukrayna’ya geçtiğini söyledi.

Psikiyatrist, yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iki haftayı geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşının politik psikolojik bağlamda tahlilini yaptı.

Putin beşinci kol faaliyetlerinde başarısız oldu

Kaleme aldığı "Psikolojik Savaş" kitabında da beşinci kol faaliyetlerinin önemine dikkat çeken Tarhan, psikolojik üstünlükte beşinci kol faaliyetlerinin çok iyi planlanıp, yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Görünen savaşın yanında bir de görünmeyen savaşlar olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tarhan, görünmeyen savaşın asimetrik savaş olduğunu söyledi.

Savaşları doğru kararlar kazandırır

Savaşlarda normalde görünen ordunun   yanı sıra bir de görünmeyen ordunun olduğunu kaydeden Tarhan, "Görünmeyen ordu bağlamında beşinci kol faaliyetleri çok önemlidir. Bizim tarihimizde buna örnek istiklal savaşıdır. Psikolojik üstünlük yönünden önemli olan bu faaliyetin yürütülmesi göz önüne alındığında Putin’in beşinci kol yönünden başarısız olduğu gözüküyor. Bir bölgeye girmek hedefleniyorsa önceden orada beşinci kol faaliyetleri yürütülmesi gerekir. Halkı hazırlayacak, toplumu hazırlayacak ama Rusya’da bu gözükmüyor. Mesela Amerika; beşinci kol faaliyetinde başarılı oldu. Irak’a girdi hemen hiç dirençle karşılaşmadan direnci kırdı. Bunu gizli ortaklarıyla yaptı. Onları da daha sonra iktidara getirdi. Ancak Rusya, bir istihbaratçı olarak tam bir hayal kırıklığı, o şimdi kaba kuvvetle gidiyor. Unutulmamalıdır ki savaşları kazandıran sağlıklı ve doğru kararlardır. Savaşı sadece teçhizat değil insan unsuru kazandırır." diye konuştu.

Fiziksel güç Rusya’da, psikolojik üstünlük Ukrayna’da

Fiziksel güç Rusya’da olsa da Ukrayna direndikçe ve bölgede sivil ölümler arttıkça psikolojik üstünlüğün Ukrayna’nın eline geçtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, dünyanın Ukrayna’nın arkasında olduğunu söyledi. Ukrayna direndikçe dünya toplumunun Ukrayna’nın arkasında yer aldığını kaydeden Tarhan, "NATO Ukrayna’yı bir nevi yalnız bıraktı. Ona güvenerek girdi. Ukrayna lideri oyuncu kökenli bir lider. Burada çok ciddi, kahramanca duruş gösteriyor. Bu liderlikte çok önemli. Şu anda Ukrayna’daki lider direnirse dünya kamuoyu onun lehine geçecek. Rusya Kiev’i alsa bile halka hakim olamayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’nın savaş ideolojisi çok güçlü, Rusya’nın savaş ideolojisi yok!

Ukrayna’nın 18 ile 60 yaş arasındaki erkeklerin yurt dışına çıkışını yasakladığını hatırlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Ukrayna herkesi silah altına alıyor ve bu kararlı bir şekilde de gidiyor. Ukrayna’nın bu duruşunun bir amacı var. Kendi toprağını savunmayı amaçlıyor. Ukrayna’nın savaş ideolojisi çok güçlü ama Rusya’nın savaş ideolojisi yok." dedi.

Putin başarılı olsa da tarihe Rusya’nın çöküşü olarak geçecek

Bu çağda savaş yoluna gidenlerin kısa vadede başarılı olsa da orta ve uzun vadede başarılı olamayacaklarına dikkat çeken Tarhan, savaşta Putin başarılı olsa da tarihe Rusya’nın çöküşü olarak geçeceğini kaydetti. Prof. Dr. Tarhan, Ukraynalıların iyi bir direniş göstererek tarih sayfalarında kurtuluş savaşı yapmış gibi yer alacaklarını ifade etti.

Putin’i kararından sadece halkı döndürebilir

İnsanlığın şu anda en büyük ihtiyacının barış olduğunu kaydeden Tarhan, "Dünya halklarının büyük bölümü ekonomik refahı, barışı ve özgürlüğü tattı, Ruslar da tattı. Şu anda 30’ların dünyası yok. İnsanların refah seviyesi arttı ve doğal olarak bunu terk etmek istemiyorlar. Onun için insanlık şu anda savaşın barışla sonuçlanmasını istiyor. Liderler bunu görmeli. Psikolojik üstünlüğü olan diplomatik üstünlüğü de sağlarsa sonuç alır." dedi.

Rusya’yı durdurmak için uygulanan yaptırım kararlarının Rus halkının konforunu bozacağını kaydeden Tarhan, Putin’i kararından sadece halkının döndürebileceğini söyledi.

Savaşın nasıl biteceğini internet belirleyecek

Bu savaşta birçok şeyin yeniden yazılacağını ancak savaşın nasıl biteceğini internetin belirleyeceğini kaydeden Tarhan, "Kimin lehine biteceği sosyal medya üzerinden sürecek. Propaganda teknikleri, asimetrik savaş, bununla hakların direncini kırmak konusunda başarılı olanlar veya halkları provoke etme konusunda başarılı olanlar sonuç alacaklar. İletişim çağında artık öyle gizli propaganda kalmadı. Her şey açık ve küresel eğilimlere uygun davranan kazanacak." ifadelerini kullandı.

Her ülke tarihinde asimetrik savaşlar vardır

Her ülke tarihinde asimetrik savaş örneklerinin bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları kaydetti:

"Her ülkede asimetrik savaşın, gayri nizami harbin tipik bir örneği vardır. Bizim tarihimizdeki de istiklal savaşıdır. İstiklal savaşımız Osmanlı derin devletinin yaptığı savaştır.

Özel Kuvvetler Komutanlığı gayri nizami harp konsepti vardır. Bu konsept içerisinde halk ve toplum örgütlenmiştir. Kurtuluş Savaşında pek çok örnek vardır. Gazeteci Eşref Edip, Kurtuluş Savaşı sırasında dergi yoluyla milli mücadele hareketini desteklemiştir. Burada halkı örgütlüyor ve halkı desteğe sevk ediyor. Bunlar beşinci kolordu faaliyetidir." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55