Lizbon’da öğrenciler yükseköğretim talepleri için yürüdü

Lizbon’da öğrenciler yükseköğretim talepleri için yürüdü
Portekiz’in başkenti Lizbon’da yüzlerce yükseköğretim öğrencisi, Rossio Meydanı’ndan başlayıp Assembleia da República (Parlamento) önünde sona eren bir yürüyüşte taleplerini dile getirdi.

NOVA Üniversitesi Lizbon Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğrenci Derneği sözcüsü yaptığı açıklamada “Herkes için yükseköğretim istiyoruz, fakat giderek daha az öğrenci yükseköğretime girebiliyor. Bu durumdan en çok yoksul öğrenciler etkileniyor çünkü eğitim alma şansları yok denecek kadar az.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin başlıca talepleri arasında uygun fiyatlı konut eksikliği, yüksek öğrenim harçları ve öğrenci refah sistemindeki yetersizlikler yer alıyor.

Aynı gün Eğitim Bakanı Fernando Alexandre, öğrenim ücretlerini düşürmenin gerileyici bir adım olacağını ve yükseköğretimin tüm yükünü topluma yıkacağını belirtti. Bakan, mevcut pozisyonlarının ise öğrenim ücretlerinin enflasyon oranına göre güncellenmesi gerektiği yönünde olduğunu söyledi.

Bakan, artışın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda kesin bir bilgi vermedi ve konunun Devlet Bütçesi çerçevesinde tartışılacağını vurguladı. Öğrencilerin talep ettiği yurt kapasiteleriyle ilgili olarak ise gelecek akademik yıl için 14.000’den fazla yatak artışı yapılacağına dair güvence verdi.

Ülke genelinden 50’den fazla öğrenci derneği ve akademik grubun katıldığı yürüyüşte, tunalar, geleneksel öğrenci müzik grupları ve sakin komiteleri de yer aldı. Geçen yılın ekim ayında da Lizbon’da yüzlerce öğrenci, öğrenim ücretlerinin artırılmasına yönelik hükümet önerisini protesto etmişti. Ancak teklif, Parlamento’da PCP, Chega, PS, PAN, Livre ve BE partilerinin karşı oylarıyla reddedilmişti.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.