,
  • BIST 10007.32
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 30 °C

Otomotiv sektörü temsilcileri: Araç alımı yatırıma dönüştü

Otomotiv sektörü temsilcileri: Araç alımı yatırıma dönüştü
Sıfır araç fiyatlarının neredeyse günlük arttığına dikkat çeken otomotiv sektörü temsilcileri, bu durumun vatandaşlar için yatırıma dönüştüğünü söyledi.

 

Batman'da bir otomobil bayinin bölge satış temsilcisi olan Necdet Arburşu, İLKHA muhabirine konuşarak, daha önce ihtiyaç için alınan otomobillerin artık yatırım aracı haline geldiğini belirtti.

Bu durumun son yıllarda araç fiyatlarında fahiş oranda yaşanan artıştan kaynaklandığını ifade eden Arburşu, sıfır araçlara ciddi bir talebin olduğunu vurguladı.

Fiyatlarındaki artışa rağmen vatandaşların sıfır otomobil talebini ise karşılayamaz hale geldiklerini belirten Arburşu, halkın altın veya döviz yerine otomobil alımına yöneldiğini kaydetti.

Necdet Arburşu

"Her ay 2-3 defa zam geliyor"

Pandemiden sonra otomobillerde birikmiş bir talebin olduğuna işaret eden Arburşu, "Talepler biriktiğinden dolayı sıfır araç karşılanamaz hale geldi. Şu anda artan kur farkından dolayı sıfır araç fiyatları hemen hemen her gün değişerek artmaktadır. Neredeyse her ay iki veya üç defa zam görüyoruz. Son olarak yeni KDV düzenlemesinden sonra sıfır araçlarda KDV oranı yüzde 20'ye çıkması da fiyat artışını etkiledi." dedi.

"İhtiyacı olanlar araç sahibi olamıyor"

Özellikle kurlarda yaşanan artışlarla beraber sıfır araç alanların çoğunun ihtiyaç için değil yatırım için almaya başladığına vurgu yapan Arburşu, şöyle devam etti:

"Yatırım aracına dönüştüğü için ihtiyacı olan insanlar paralarının değer kazanması için sıfır araç almaya başladı. Şu an parası olan insanların çoğu dolar, euro veya altına yatırım yapmaktansa daha çok kazanmak için araç alıyor ve maalesef kazandırıyor da. Bundan dolayı araç ihtiyacı olanlar aşırı talepten dolayı sıfır araca sahip olamıyorlar ya da uzun bir süre beklemeleri gerekiyor. Şu an 4 aydır sıfır araç bekleyen müşterilerim var."

"Araç fiyatlarının yükselmemesi için kur sabit kalmalı"

Şu an sıfır araç üretiminde herhangi bir sıkıntının olmadığını ancak fabrikalar tadilata girdiği için bu ay üretimin olmayacağını söyledi.

Eylül ayından itibaren fabrikaların tekrar üretimlerini artıracağını aktaran Arburşu, "Ama talebe karşılık verecek mi bilemiyoruz. Sıfır araç fiyatlarının yükselmemesi için kurun sabit kalması gerekiyor. Kur sabit kalırsa sıfır araçlar yatırım olmaktan çıkar ve ihtiyacı olanlar almaya başlar." diye konuştu.

"Stokçuluğun önlenmesi için sağlam önlemler alınmalıdır"

Bayilerin araç stok etmediğini, yetkililer tarafından denetlendiklerini belirten Arburşu, araç stok yapanların daha çok vatandaşlar olduğunu iddia etti.

Arburşu, "Stokçuluğun önüne geçmek için yürürlüğe konulan 6 ay içinde satılamaz ya da araç sınırlaması önlem değildir. Hükümet sıfır araçta stokçuluğu önlemesi için daha keskin ve daha sağlam önlemler alması gerekiyor. Daha önce bir milyona sattığımız araç artan kurdan dolayı şu anda bir milyon 150 bin liraya satıyoruz. Tabi kur sabit kalırsa sıfır araç fiyatları da sabit kalacaktır." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55