,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C

MÜSİAD Başkanı Asmalı: Reel ekonomiye dayanmayan fiyatlamalar kaybedecek TL eski gücüne kavuşacaktır

MÜSİAD Başkanı Asmalı: Reel ekonomiye dayanmayan fiyatlamalar kaybedecek TL eski gücüne kavuşacaktır
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Reel ekonomik gelişmelere yaslanmayan, geçici ve suni gelişmelere göre yapılan fiyatlamalar her daim kaybetmeye mahkûmdur. Orta ve uzun vadede de sürecek ve Türk Lirası eski gücüne kavuşacaktır." dedi.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla "MÜSİAD Vizyoner 21 Zirvesi" Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

Zirvede bir konuşma yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, dernek olarak yaptıkları çalışmalara değinerek son dönemde kurlarda yaşanan dalgalanma sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı tedbirleri ve faiz indirimi kararını desteklediklerini,  yeni ekonomi modelinin orta ve uzun vadede piyasaya olumlu olarak yansıyacağını, Türk Lirası'nın da eski gücüne yeniden kavuşacağı ı söyledi.

"Bugüne kadar, elektronik ticaretin gelişimine zemin hazırlayan, en önemli faktör bilişim teknolojileri olmuştur"

Bu yıl 4'üncüsünü düzenledikleri zirve ile ilgili konuşan Asmalı, "Her şey fark ederek başlar dedik ve yola çıktık. Konvansiyonelden siber âleme, diğer bir deyiş ile dijital çağa hızla geçildiği bir dönemin içindeyiz. Bilgi teknolojisi ve küreselleşmenin etkisi ile pazarlama uygulamalarında, geleneksel stratejiler yerini dijital stratejilere bırakmıştır. Elektronik ticaretten ekonomi dünyasına sunduğu birçok avantajlara kadar, siber alanda yapılan alışverişin gelişmesi ve yaygınlaşması da bunları arttırmaktadır. Bugüne kadar, elektronik ticaretin gelişimine zemin hazırlayan, en önemli faktör bilişim teknolojileri olmuştur. Bilişim teknolojilerindeki yenilik, hayatımıza yeni kavramların girmesine vesile olmuştur. E ticaret, e nabız, e takip, e okul, e arşiv, e devlet ve benzeri terimler ile dijital insan olma yolunda adımlar atılmıştır. Dünyayı etkisi altına alan Covid 19’un tetiklediği yenidünya düzeni, dijitalleşme sürecini tüm endüstrilere uyarlayarak dönüştürdüğü net biçimde görüldü." diye konuştu.

MÜSİAD Başkanı Asmalı: Reel ekonomiye dayanmayan fiyatlamalar kaybedecek TL eski gücüne kavuşacaktır

 

"Ne yazık ki ülkemiz günden güne 4 mevsim olma özelliğini kaybediyor"

Asmalı, "Dünyada hızla büyüyen e ticaret sektörü artık hepimizin hayatında çok önemli bir yere sahip. 2020 yılında dünya parkende e ticaret hacmi, son 10 yılda tam olarak 15 kat artarak 4.2 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Bu hacimde ülkemizin de büyük bir paya sahip olmasını istiyoruz. Bu yüzden diyoruz ki e ticareti fark et, kısacası dijitali fark et. Fakat ne yazık ki ülkemiz günden güne 4 mevsim olma özelliğini kaybediyor. İstanbul’un ortasında hortum çıkabiliyor, Antalya’da kar yağabiliyor. Kısacası iklimler değişiyor, küresel ısınma hayatımızı etkileyebiliyor." şeklinde konuştu.

Geçmişe takılmadan yeni neslin ihtiyaçlarına göre çalışma yürütüp geleceğe yatırım yapacaklarını kaydeden Asmalı, ülke olarak dönüşümü fark etmenin elzem olduğunu söyledi.

31 yıldır üyeleriyle birlikte güçlenerek yollarına devam ettiklerini, yurt içinde 88 şubeye, yurt dışında ise 74 ülkede 81 irtibat noktası açtıklarını kaydeden Asmalı, farklı sektörlerde faaliyet gösteren 11 bin üye ve 60 bin firma ile 1,8 milyon kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti.

