,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

Macaristan Başbakanı Orban: Ukrayna'nın NATO'ya alınması dünya savaşını tetikleyebilir

Macaristan Başbakanı Orban: Ukrayna'nın NATO'ya alınması dünya savaşını tetikleyebilir
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Washington'un Rusya ile düşmanlığın neden devam etmesini istediğini müttefiklerine açıklamadığını söyleyerek "istese Ukrayna ihtilafını anında durdurabilir" dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kiev'in, Rusya'ya karşı mücadelede tamamen Batı'ya bağımlı olduğundan, Washington'un dilerse çatışmayı bir an önce durdurabileceğini söyledi.

Macar lider, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO zirvesinden döndükten sonra yaptığı açıklamada, "ABD liderliğindeki askeri blokun Kiev'e üyelik için bir yol haritası uzatmayı reddettiğine dikkat çeken Orban, “Amerikalılar isteseydi, ertesi sabah barış gelirdi. Amerikalıların bunu neden istemediği tüm dünyayı şaşırtan bir soru. NATO zirvesinde yanıt alamadık.” dedi.

Macaristan, Ukrayna kriziyle ilgili Batı politikalarını sürekli eleştirerek ittifak üyeleri arasında öne çıktı.

Bu noktada Orban, Kiev'in harap olmuş ekonomisine ve finansman ve silah için Batılı müttefiklere aşırı bağımlılığına atıfta bulunarak, "Ukrayna gerçek egemenliğini kaybetti" açıklamasını yaptı.

Orban, "Washington, Ukrayna'ya verdiği desteği haklı göstererek, Rusya'yı Kiev'e karşı “sebepsiz bir saldırı savaşı” başlatmakla suçladı. ABD'li yetkililer, Moskova'ya “stratejik bir yenilgi” vermenin birincil hedef olduğunu söylediler.

Buna karşılık Moskova, ABD'yi, Rusya'nın NATO'nun Avrupa'ya yayılması konusundaki uzun süredir devam eden endişelerini görmezden gelerek ve Kiev'de Moskova'ya düşman bir rejimi besleyerek krizi tetiklemekle suçladı. Kremlin, çatışmayı Rusya'ya karşı ABD önderliğindeki bir vekalet savaşının parçası olarak algılıyor." sözlerine yer verdi.

Orban, NATO'nun Ukrayna'yı şimdi kabul etmesi halinde bunun bir dünya savaşını tetikleyeceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, Batılı devletlerin Kiev'e giderek daha gelişmiş askeri donanım göndermesinin risklerinin altını çizdi.

Macar lideri ayrıca Kiev'i Batı'nın desteğini almak için ahlaki şantaj yapmakla suçladı.

Orban, çatışmanın uzayacağını ve Macaristan dahil AB ülkelerinin yüksek enflasyon da dahil olmak üzere ekonomik maliyeti üstleneceğini kaydetti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55