,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 23 °C

Pele 82 yaşında hayatını kaybetti

Pele 82 yaşında hayatını kaybetti
Edson Arantes do Nascimento ya da bilinen ve sevilen adıyla Pele, uzun bir kanser savaşının ardından 29 Aralık'ta 82 yaşında Sao Paulo'da vefat etti.

Edson Arantes do Nascimento ya da bilinen ve sevilen adıyla Pele, uzun bir kanser savaşının ardından 29 Aralık'ta 82 yaşında Sao Paulo'da vefat etti. Birçok kişi tarafından tüm zamanların en büyük futbolcusu olarak kabul edilir. Aylarca süren kanser tedavisinin ardından Pele, solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle 30 Kasım Çarşamba günü Sao Paulo'daki Israelta Albert Einstein Hastanesine kaldırıldı.

Eylül 2021'de Brezilyalı, daha önce COVID-19 salgını nedeniyle ertelenen rutin muayenelerden geçerken, uygulayıcılar sağ kolonunda ameliyat gerektiren bir tümör tespit ettiler. Ameliyattan bu yana Pele, kemoterapi de dahil olmak üzere hastaneye girip çıkıyordu.

Tarihin en çok madalya kazanan Dünya Kupası oyuncusu

Brezilya'nın eski 10 numarası, onu sporda efsanevi bir konuma taşıyan FIFA Dünya Kupası'ndan kısa bir süre sonra öldü. Henüz 17 yaşında olan Pele, 1954'te İsviçre'ye giden Brezilya kadrosunda yer aldı ve A Seleção'nun takımında çok önemli bir rol oynadı.tarihteki ilk Dünya Kupası zaferi. Genç oyuncu, finalde kendi tarafının İsveç'e karşı 5-2'lik galibiyetindeki bir destek de dahil olmak üzere o baskıda altı gol attı. Hâlâ 21 yaşında olmasına rağmen, Pele tartışmasız teknik zirvesine dört yıl sonra Şili 1962'de ulaştı ve burada başka bir Dünya Kupası golü attı. Ne yazık ki, Brezilya'nın ikinci grup maçında bir uyluk kasında yırtılma, onu turnuvanın geri kalanını kenardan izlemeye zorladı, çünkü Güney Amerikalılar dünya şampiyonluğunu korudu. Pele daha sonra sekizinci Dünya Kupası golünü İngiltere 1966'da A Seleção için erken sona eren bir turnuvada attı.Portekiz'e kaybettikleri ve bunun sonucunda grup aşaması çıkışının ardından. Eleştirmenlerinin çoğu, memleketi de dahil olmak üzere, kariyerinin bittiğini düşündü, ancak kefaretini dört yıl sonra son Dünya Kupası görünümünde alacaktı. Santos efsanesi , birçok uzmanın Brezilya'nın gelmiş geçmiş en iyi 11'i olarak gördüğü bir takım olan Meksika 1970'te tarihi bir Auriverde takımına liderlik etti. Pele, biri Estadio Azteca'da İtalya'ya karşı oynanan Final maçı da dahil olmak üzere turnuvada dört gol attı. Brezilya ve Pele, ünlü palamutlarıyla arka arkaya yedi maç kazanarak rekor üçüncü Dünya Kupası tacını elde etmişti. 'O Rei' lakaplı oyuncu("Kral") ayrıca uluslararası kariyerini kendi adına 12 Dünya Kupası golüyle bitirmeyi başardı. O andan itibaren ülke futbolu iki döneme ayrıldı: Pele öncesi ve sonrası. Brezilyalılar sonraki on yılları bir sonraki en iyi oyuncularının kim olduğunu tartışarak geçirdiler. Görüşler, Garrincha, Rivellino, Zico, Romario, Ronaldo, Ronaldinho veya Neymar'ın tüm zamanların en iyi ikinci Brezilyalı futbolcusu olup olmadığı konusunda bölünmüş durumda, ancak Pele her zaman en iyisi olarak kabul edilecek.

Santos, ABD ve saha dışı

Kendi neslindeki birçok oyuncunun aksine, Pele hiçbir zaman büyük bir Avrupa kulübüne gitmedi, bunun yerine kariyerinin çoğunu Santos'ta geçirdi. Forvet, Alvinegro ile dünya çapında oynadıve 1962 ve 1963'te arka arkaya Copa Libertadores ve Kıtalararası Kupaları kazanarak şimdiye kadarki en büyük takımlarının bir parçasıydı. Futbol ikonu daha sonra ABD'ye taşındı ve sporun ülkede artan popülaritesinin arkasındaki ilk itici güçlerden biri oldu. Pele, 1975 ile 1977 yılları arasında New York Cosmos için oynadı ve büyük kalabalıkları Amerikan stadyumlarına çekti. Ayrıca filmlerde, sanat eserlerinde ve hatta video oyunlarında yer alarak o dönemde pop kültüründe kendisine bir isim yaptı. Ve Meksika Dünya Kupası bir oyuncu olarak sonuncusu olmasına rağmen, Pele yine de gelecekteki turnuvalarda yer aldı. Brezilya'nın Pasadena'da dördüncü kez kupayı kaldırdığını gördüğü ABD'de yorumcu olarak çalıştı ve gayri resmi büyükelçi olarak görev yaptı ve Brezilya'nın beşinci dünya şampiyonluğunu kazandığı 2002'de Japonya'nın Yokohama kentinde de bulundu. Maçtan sonra dereceye girenlerin madalyalarını hemşerilerine dağıttı. Pele'nin hikayesi her zaman Brezilya'nın ünlü sarı gömleği ve FIFA Dünya Kupası ile ilişkilendirilecek. Ayrıca sonsuza kadar 'Kral' olacaktır.

http://

 

Kaynak: fifa.com
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55