,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 26 °C

Mardin’in kadim sanatına DİKA’dan 3 Milyon TL destek

Mardin’in kadim sanatına DİKA’dan 3 Milyon TL destek
Midyat Kaymakamlığı’nın “Midyat Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi” projesi tanıtım programı Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Dicle Kalkınma Ajansı’nın Konferans Salonunda yapılan proje tanıtım programına Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ’ın yanı sıra, Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Mardin Vali Vekili Mehmet Uslu ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

DİKA’nın Güdümlü Proje Desteği kapsamında desteklenen yaklaşık 3 Milyon TL bütçeli projenin %90’ı Ajans %10’uda Midyat Kaymakamlığı tarafından karşılanacağı belirtildi.

Proje ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Projenin amacı Mardin’de geçmişi yaklaşık üç bin yıla kadar uzanan Telkâri (Gümüş Tel İşleme) sanatının gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde taşınmasına katma değer sağlamaktır. Yerel zanaat ürünlerinin tasarım boyutunun güçlendirilmesi, ürün değer zincirinin teknolojiyle desteklenerek standartlaştırılmasıdır. Ekonomik değerin yükseltilerek gelir ve istihdam olanaklarının geliştirilmesi, kültürel zenginliğimizin markalaşması yoluyla sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlanmasıdır. Midyat Telkâri Tasarım Atölyesi bünyesinde faaliyet gösterecek olan Mardin Artuklu Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı bölümü çalışanları, öğrencileri ayrıca telkâri üretimi yapan zanaatkar esnaf ile Midyat'ı ziyaret edip telkâriyle ilgilenen turistler projeden faydalanacaktır.

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Mardin'in en önemli turistik ürünlerinden biri olan telkârinin daha özgün şekilde ele alınarak inovasyona dayalı tasarlanması ve geleneksel üretime yenilikçi boyut kazandırılması hedeflenmektedir. Telkâri ürünlerinin tasarım ve üretim süreçlerinin teknolojiyle desteklenerek standartlaştırılması, üreticiler arasında koordinasyonun güçlendirilmesi, elektronik satış kanallarının etkinleştirilerek ürünün marka değerinin yükseltilmesidir. Ekonomik katma değerin yükseltilerek girişimciliğin desteklenmesi, kadınlar ve gençler başta olmak üzere dezavantajlı bireylerin eğitimle desteklenerek istihdam olanaklarının artırılmasıdır. Kültürümüzün ve yöremizin zenginliğini ziyaretçilere sunabilen bir uygulama merkezi olarak Mardin de görülmeye değer bir uğrak yeri oluşturulmasıdır.

Projenin sonunda Mardin’in en önemli turistik yerlerinden biri olan Midyat Konukevi yanında yer alan tarihi konak “Midyat Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi” olarak tahsis edilerek nitelikli personel istihdamı sağlanacaktır. Merkezin tanıtımına yönelik internet sitesi ve E-ticaret portalı oluşturulacak, Midyat telkârisine coğrafi işaret alınacaktır. Telkâri sergisi, fuar festivali gerçekleştirilecek, Midyat telkârisinin tanıtımına yönelik katalog, kitapçık ve film çalışması gerçekleştirilecektir. Böylece telkâri sanatı için takı sektörü, yenilik ve tasarıma yönelik eğitimler verilerek kurumsal kapasite oluşturulacaktır.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55