,
  • BIST 10268.01
  • Altın 2385.844
  • Dolar 32.3429
  • Euro 34.7732
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 24 °C

Moro Müslümanlarının zaferini hazmedemeyenler iş başında

Moro Müslümanlarının zaferini hazmedemeyenler iş başında
Filipinler'de yaşayan Moro Müslümanları, seçim sonucu özerklik kazanırken bunu hazmedemeyen karanlık yapılar, kilise ve camiye saldırılar düzenleyerek kazanımları baltalamaya çalışıyor.

Filipinler'de yaşayan Moro Müslümanlarının 73 yıldır süren mücadelesi sonucu özerklik için yapılan seçimde yüzde 80 "evet" oyu çıkmıştı.

Müslümanların bu zaferinin ardından bir Katolik kilisesini hedef alan iki ayrı bombalı saldırıda 19 kişi öldü, 48 kişi yaralandı. Karanlık yapılan bugün de bir caminin içine el bombası atmak suretiyle 2 kişinin şehid olmasına 4 kişinin de yaralanmasına nede oldu.

Meydana gelen bombalı saldırılar Moro Müslümanlarının zaferini baltalamaya yönelik, karanlık ellerin devreye girdiği yorumlarını da beraberinde getirdi.

Filipinler'de Müslüman direnişçilerin hükümet ile vardıkları barış anlaşması kapsamında hazırlanan ve Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan Bangsamoro Temel Yasası için 22 Ocak’ta referanduma gidildi. Yapılan referandum sonucu Moro Müslümanları büyük bir zafer elde ederek, yüzde 80 "evet" gibi ezici bir çoğunlukla zafer kazandı.

Yapılan referandum ile bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımların yanı sıra,  Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak. Ayrıca bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak Şer'i hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek. Merkezi yönetim, Mindanao'daki idari yetkileri Bangsamoro hükümetine devredecek.

Moro Müslümanlarının seçim zaferi sonrası ilk olarak 27 Ocak günü Filipinler'in güneyindeki bir Katolik kilisesini hedef alan iki ayrı bombalı saldırıda 19 kişi öldü, 48 kişi yaralandı. Bu olayın şaşkınlığı daha atlatılmadan bugün Filipinler'in Zamboanga şehrinde bir caminin içine el bombası atılması sonucu ilk belirlemelere göre iki kişi şehid oldu, dört kişi yaralandı. Patlamada, camide kalan iki dini liderin şehid olduğu belirtiliyor.

Bu saldırılar, İslam coğrafyalarında daha önce Müslümanların lehine gelişen olayları hazmedemeyen karanlık ellerin Filipinler’de de devreye girdiğini ortaya koydu. Oluşan bu sisli havayı fırsat bilen bazı karanlık eller de sosyal medya üzerinden spekülasyonlar ve asılsız haberlerle yaşananları daha bir karmaşık hale getirmeye çalışıyor.

Yetkililer, camiye yapılan saldırını kiliseye düzenlenen saldırıya misilleme amaçlı bir eylem olmadığını vurguladı.

Filipin halkı, yetkililerin bombalı saldırıları gerçekleştirenleri bulup en kısa sürede olayları aydınlatarak meydana gelebilecek provakosyonların önüne geçmesini bekliyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55