Netanyahu, 7 Ekim öncesinde Abbas Kâmil'in işgal altındaki topraklara geldiğini kabul etti

Netanyahu, 7 Ekim öncesinde Abbas Kâmil'in işgal altındaki topraklara geldiğini kabul etti
Siyonist rejim sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kâmil'in 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı'ndan yaklaşık 10 gün önce işgal altındaki topraklara geldiğini ilk kez kabul etti. Netanyahu, Kâmil ile görüşmediğini savunurken ziyaretin ardından ortaya çıkan uyarılar ve önceki açıklamalar yeniden gündeme geldi.

Siyonist rejim sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kanal 14'e verdiği röportajda, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kâmil'in 7 Ekim 2023'ten önce işgal altındaki topraklara yaptığı ziyarete ilişkin açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Kâmil'in kendisiyle görüşmediğini belirterek ziyaret sırasında kiminle temas kurduğunun araştırılmasını istedi.

Netanyahu, Kâmil'in geldiği sırada askerler için düzenlenen bir anma töreninde bulunduğunu söyledi. Mısır İstihbarat Başkanı'nın bir devlet başkanıyla görüşmediğini öne süren Netanyahu, "Bir istihbarat teşkilatının başkanı ne zamandan beri bir devlet başkanıyla görüşür? Benim başıma böyle bir şey hiç gelmedi." ifadelerini kullandı.

Kâmil'in işgal altındaki topraklarda 59 dakika kaldığını belirten Netanyahu, güvenlik ve hukuk kurumlarına seslenerek, "Kiminle görüştüğünü öğrenmek istiyorum. Onunla görüşen ve suçu benim üzerime atmaya çalışan biri var." dedi. Netanyahu, açıklamasında "Derin devleti mi görmek istiyorsunuz?" ifadesini de kullandı.

Önceki görüntüler açıklamalarıyla çelişiyor

Netanyahu'nun yabancı istihbarat teşkilatlarının başkanlarıyla görüşmediği yönündeki sözleri, yaklaşık iki yıl önce ofisi tarafından yayımlanan bir görüntüyü yeniden gündeme taşıdı. Söz konusu görüntüde Netanyahu'nun, Mısır'dan üst düzey yetkililerin oluşturduğu heyete başkanlık eden Abbas Kâmil ile Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi'nde tokalaştığı ve sohbet ettiği görülüyordu.

ABD merkezli The Atlantic dergisi de daha önce Kâmil'in 26 Eylül 2023'te işgal altındaki topraklara kısa süreli bir ziyaret gerçekleştirdiğini yazmıştı.

Habere göre, Mısır istihbaratıyla bağlantılı kiralık bir Cessna uçağı Ben Gurion Havalimanı'na iniş yaptıktan yaklaşık 67 dakika sonra Kahire'ye döndü. Ziyaretin ardından Kâmil'in kimlerle görüştüğü kesinlik kazanmazken, Mısır tarafının Gazze'de büyük bir gerilim yaşanabileceğine ilişkin uyarılarda bulunduğu öne sürüldü.

The Atlantic'in haberinde Kâmil'in, siyonist rejimin politikasını değiştirmemesi halinde Gazze'de yaşanacakların ağır sonuçlar doğuracağı uyarısını yaptığı aktarıldı. Kâmil'in ziyaret sırasında 7 Ekim'de gerçekleştirilecek operasyonun tarihini veya ayrıntılarını içeren somut bilgiler verip vermediği ise netlik kazanmadı.

Mısır'ın uyarıları daha önce de gündeme gelmişti

7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından Mısır'ın siyonist rejimi önceden uyardığına ilişkin çeşitli haberler yayımlandı.

Yedioth Ahronoth gazetesinden gazeteci Smadar Peri, operasyondan iki gün sonra yayımladığı haberinde Abbas Kamil'in Netanyahu'nun ofisine Gazze'den olağan dışı ve büyük çaplı bir saldırı gelebileceğine ilişkin mesaj ilettiğini yazdı. Haberde, Mısır istihbaratından bir kaynağın, siyonist rejimin uyarılara kayıtsız kalmasına şaşırdığı belirtildi.

Söz konusu habere göre, siyonist rejim tarafı ise güvenlik birimlerinin Batı Şeria'daki gelişmelerle meşgul olduğunu ve Gazze'deki durumun kontrol altında bulunduğunu savundu. Netanyahu'nun ofisi bu iddiaları reddederek haberleri daha sonra "sahte haber" olarak nitelendirdi.

Associated Press de Mısır'dan gelen uyarılara ilişkin haberler yayımlarken, The Wall Street Journal gazetesi Mısırlı resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde Kâmil'in Ekim 2023'ün başlarında Netanyahu'yu yaklaşan bir saldırı konusunda telefonla uyardığını ileri sürdü. Haberde, daha önce iletilen iki uyarının dikkate alınmadığı ve Mısır'ın Haziran 2023'ten itibaren siyonist rejime HAMAS ile müzakerelere dönmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Netanyahu yönetimi uyarı iddialarını reddetmişti

Netanyahu'nun ofisi, 11 Ekim 2023'te yaptığı açıklamada Mısır'ın siyonist rejimi önceden uyardığı iddialarını reddetmişti. Açıklamada, Mısır'ın da resmi olarak uyarı yapıldığı iddiasını reddettiği öne sürülmüş; Netanyahu'nun operasyondan önceki aylarda Kâmil ile görüşmediği veya telefonla konuşmadığı savunulmuştu.

Bununla birlikte, işgal basınında yayımlanan haberlerde Netanyahu'ya saldırı öncesinde çeşitli güvenlik uyarılarının iletildiği ileri sürüldü. Haaretz gazetesi, Mart-Temmuz 2023 döneminde ordu tarafından Netanyahu'ya dört genel uyarı belgesi sunulduğunu yazdı. Yedioth Ahronoth ise Şin Bet Başkanı Ronen Bar'ın 23 Temmuz'da Netanyahu'ya genel bir uyarıda bulunduğunu bildirdi.

Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı'nın Eylül 2023'ün sonunda Netanyahu'yu HAMAS lideri Yahya Sinvar'ın niyetleri konusunda şahsen uyardığı da basına yansıdı. BAE Dışişleri Bakanlığı ise hükümet liderleri arasındaki görüşmelere ilişkin basında yer alan haber ve tahminler hakkında yorum yapmadığını açıklamıştı.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.