,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 23 °C

Prof. Dr. Şenyiğit: 20 yıl sigara kullananların akciğer kanseri ve KOAH'a yakalanma riski yüksek

Prof. Dr. Şenyiğit: 20 yıl sigara kullananların akciğer kanseri ve KOAH'a yakalanma riski yüksek
​Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla tütün ürünlerinin insan vücuduna verdiği zararları anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, sigara ve nargileden uzak durulmasını önerdi.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Gününde sigara kullananların karşı karşıya kaldıkları risklere dikkat çeken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, özellikle yaklaşık 20 yıl ve üzeri tütün ürünleri kullananların akciğer kanseri veya KOAH hastalığına yakalanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Sigarayı, çok uzun süreden beri insan hayatında olan, kullanılan ve alışkanlık oluşturucu bir madde olarak tanımlayan Şenyiğit, "1870'li yıllardan sonra otomatik sigara yapma makinasının icadıyla beraber çok daha fazla kullanıldığını biliyoruz. Sigaranın zararlı olduğu 1950'li yıllardan sonra anlaşılmıştır." dedi.

"20 yıl sigara içenler kendilerine dikkat etsin, tehlikeli dönemdedir"

Nargile başta olmak üzere sigara ve tütün ürünlerinin özellikle akciğer kanseri ve birçok kanser türüne neden olduğunun altını çizen Şenyiğit, "Günde 20 adet yani bir paket sigara içen birinin 20 yıl kullanması durumunda akciğer kanseri veya KOAH olması normal karşılanır. KOAH ve akciğer kanseri insan yaşamını çok olumsuz etkileyen, yaşam kalitesini düşüren çok önemli hastalıklardır. Ondan dolayı özellikle belirtildiği şekilde 20 yıl sigara içenler kendilerine dikkat etsin, sigarayı bıraksın. Çünkü kişi tehlikeli dönemdedir, kanser veya KOAH olma ihtimali var." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda sigaraya yapılan zamlardan dolayı kaçak tütün kullanımının çok fazla olduğunu sözlerine ekleyen Şenyiğit, bekletilmiş ve nemlendirilmiş kaçak tütünün zararının kesinlikle tescillenmiş tütünün etkisinden çok daha fazla olduğunu belirterek elektronik sigaranın da zararlı olduğunun ispatlandığını ve ondan da uzak durulması gerektiğini söyledi.

"Bir nargile içimi 4 paket sigaranın verdiği zarara eşittir"

Nargilenin zararlarına da değinen Şenyiğit, "Nargileden de uzak durulmalıdır. Çünkü nargileyi gençlere sorduğumuzda 'sudan geçtiğinden dolayı zararını bırakır. Dolayısıyla zararlı değildir.' deniliyor. Hayır, bir nargile içimi 4 paket sigaranın verdiği zarara eşittir." şeklinde konuştu.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı üzerinden başvurusunu yapmaları durumunda gerekli desteğin verildiğini dile getiren Şenyiğit, "Sigarayı bırakmak kendi başına zordur ama ilk adımını da kendi atması gerekir. Kişi, sigarayı önce beyninde bitirmeli. 'Deneyeyim, belki bırakırım' düşüncesinde maalesef başarısızlık oranı yüzde 90'dan daha fazladır. Kişi, niyetlendikten sonra sağlık bakanlığı üzerinden sigarayı bırakma merkezlerine başvurabilir. Verilen birtakım ilaçlar ve psikolojik destekle sigara bırakılabilir." diye belirtti. (İLKHA)



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55