,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 29 °C

Mısır fiyatına karşı çıkan çiftçiler TMO önünde protesto düzenledi

Mısır fiyatına karşı çıkan çiftçiler TMO önünde protesto düzenledi
Batman'daki çiftçiler, açıklanan mısır alım fiyatlarının çok düşük olduğunu belirterek TMO önünde protesto gösterisi ve basın açıklaması düzenledi.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin geçtiğimiz gün ton başına 6 bin TL olarak açıkladığı mısır alım fiyatlarını kabul etmeyen Batmanlı çiftçiler, traktörleri ile TMO Batman Satın Alma önünde protesto gösterisi düzenledi.

Çiftçiler adına konuşan mısır üreticisi Ramazan Suna, mısır üretimi için kullandıkları her ürün için yüksek derecede zamlar yapılırken mısır alım fiyatında çok düşük bir alım fiyatının belirlenmesinin kendilerini zor durumda bıraktığına dikkat çekti.

"Beklentimizin çok altında bir fiyat verildi"

Suna, "Arkadaşlar gayemiz burada bir provokasyon değil. Biz devletimizi, milletimizi, toprağımızı, bayrağımızı çok seven bir milletiz. Bizim toplanma nedenimiz Toprak Mahsulleri Ofisi yani TMO'nun 2023 yılı için mısır alım fiyatını ton başına 6 bin lira olarak belirlemesidir. Verilen 6 bin lira bizim maliyetimizin çok altında. Bizim beklentimiz maliyetin üzerinde 8 bin 500 liranın üzeridir." dedi.

"Üretim için kullanıldığımız malzemelerde yüzde yüz zam mısırda ise yüzde 5 zam"

Yapılan zamların çok düşük olduğunu savunan Suna, "Bizim çiftçilerin ana kalem olarak dört maddesi var: Mazot, gübre, tohum ve ilaç. Gübrede yüzde 100, tohumda yüzde 100, ilaçta yüzde 125 artış yapıldı. Mısıra verilen zam oranı yüzdelik olarak yüzde 5. Aslında bize verilen fiyat kilogram başına 6 lira da değil. Çünkü bütün çiftçilerin ÇKS belgesi yok. Yani bütün arazilerin ÇKS belgesi yok. Yüzde 50 ÇKS belgesi var. Örneğin bizim muhtar bin dönüm ekiyorsa bunun sadece 300 dönümünün ÇKS belgesi var. Ancak bu ürünleri ofise götürebilir. Biz, özel sektörün kucağına düştük demektir. Malı Gaziantep, Adana veya başka yere göndereceğiz demektir." ifadelerini kullandı.  

"Çiftçiye 4 bin 700 lira kalıyor"

Ürünlerini özel sektörde değerlendirmek zorunda kalırlarsa zarar edeceklerini söyleyen Suna, "Gaziantep ve Adana’nın nakliye bedeli 850 lira. Artı KDV yani 1.100 lira. Batman’da bir araç Adana’ya gidecek olursa, mısırda nem olayı diye bir şey var. Kendi kendine nemleniyor. Buradan fabrikaya gittiği zaman nem oranına göre 120 lira kesinti yapıyor. İki defa nem keserse 240 lira toplam 1.300 lira eder. Ton başına 6 bin liradan düşürürsek bize 4 bin 700 lira kaldı." diye konuştu.

"Ofisin yapması gereken elimizdeki ürünün en az maliyetinin üzerinde bir alım yapmalı"

Maliyetlerinin altında verilen fiyatın çok düşük olduğunu belirten Suna, "Çiftçi, traktörünü satarak 'bu yılı iyi geçireyim' demekle olmuyor. Hükümetimize, devletimize güveniyoruz. Aslında Cumhurbaşkanımıza da yanlış bilgi verilmiş. TMO veya Maliye tarafından yanlış bilgi verilmiştir. İnşallah en kısa zamanda düzelecektir. Buna inanıyoruz. Devletimize güveniyoruz. TMO’da bir yazı var. ‘Ofis çiftçinin kara gün dostudur’ diye. Kara gün dostu değil de kara gün düşmanı oldu. Yalnız çiftçi değil Batman’ın bütün esnafı kaybetmiştir. Gıdadan giyime kadar. Umarım büyüklerimiz sesimizi duyar ve gerekeni yaparlar." dedi. (İLKHA)







  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55