,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 19 °C

Kurutmalık sebzeler Suriyelilere ekmek kapısı oldu

Kurutmalık sebzeler Suriyelilere ekmek kapısı oldu
Gaziantep'te kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebze sezonu devam ederken, sezon özellikle Suriyeli mültecilere ekmek kapısı oldu.

Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler, Gaziantep'te kurutmalık sebze sahalarında çalışarak geçimlerini sağlıyor.

Gaziantep'te kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebze sezonu devam ederken, sezon özellikle Suriyeli mültecilere ekmek kapısı oldu. Kurutmalık sebzelerin büyük bir bölümünün hazırlandığı Oğuzeli ilçesi ve çevresindeki sahalarda çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışan Suriyeli mülteciler, Türkiye'de çalışma imkanı buldukları için çok mutlu olduklarını dile getirdiler.

Ülkelerinde yaşanan savaş ve karışıklık nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını belirten Suriyeli mülteciler, ailelerinin geçimini sağlayabilmek için ne iş bulsalar çalıştıklarını ve ekmek parası kazanmaya çalıştıklarını belirttiler.

"Alın teri ve helalinden para kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Çoğunluğu genç ve çocuklardan oluşan Suriyeli işçiler, 40 dereceyi aşan sıcaklıkların altında gün boyu kurutmalık sebze sahasında çalışıyorlar. Mahalle aralarında kadınlar tarafından tohumları temizlenip yıkanan sebzeleri dizilen iplerde güneşte kurutmaya bırakan ve kuruyan sebzeleri de toplayan Suriyeli işçiler, alın teri ve helalinden para kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.

Meslekleri olmadığı için daha çok tarım alanlarında çalıştıklarını belirten Suriyeli mülteciler, ailelerinin geçimini tarım alanlarında çalışarak sağladıklarını ifade ettiler.

"Ailemizin geçimini sağlayabilmek için çalışıyoruz"

Suriye'deki savaştan dolayı 7 yıl önce ailesi ile birlikte Türkiye'ye sığındığını anlatan Muhammed Ali Rahmani (15), ailesinin geçimini sağlayabilmek için okula gidemediğini ve çalışmak zorunda olduğunu söyledi.

Ağabeyi ile birlikte işe gelip gittiğini söyleyen Ali Rahmani, "7 seneden beri bu tür işlerde çalışıyoruz. Ekmek paramızı çıkartıyoruz. Evimiz kiralık, ailemizin geçimini sağlayabilmek için çalışıyoruz. Biberler acı, hava sıcak ve toz var. Ama mecburiyetten dolayı çalışıyoruz. Buraya tatlı ve acı biber ile patlıcan geliyor, biz onları bu sırıklara asıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz." dedi.

"Allah'a şükürler olsun kazancımızı sağlıyoruz"

Suriye'de okula gittiğini, ancak Türkiye'de ise ailesinin geçimini sağlayabilmek için okula gidemediğini belirten Muhammed Ömer (17) de "7 yıl önce ailem ile birlikte Türkiye'ye sığındık. Suriye'de savaş çıktı, biz de Türkiye'ye geldik. Gaziantep'te kurutmalık sahalarında çalışıyoruz. Burada biber, patlıcan gibi sebzeleri kurutuyoruz. Hava sıcak ama ne yapacağız? Mecburen ekmek parası için çalışıyoruz ve ailemizin geçimini sağlayabilmek için katlanıyoruz. Zor oluyor ama elden gelen bir şey yoktur. Ailemiz var, mecburuz. Allah'a şükürler olsun kazancımızı sağlıyoruz. Biz yazın bu tür işlerde çalışıyoruz. Ama kışın iş bulamıyoruz. Bundan dolayı da çalışamıyoruz. Çünkü elimizde bir meslek yok. Meslek olmadığı için zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Beşşar Yesar Rahmani (18) ise "Suriye'de savaş oldu. İş kalmayınca bizde Türkiye'ye çalışmaya geldik. Burada kurutmalık biber ve patlıcan seriyoruz. Hava sıcak ve biberler de acı oluyor. Ama biz çalışmaya mecburuz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Zor oluyor ama mecburuz, ne yapalım? Çünkü bizim geçimini sağlamak zorunda olduğumuz ailemiz var. Bundan dolayı mecbur çalışıyoruz. Yaz aylarında kurutmalık sebze işinde çalışıyoruz. Kışın ise zeytin toplamaya gidiyoruz. Ne iş olsa çalışıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55