,
  • BIST 10075.11
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C

Mail Tam: "Engelli vatandaş yok engel çıkaran vatandaş var"

Mail Tam: "Engelli vatandaş yok engel çıkaran vatandaş var"
Altı Nokta Körler Derneği Van Şube Başkanı Mail Tam, ""Engelleri engelliler değil, sağlam olan insanlar çıkarıyor, asıl engel sağlam olan insanların beynindedir, bizde bir engel yoktur.” dedi.

Doğuştan görme engelli Van Altı Nokta Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mail Tam "dünyada engelli insan olmadığını, engellerin insanların zihninde olduğunu" söyledi.

Doğumundan sonra yaşanan bir hastalık sonucu görme engelli olduğunu söyleyen Tam, “Yüzde 76 raporum var. 15 ve 20 yıl önceki hayatla şimdiki hayat bir değil, çok farklı. Eskiden üç ayda bir 400 lira engelli maaşı alıyorduk, şimdi bin sekiz yüz alıyoruz evet yeterli değil ama eskiye rağmen çok iyi. Eskiden engelli yolları yoktu, engelliye kimse önem vermiyordu, şimdi eskisi gibi değil önem veriliyor ama yeterli değil. Özel şirketler var yüz eleman çalıştırıyor, bir tane engelli çalıştırmıyor, biz bu duruma karşıyız, iş adamları engelli kardeşlerimize 'Ben sana asgari bir maaş vereyim, sigortanı yapayım, gir evinde çalış.' Diyor. Engelli dilenci değil, bunu kabul etmiyoruz. Engelli kardeşlerimizi işe alsınlar, onlar da insan içine çıksınlar, eve kapanık olmasınlar, kendi kazancını kendi kazandığı zaman daha rahat ediyor, bu çok güzel bir şey, bunu iş adamlarına duyurmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Halk otobüsleri bizleri almak istemiyor”

İnsanların engellilere farklı bir gözle baktığına dikkat çeken Tam, şu şekilde konuştu: “İnsanların bizlere bakış açıları çok farklı, şu an bile sokağa çıktığımız zaman, bize 'Sen görme engellisin git ve evinde otur, sen niye sokakta dolaşıyorsun.' diyorlar. Bu tür insanlarla çok karşı karşıya geldik. Tabii bu insanlar bizi anlayana kadar zaman geçecek, yeni yeni sarı bantlar yapılmıştı, bizim insanlarımız ne olduğunu bilmediği için buradan doğalgaz geçiyor diye biliyordu, engellilerin farkında değiller. Bu görme engellilerin yoludur ama kimse farkında değil, yani alışmaya başlasınlar. Ben doğuştan görme engelliyim ama çaba göstererek, hayata tutunarak buraya kadar geldim, bugün başkanlığı kazandıysam buna çalışarak ve çabalayarak geldim. Verilen oylarla engelli kardeşlerimin hakkını savunmaya geldim. Engelli yolu kapanıyor mücadelesini veriyoruz, toplu taşımada engelli zorluk çekiyor mücadelesini veriyoruz, bu sabah bile her gün olduğu gibi zorluk çektik, şoför ve muavinler 'Belediye bize para ödemiyor.' deyip seslerini yükseltiyorlar. Belediye ile yaptığımız toplantıda 'Aylık olarak halk otobüslerine para ödeniyor ama şoförler doğru söylemiyor." deniliyor. Şoförlerin araca binerken bize olan tepkisi şu şekilde ‘Allah kabul etmesin, ben ne kazanıyorum da dört engelli alıyorum.’ Belediye bu adamların hakkını veriyor, işte böyle tepkilerle karşı karşıya kalıyoruz. Sokağa çıktığımız zaman sarı bantlarımızın üzerine ya bir toptancı malzeme bırakmış oluyor yâda bir lokanta masa, sandalyesini sarı çizginin tam üzerine koymuş, arkadaşımız bastonla gezerken bazen oradan geçemiyor, geçtiği zaman yolunu kaybediyor, bu zorlukları yaşıyoruz.”

“Üç ayda bir bin sekiz yüz lira çok para değil, biz kalıcı bir çözüm istiyoruz”

Daha önceki yönetimlerden herhangi bir yardım görmediğini ifade eden Tam “Bu zamanda asıl engel insanın beynindedir, engel yoktur, bugün bana yol verilirse veya tekerlekli sandalyeli bir insana yol verilirse hiçbir engel yoktur. Engelliye engelliler değil, sağlam olan insanlar engel çıkarıyor. Asıl engel sağlam olan insanların beynindedir, bizde bir engel yoktur. Engelliye engel çıkaran, engelliler vardır. Bugün halen var olan noksanlar var, konuşan trafik ışıkları, bunların yapılmasını istiyoruz, engelliler için geçitler istiyoruz, engelliler için yine otopark istiyoruz. Biz hayatın her karesinde olmak istiyoruz ve üç ayda bir bin sekiz yüz lira çok para değil. Biz kalıcı olarak bir çözüm istiyoruz ve sigortalı olarak yaşamak istiyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55