,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C

Müftü Bor: “Ramazan`da buluğ çağına ermemiş çocuklarımızı hem namaza hem de oruca alıştırmalıyız”

Müftü Bor: “Ramazan`da buluğ çağına ermemiş çocuklarımızı hem namaza hem de oruca alıştırmalıyız”
Önümüzdeki Pazar günü teravihle birlikte başlayacak olan Ramazan ayında, gençlere ve çocuklara yönelik anne ve babaların neler yapması gerektiği konusunda Müftü İbrahim Bor önemli tavsiyelerde bulundu.

Elazığ`ın Palu İlçe Müftüsü İbrahim Bor, yaklaşmakta olan Ramazan Ayı dolayısıyla anne ve babalar bu mübarek ayda çocukları ile birlikte hem sahura kalkmaları, çocukların gücü miktarınca oruç tutturmaları sağlamaları, özellikle çocukları namaza alıştırmak için teravihe çocuklarını beraber götürmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. 

  Ramazan ayında Allah`ın rahmetinin sağnak sağnak yağdığı, şeytanların azgınlarının zincire vurulduğu, müminler için ise ibadet, tövbe istiğfarlarımızı arttırarak nefsimizi kötülüklerden uzaklaştırmak için bir fırsatlar ayı olduğunu belirten Müftü Bor ifadelerine şu şekilde devam etti;

“Ramazan ayı İslam alemi için çok coşkulu geçen bir aydır. Teravih namazı ve diğer vakit namazlarında camilerimizin çocuk sesleri ile şen şakrak olduğu bir mekana dönüşüyor. Çocukların camideki o heyecanı o koşuşturması, bütün İslam alemi için, bizler için anne babalar için bir heyecana dönüşüyor. Zaten dinimiz çocuklara çok önem vermektedir. Mesela Aşerei Mübaşere dediğimiz Sahabilerin çoğunluğu gençlerden oluşuyordu. Bu sahabiler henüz dünyada iken Rabbini razı eden sahabilerdendirler. Peygamber Efendimize ilk iman edenlerin tamamı neredeyse gençlerden oluşuyordu. Hatta Hazreti Ali Efendimiz 9 yaşında neredeyse çocuk yaşta Peygamber Efendimiz Aleyhiselam`a iman etmişti. Dinimiz bundan dolayı gençlere ve çocuklara çok önem vermektedir.”

Müftü İbrahim Bor anne babalara şu tavsiyelerde bulundu;

"Oruç tutamayacak yaşta bile olsa çocuklarımızı sahura kendimizle birlikte kaldıralım."

“Çocuklarımız 5-10 yaşında da olsa henüz büluğ çağına girmemiş olsa da mutlaka oruç ibadetini birlikte eda edelim.  Oruç tutamayacak yaşta bile olsa çocuklarımızı sahura kendimizle birlikte kaldıralım. Hani toplumumuzda şöyle güzel bir uygulama vardır; küçük çocuklara için  acıkıncaya kadar yarım gün oruç tutturulur, öğleye kadar. 5-6 yaşındaki çocuklarımızın tuttuğu bu oruca halkımız kuş orucu diyorlar. ‘Ben kuş orucu tuttum’ diyerek çocuklarımız bu oruç ibadetine alışmaya başlıyorlar. Bu dinimizin güzel uygulamalarından ve halkımızın güzel örf-adetlerinden birisidir.”

Anne-babalarının Ramazan ayında vakit ve teravih namazına gittiğinde mutlaka çoluk çocuğu ile birlikte gitmeleri gerektiğini belirten Müftü Bor şu örneği verdi;

"Camilerin arka saflarında eğer çocuk sesi gelmiyorsa gelecek nesiller adına korkun"

“ Osmanlı Padişahlarının en genç padişahı Fatih Sultan Mehmet`in adeta kulağımıza küpe olması gereken güzel bir sözü vardır. Diyor ki ‘Camilerin arka saflarında eğer çocuk sesi gelmiyorsa gelecek nesiller adına korkun’ buyuruyor. Bu da gençlerimizin camilerde ne kadar hemhal olması gerektiğini bizlere öğütlüyor. Mutlaka bizler teravih namazlarında çocuklarımız ile birlikte gitmeliyiz. Hiçbir şey yapmasalar namaz kılmasalar bile o cami ortamını anne babaları ile birlikte teneffüs etmeleri onların zihinlerinde çok güzel izler bırakacak ve hatıra olarak kalacaktır. Cami çevresinde, camide büyüyen, caminin arka saflarında oynayan çocukların Allah`ın izni ile hayatlarının hiçbir döneminde böyle bir boşluğa düşme, sıkıntıya düşme durumları inşallah olmayacaktır. Çünkü dinimizin sembölü hayatımızın merkezi olan camilerimizde büyüyen çocuklar Allah`ın izni ile bu ümmete hakkıyla hizmet edecek, hakkıyla bu ümmeti ayakta tutacak, İslam`ı temsil edecek çocuklar olacaktır.” dedi. 

Palu İlçe Müftüsü İbrahim Bor başta Filistin ve Gazze olma üzere Ramazan`ın Ümmeti Muhammed`e hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak Filistin ve Gazze`nin müslümanların gündeminde düşmemesi temennisinde bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55