,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C

Pazarcı esnafı: Dürüst bir şekilde helal kazanç elde etmek mümkündür

Pazarcı esnafı: Dürüst bir şekilde helal kazanç elde etmek mümkündür
Dürüst bir şekilde helal kazanç elde etmenin mümkün olduğunu belirten Pazarcı Esnafı, Allah'ın, kulunun rızkına kefil olduğunu söylediğini ifade ederek, dürüstlükten ayırılmadığı müddetçe az bir kâr oranıyla da iş olsa bereketli olduğunu dile getirdi.

 

Pazar Esnafı Yavuz Bolbay, fiyatlarla ilgili konuşarak israfın önüne geçildiği takdirde alım gücünün olabileceğini söyledi.

Bolbay, bir insanın istediği zaman onu şerefiyle, namusuyla dürüst ve helal çalıştığında hiçbir şekilde aç kalmayacağını vurgulayarak tüm esnafı dürüst olmaya davet etti.

Önemli olanın Allah'a şükür ve tevekkül etmek olduğunu ifade eden Bolbay, fırsatçılığın Müslümanlara yakışmadığını aktardı.

Bolbay, dürüstlük ve helal kazanç ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

"Mecburiyetinde olduğun zaman da isyan etmeyeceksin"

Yunus Bolbay

Mevsiminde yetişmeyen ürünün pahalı olabileceğini belirten Bolbay, "Fiyatlar normaldir. Her şey yükseldiği için fiyatlar da normaldir. Kanaat olursa, israfın önüne geçilirse her şekilde alım da şükür de yapılır. Herkesin karnı da doyar ama israf başını almış gidiyor. Mevsiminde olmayan sebze meyveyi illa ki yiyeyim diyorum. Mevsiminde olmadığında talep ettiğin zaman 2-3 katı fiyatına almak mecburiyetinde oluyorsun. Mecburiyetinde olduğun zaman da isyan etmeyeceksin." dedi.

"Alnımızın akıyla çalışıyoruz"

Bir insanın dürüst bir şekilde çalıştığında aç kalmayacağını vurgulayan Bolbay, "Elhamdülillah, halimize şükrediyoruz. Bir insan istediği zaman onu şerefiyle, namusuyla dürüst ve helal çalıştığı zaman hiçbir şekilde aç kalmaz. Hiçbir şekilde de boşluğa düşmez. Sabah 3'te kalkıyoruz, gece 9-10 gibi eve gidiyoruz. Alnımızın akıyla çalışıyoruz, kazanıyoruz. Çoluk çocuğumuza ak bir şekilde ekmek parası götürüyoruz. Günü gelir kuru soğanla idare ederiz; günü geldiğinde de etle akşamı kapatırız. Önemli olan Allah'a şükretmek ve tevekkül etmek. Şikayetlerin, isyanların ana temelinde önce İslami yaşantı bizde olmadığı içindir." şeklinde konuştu.

"Mümin insanlar elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir'"

Fırsatçılığın Müslümana yakışmadığına değinen Bolbay, "Fırsatçılık var. Müslümana yakışmayacak şekilde gerçekten fırsatçılıklar var. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) 'Mümin, insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir' diye buyuruyor. Bir Mümin Mümine güvenmiyor. Abi kardeşe, baba evlada, evlat anne babaya… Bunun tamamında İslami temel olmadığı içindir. Bu da Allah'a karşı olan görevlerimizi yerine getirmediğimiz, helal ve harama dikkat etmediğimiz için bunların hepsi bir zincirlemedir. Ana temeli İslami hayat, şuurdur." diye konuştu.

"Allah, kulunun rızkına kefil olduğunu söylüyor"

Esnafların dürüst olnası gerektiğini belirten Bolbay, "Dürüstlük gibisi yoktur. Helal kazanç gibisi yoktur. Özellikle bütün kardeşlerime tavsiyemdir; su-i zan etmiyorum, hüsn-ü zan ile yaklaşma mecburiyetindeyiz. Önemli olan tarttığımızda teraziye dikkat etmemizdir. Yarın mahşer gününde mahkemenin de sahibi şahitte kendisi olan Allah'ın huzurunda hesap vereceğiz. Terazi ve çürük mal konusuna esnafların titizlikle dikkat etmelerini tavsiye ederim. Allah, kulunun rızkına kefil olduğunu ama imana kefil olmadığını söylüyor. Dürüstlük gibisi yoktur. Dürüstlükten ayrılmadığımız müddetçe ne kadar da az bir kâr oranıyla iş yapsan Allah bereketini katıyor. Herkes, vatandaşlarımıza ürünü verirken sadece maddi kazanma değil gönül kazanma derdinde olsun. Bu da insanın görmediği kalpten kalbe giden yolun muhabbeti artar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55