Moskova’dan NATO’ya Belarus’ta nükleer gövde gösterisi

Moskova’dan NATO’ya Belarus’ta nükleer gövde gösterisi
Rusya, Belarus’taki saha tesislerine nükleer mühimmat sevkiyatı gerçekleştirirken, stratejik nükleer kuvvetlerine ait unsurları da kamuoyuna gösterdi.

Moskova’nın bu hamlesi, Ukrayna savaşı ve Baltık bölgesindeki insansız hava aracı faaliyetleri nedeniyle NATO üyesi Avrupa ülkeleriyle gerilimin arttığı bir dönemde geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı, ülke genelinde ve Belarus’ta düzenlenen geniş çaplı nükleer tatbikata yaklaşık 64 bin personelin katıldığını açıkladı. Tatbikat kapsamında, saldırı durumunda nükleer kuvvetlerin hazırlanması ve kullanılması senaryolarının uygulandığı belirtildi.

Tatbikatta Borei sınıfı nükleer denizaltı, Il-38 deniz karakol uçakları, Kinjal hipersonik füzesi taşıyan MiG-31 savaş uçakları ve RS-24 Yars kıtalararası balistik füzeleri sergilendi.

Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Nükleer kuvvetler tatbikatı kapsamında, Belarus Cumhuriyeti’ndeki füze tugayının konuşlandığı saha depolarına nükleer mühimmat teslim edildi." ifadelerine yer verildi.

Tatbikata Stratejik Füze Kuvvetleri’nin yanı sıra Kuzey ve Pasifik filoları, uzun menzilli hava kuvvetleri ile Leningrad ve Merkez askeri bölgelerine bağlı birliklerin katıldığı bildirildi.

Belarus’taki bir füze birliğinin, mobil Iskander-M taktik füze sistemi için özel mühimmat kabulü ve mühimmatın lançerlere yüklenmesi konusunda eğitim yaptığı aktarıldı. Rusya’nın nükleer tatbikatlarında genellikle gerçek savaş başlığı yerine eğitim amaçlı maket mühimmat kullanıldığı ifade edildi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan görüntülerde, sınırlı güvenlik önlemleriyle ilerleyen askeri araçlar ile nükleer denizaltılar, savaş gemileri ve askeri uçaklar yer aldı.

Salı günü başlayan ve üç gün sürmesi planlanan tatbikat, Moskova’nın Ukrayna savaşı nedeniyle Batı ile varoluşsal bir mücadele içinde olduğunu savunduğu bir dönemde düzenleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaş boyunca Batı’ya yönelik açıklamalarında sık sık ülkesinin nükleer kapasitesine vurgu yaptı.

Öte yandan Moskova, Baltık ülkelerini Ukrayna’ya ait insansız hava araçlarının kendi hava sahaları üzerinden kuzey Rusya’ya saldırmasına izin vermekle suçladı. NATO ise bu iddiaları reddetti.

Baltık ülkeleri ise Rusya’nın, Ukrayna’ya ait dronları hedeflerinden saptırarak kendi hava sahalarına yönlendirdiğini belirtiyor.

Kremlin ayrıca, Litvanya Dışişleri Bakanı Kestutis Budrys’in NATO’nun Kaliningrad’a yönelik kapasitesine ilişkin açıklamalarını çılgınlığın eşiğinde sözleriyle eleştirdi.

Rusya’nın Baltık kıyısındaki stratejik bölgesi Kaliningrad, NATO üyeleri Litvanya ve Polonya arasında yer alıyor ve Rus Baltık Filosu’nun ana üssü olarak yoğun askeri varlık barındırıyor.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.