MÜSİAD Başkanı Asmalı: Reel ekonomiye dayanmayan fiyatlamalar kaybedecek TL eski gücüne kavuşacaktır

 

"Düşük faiz odaklı yeni ekonomik modelin destekçisiyiz"

Ülke olarak son dönemde dar kapılardan geçildiğini kaydeden Asmalı, "Üzülerek görmekteyiz ki, son dönemde makroekonomik temellere dayanmayan suni bir güvensizlik ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır. MÜSİAD olarak bizler, reel ekonomik göstergelerle değil algılara yön verilen her türlü ekonomik iklimin karşısındayız. Türkiye ekonomisi gerek iç gerekse dış kaynaklı bütün algı manipülasyonlarına karşı, geçmişte olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. Son 20 yıldır serbest piyasa koşullarından ödün vermeden yıllık ortalama yüzde 5,3 büyümeyi başaran ekonomimizin, bu süreci de en hafif hasarla atlatacağına inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde temelleri atılan Yeni Ekonomik Model'in; üretim, ihracat, istihdam ve büyüme odaklı kazanımlarımızı katbekat artıracağına inandığımız 'düşük faiz odaklı' yeni politikamızın destekçisi olduğumuzu yineliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 'TL Özendirme Paketi' kapsamında alınan tedbirlerin piyasalara etki etme hızı bakımından yeni ekonomi politikasının başarısına dair ilk işaretleri sunduğunu belirten Asmalı, TL mevduatlarındaki getirinin kur artışı karşısında korunacak olması polarizasyonu ciddi anlamda önleyerek döviz üzerindeki algı manipülasyonu kısa sürede sona erdireceğini vurguladı.

"Reel olmayan fiyatlamalar kaybedecek Türk Lirası eski değerini kazanacak"

Yapılan düzenlemenin yanı sıra; Bireysel Emeklilik Sistemi'ne devlet katkısının artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetlerine yönelik stopaj affı ve yastık altı diye tabir edilen altın yatırımları için geliştirilecek olan yatırım araçları, vatandaşların döviz karşısında alternatif finansal yatırım alanları açacağını hatırlatan Asmalı, son olarak şunları kaydetti:

"İhracata yönelik uzun vadeli kur uygulaması, ihracatçılarımız için ciddi bir öngörü sağlayacak, belirsizliğin ortadan kalkmasına ve döviz kurunun öngörülebilirliğine destek verecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın söz konusu tedbir ve teşvikleri açıklamasını müteakiben piyasalarda gözlenen rahatlama, orta ve uzun vadede de sürecek ve Türk Lirası eski gücüne kavuşacaktır. Bu vesileyle; reel ekonomik gelişmelere yaslanmayan, geçici ve suni gelişmelere göre yapılan fiyatlamaların her daim kaybetmeye mahkûm olduğunu tekrardan ifade etmek istiyoruz.  Bunun yanında, hepimiz biliyoruz ki, faiz, finansmana erişimin önüne ciddi bir set çekmekte ve yeni yatırımlara yönelik artışı büyük oranda engellemektedir.  Faiz oranlarındaki geri çekilmenin başta ticari olmak üzere bütün finansman maliyetlerine yansımasıyla birlikte, yatırımların da hızlı bir şekilde artış kaydedeceğine inanıyoruz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Brent petrolün varil fiyatı 89,45 dolar26 Nisan 2024 Cuma 10:43
  • Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması26 Nisan 2024 Cuma 10:38
  • ÇAYKUR 1072 işçi alımı başvuruları başladı26 Nisan 2024 Cuma 10:29
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?26 Nisan 2024 Cuma 09:46
  • Döviz kurlarında son durum26 Nisan 2024 Cuma 09:23
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı25 Nisan 2024 Perşembe 14:03
  • Brent petrolün varili 88 dolar seviyesinde25 Nisan 2024 Perşembe 09:58
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?25 Nisan 2024 Perşembe 09:20
  • Döviz kurlarında son durum25 Nisan 2024 Perşembe 09:01
  • Motorine 1 lira 16 kuruş indirim25 Nisan 2024 Perşembe 00:20
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55