Macaristan-Rusya diyaloğu üzerine sızdırılan kayıtlar AB’de ayrışmayı gündeme getirdi

Macaristan-Rusya diyaloğu üzerine sızdırılan kayıtlar AB’de ayrışmayı gündeme getirdi
Avrupa Birliği içinde Rusya ile yürütülen diplomatik temaslar yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Polonya ve İrlanda liderleri, Macaristan hükümetine yönelik sert eleştirilerde bulunurken, Budapeşte yönetimi söz konusu görüşmeleri doğal diplomatik süreç olarak değerlendirdi.

Sızdırıldığı iddia edilen ses kayıtlarında, Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov arasında yapılan görüşmeler yer aldı. Kayıtlarda, Avrupa Birliği yaptırımlarına ilişkin değerlendirmelerin ele alındığı öne sürüldü.

Söz konusu kayıtların yayımlanmasının ardından bazı Avrupa liderleri sert açıklamalar yaptı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, kayıtları üzücü olarak nitelendirirken, İrlanda Başbakanı Micheál Martin gelişmeleri endişe verici olarak değerlendirdi. AB’nin dış politika yetkilisi Kaja Kallas ise Avrupa ülkelerinin birlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Macaristan tarafı, iddiaları farklı bir çerçevede ele aldı. Szijjártó, görüşmelerin gerçekleştiğini reddetmezken, bu konuşmaların yasa dışı şekilde dinlenip kamuoyuna servis edilmesini büyük bir skandal olarak nitelendirdi. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yabancı istihbarat servislerinin telefon görüşmelerini dinleyerek seçim sürecine müdahale ettiğini öne sürdü.

Uzmanlar, uluslararası ilişkilerde farklı ülkeler arasında doğrudan temasların olağan olduğunu ve diplomatik kanalların açık tutulmasının kriz yönetimi açısından önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Macaristan yönetimi de Rusya ile sürdürülen diyaloğun bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Gelişmeler, 12 Nisan’da yapılacak seçimler öncesinde Macaristan’da siyasi tartışmaları artırırken, Başbakan Viktor Orbán ve partisi Fidesz’in zorlu bir seçim süreciyle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Anketler, muhalefetteki Péter Magyar liderliğindeki Tisza partisinin yükselişte olduğunu gösteriyor.

Macaristan’ın Rusya ile ilişkileri, özellikle Ukrayna savaşı sonrası Avrupa Birliği içinde farklı yaklaşımların ortaya çıkmasına neden olurken, Budapeşte yönetimi diyaloğun sürdürülmesini savunmaya devam ediyor.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.