,
  • BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 26 °C

Molla Sahap Korkutata: Alimler insanları ilim ve irfan ile terbiye eder

Molla Sahap Korkutata: Alimler insanları ilim ve irfan ile terbiye eder
Bingöl İlim İrfan Medresesi Baş Müderrisi Molla Sahap Korkutata, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında medrese çıkışlı sayılı alim sayesinde ilmin korunduğunu ve dinin unutturulmayarak bugünlere miras bırakıldığını söyledi.

 

İslami eğitimin ana merkezlerinden olan medreseler günümüzde önemini korumaya devam ediyor. Uygulayageldiği müfredatla topluma yön veren alimler yetiştiren medreseler, bir yandan talebe yetiştirirken bir yandan da ilmin gelecek nesillere aktarılmasında önemli fonksiyonlar icra ediyor.

Her biri dörder katlı olmak üzere 3 farklı binadan oluşan Bingöl İlim İrfan Medresesi öğrencileri bir yandan eğitimlerini ve İslami hizmetlerini sürdürürken bir yandan da yanı başlarında bulunan Medine Camii'nde halkla iç içe, dolu dolu bir Ramazan ayı geçiriyorlar.

Medrese öğrencileri, camide hem teravih namazlarını kılıyor hem de mukabeleye iştirak ediyorlar. Mukabeleye katılan halk ve öğrenciler, hafızların okuduğu Kur'an-ı Kerim'i dinleyerek sünnet olan mukabele sevabını kazanıyorlar.

Rahmet iklimi olan Ramazan ayında medreselerindeki işleyiş hakkında bilgilendirmede bulunan Bingöl İlim İrfan Medresesi Baş Müderrisi ve İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Sahap Korkutata, Ramazan ayının bereketinden istifade etmek için tatile girmeyerek eğitimlerine devam ettiklerini söyledi.

"Bu ayın bereketinden ve feyzinden istifade etmek için, talebelerimizin eğitimine devam ettik, onları eve göndermedik ki istifade etsinler." diyen Korkutata, tatil yerine farklı bir programı uygulamaya koyduklarını belirtti.

Molla Sahap Korkutata: Alimler insanları ilim ve irfan ile terbiye eder

"Ramazan ayında programlarımızda farklılıklar oldu"

Programları hakkında bilgi veren Molla Sahap, "Ramazan ayında programlarımızda farklılıklar oldu. Talebelerimiz sabah namazından sonra mukabelelerini yapıyorlar, sonra uyuyorlar, saat 10'da derse başlıyoruz. Öğle tekrar mukabele, sonra metin okuma, ardından da müzakere ve derslerini yapıyorlar. Namaz vakitlerinde mutlaka camiye gidip namazlarını cemaatle kılıyorlar. Camide mukabele okuyorlar. Teravih vakitlerinde de camiye gidip teravih kılıyorlar." dedi.

Medreselerinde hem kız hem de erkek öğrencilerin bulunduğunu belirten Korkutata, ayrı binalarda eğitim gören kız ve erkek öğrencilerin bir kısmının Arapça ilim tedris ettiğini, bir kısmının da hafızlık eğitimi aldığını söyledi.

Eğitim gören öğrencilerine büyük ümit bağladıklarını kaydeden Korkutata, "Elbette her okulda, her yerde fire olur. Ancak müderrislerimizin özel ilgi ve gayretleriyle az fire vererek talebelerimizi yetiştirmeyi temenni ediyoruz. Bu talebeler yarın Resulullah Aleyhisselam'ın varisi olacak ve Resulullah'a yakışır şekilde ümmete hizmet edip gereken çalışmayı yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Molla Sahap Korkutata: Alimler insanları ilim ve irfan ile terbiye eder

"Medreselerin bir maneviyatı vardır"

Seyda Molla Sahap, "Medreseler, Resulullah ile Cebrail Aleyhisselam arasında geçen tedrisatın mücessem halidir. O günden günümüze kadar gelmiştir. Resulullahın verasetini yüklenen Hazreti Ali de Kufe'de bu tedrisatı omuzlarına almış, o günden bugüne devam edegelmiştir." dedi.

"Alimler, ilim-irfan ve Kur'an ile insanların maneviyatını muhafaza ettiler"

Korkutat, "Cumhuriyetin ilk döneminde Bingöl'de medrese çıkışlı beş âlim vardı ve onlar Bingöl'ü idare ettiler, muhafaza ettiler, dini unutturmadılar. Ellerinde polis gücü yoktu ama ilim-irfanla, Kur'an'la, Resulullah'ın sünnetiyle insanları terbiye ettiler. Tedrisatın yasak olduğu zamanda onların varlığı maneviyatı muhafaza etti. O gün beş kişiyle ilim yüz yıl korundu, bugün de birçok talebe var, âlim var, inşallah bunlar da yüzyıllarca dini anlatıp maneviyatı muhafaza edecekledir." şeklinde konuştu.

Molla Sahap Korkutata: Alimler insanları ilim ve irfan ile terbiye eder

Bingöl İlim İrfan Medresesi Baş Müderrisi ve İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Sahap Korkutata

"Kabrimize kıyamete kadar hediye paketleri gelecek"

Ders vermenin, talebelere maddi ve manevi destek sunma karşılığında alınacak mükafata değinen Molla Sahap, son olarak şöyle konuştu:

"Tedrisat çok hayırlı bir iştir. Allah Resulü, 'Üç şey ölümden sona devam edecek, birisi ilimdir…" diye buyuruyor. Talebeler, ben ders veriyorum, benden sonra diğeri, daha sonra bir diğeri verecek. Bu bizim kesintiye uğramayan hayrımızdır. Kabrimize kıyamete kadar hediye paketleri gelecek ve 'Senin talebenin talebesi ders vermiş bu senin hayırdan payındır.' denilecek. Mal sahipleri de bilsin ki ilim yuvasına destek verenler en hayırlı işi yapıyorlar. Mal sahipleri bilsinler ki en hayırlı yerde infak ediyorlar. Allah cümlemizden razı olsun, sonuna kadar bu ilmi daim etsin, hiçbir zaman ümmeti ilimsiz, Kur'an'sız bırakmasın."

"Gençlere okumalarını tavsiye ediyorum"

İlim İrfan Medresesinde eğitim gören talebelerden duygularını aktaran Muhammed Şimşek, gençler okumaları tavsiyesinde bulundu.

Şimşek, "Tuhfetü's-Seniyye kitabını okuyorum. Yaklaşık bir yıldır Bingöl İlim İrfan Medresesi'ndeyim. Gençlere okumalarını tavsiye ediyorum. Dışarda kötü hayatı yaşamaktansa medresede okumak en iyisidir." dedi.

"İlim okumak güzel"

Talebelerden Kerem Gören, "Bir yıldır medresedeyim, Avamil kitabındayım. İlim okumak güzel, diğer gençlere de tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Abdullah Adıyaman ise ilim okumanın güzel bir iş olduğunu, İlim İrfan Medresesi'nin de çok iyi bir yer olduğunu kaydetti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55