,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 21 °C

Mücahid bir alim: Şehid Şeyh Nizar Reyyan

Mücahid bir alim: Şehid Şeyh Nizar Reyyan
İşgal ordusunun, Furkan Savaşı'nda 4 eşi ve 11 çocuğuyla birlikte katlettiği Filistin'in önde gelen mücahid alimlerinden Şeyh Nizar Reyyan'ın şehadetinin üzerinden 14 yıl geçti.

Bugün, 2009 yılında Furkan Savaşı'nda işgal uçakları tarafından evinin bombalanması sonucu 4 eşi ve 11 çocuğuyla birlikte şehid olan mücahid alim Şeyh Nizar Rayan'ın şehadetinin yıl dönümü.

Ömrünü İslami ilimlere adayan Şeyh Nizar Rayan, cihad ve direniş sahalarında da büyük bir iz bıraktı.

6 Mart 1959 tarihinde Cibaliya Mülteci Kampında dünyaya gelen âlim lider Nizar Abdulkadir Muhammed Reyyan, aslen Filistin’in Askalan şehrine bağlı olan ve 1984 yılında Siyonist işgalciler tarafından gasp edilen Ni’iliya kasabasındandır.

İlim yolculuğu

Şeyh Reyyan, Şer’i ilim yolunda ilerleyerek Hadis ilminde profesörlük derecesini elde etti ve Filistin’deki Gazze İslam Üniversitesi Din Usulleri Fakültesinde Hadis hocalığı yaptı.

1985-1996 yılları arasında el-Hulefa er-Raşidin Camisinde imam ve hatip olarak gönüllü çalışan Şeyh Nizar Rayan, Filistin’deki İslam davetinin içinde yetişti.

İşgalciler onu birkaç kez tutukladı; zindanlarında yaklaşık dört yıl geçirdi ve cezaevlerinde işkencelere tabi tutuldu.

Âlim şehid, hayatının son dönemlerinde çalışmalarını ilme yoğunlaştırdı ve bunun sonucu isnatları, nüshaları, el yazıları ve baskıları olmak üzere Sahih-i Müslim’in şerhi üzerine birkaç ciltten oluşan kitabını tamamlayarak Cerh ve Tadildeki Katı Eleştirmenler-çalışma, İsnatları Sembollerle Resmetme-format önerisi ve Siyer-i Nebi Metinleri Analiz Metodu adlı kitaplar dizisine ekledi.

Nizar Reyyan, Cibaliya kampındaki evinde, Gazze şeridinin dört bir yanından gelen ilim talebelerine merci ve buluşma noktası olan ve şer'i kitaplarla dolup taşan bir kitaplık için yer ayırdı.

İstişhadi eylemdeki oğluyla vedası  

Dört hanımı olan şehid Reyyan, altısı erkek, altısı kız olmak üzere 12 çocuk ile iki torun sahibiydi.

Şehid Reyyan'ın oğlu İbrahim (17), 2 Ekim 2001 Salı akşamı Aliya Sinay yerleşim biriminde arkadaşıyla birlikte eylem düzenlemiş, 2 işgal askerini öldürüp birkaçını da yaraladıktan sonra şehid düşmüşlerdi. Mücahid alim Şeyh Reyyan, kendisi gibi çocukları da cihad saflarından geri durmamış, bazı çocukları da cihad meydanlarında yaralanmıştı.

İstişhad eylemi sırasında bir yerleşim biriminde sığındığı ev roket yağmuruna tutulurken kuşatma altındaki oğlu İbrahim şehid olmadan önce kendisini arayıp "susuzum, Yahudilerin suyundan içmem caiz midir?" diye sorunca, Şeyh Reyyan, "iç ve kıyamet günüde şefaatçimiz olmayı unutma" diye cevap verdikten sonra iletişim kesilmişti.

Cihad meydanında

İşgal güçlerinin Gazze şeridinin kuzeyine düzenlediği tüm saldırılarda şeyh Reyyan, kocaman vücudu ve askeri kıyafetiyle ribat noktalarını ve çatışmanın ön mevkilerini dolaşıp "cihada cihada" diyerek gayretleri yükseltir ve mücahidlere moral verirdi. Çatışmalara da katılır, tüm grupların mücahidlerini gezerdi.

İşgal rejimi onun kararlı duruşunu, Gazze'de bulunan mülteci kamplarının en büyüğü olan Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği baskınlarda tanıdı.

Nitekim şehid âlim o dönemde, “Onlar kampımıza giremeyecekler” demişti. Gerçekten de işgalci askerler amaçlarına ulaşamadıkları gibi kanlı tarihlerinin en kötü yenilgilerinden birine uğramışlardı.

İşgal rejiminin savaş uçakları da bu mücahid âlimi tanırdı. Şeyh Reyyan’ı öldürmek üzere havalanan işgal savaş uçakları; geldikleri yerde evlerin çatılarında Reyyan'ı korumak isteyen yüzlerce direnişçiyi karşılarında bulurdu.

Şeyh Reyyan, gündüzleri vaktini kütüphanesinde ilim talep ederek geçirirken; geceleri Gazze Şeridi sınırında elinde silahıyla nöbet tutarak direniş gösterirdi.

Şeyh Nizar Reyyan, 1 Ocak 2009’da Furkan Savaşı sırasında işgal ordusunun evine düzenlediği hava saldırısında şehid oldu. Bu saldırı da Şeyh Nizar Reyyan'ın 4 eşi ve 11 çocuğu da şehid düştü. Bu saldırı, siyonist işgal rejiminin vahşi yüzünü bir kez daha göstermiş oldu.

Nizar Reyyan, şehadete kavuşurken geride kalanlara cihad ve direniş yolunda yürümeye devam etmelerini tavsiye etmişti.

Furkan Savaşı

27 Aralık 2008’de, siyonist işgalcilerin Gazze’ye geniş çaplı saldırılarıyla, işgalcilerin Dökme Kurşun Operasyonu, Filistinlilerin ise İsmail Heniyye’nin önerisiyle Furkan Savaşı adını verdikleri korkunç savaş başlamıştı.

22 gün süren bu savaşta HAMAS’ın siyasi kanadının ileri gelenlerinden olan Şeyh Nizar Reyyan yanı sıra HAMAS’ın önemli liderlerinden ve o dönemde Filistin’in İç İşleri Bakanı olan Said Sıyam şehid edildi.

İşgalciler bir hafta sürekli hava saldırıları düzenledi ve çok sayıda insanı katletmek, büyük yıkıma sebep olmak amacıyla özellikle insanların kalabalık olduğu yerleri hedef aldılar. Ama bekledikleri olmadı ve kara operasyonunda güçlü bir direnişle karşılaştılar. Direnişçiler karada önemli hazırlıklar yapmışlardı ve saldırganları daha önce tanımadıkları ilginç taktiklerle karşıladılar. Bu yüzden işgal güçleri ciddi kayıplar verdi ve fazla ilerleme cesareti gösteremediler. Mısır arabulucuğuyla ateşkes istemek zorunda kaldılar.

Bu savaşta 1436 Filistinli şehid edildi. Yarısı çocuk 5400 kişi yaralandı. 4100 bina tamamen, 17 bin bina kısmen yıkıldı. Filistin ekonomisi en az bir milyar dolar zarar gördü. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55