,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C

KKTC'deki yol yapım çalışması BM askerleri tarafından engellenmek istendi

KKTC'deki yol yapım çalışması BM askerleri tarafından engellenmek istendi
KKTC'deki Yiğitler-Pile arası yol yapım çalışmalarına Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinden müdahale geldi.

Barış Gücü askerleri sabah saatlerinde yolu keserek, yol yapım çalışmalarını durdurdu.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda KKTC kolluk kuvveti sevk edildi. BM'ye ait araçlar bölgeden dozer yardımıyla kaldırılırken BM askerleri de bölgeden uzaklaştırıldı

BM askerlerinin bölgeden uzaklaştırılmasıyla yol yapım çalışmalarına yeniden başlandı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, ülke medyasına yaptığı açıklamada, son derece insancıl bir maksatla gündeme getirilen, hiçbir art niyet içermeyen Yiğitler-Pile arası yol yapım çalışması projesinin BM yetkilileri tarafından yanlış yansıtıldığını ifade eti.

Ertuğruloğlu, "Bizim bütün derdimiz Pile’de yaşayan insanlarımızın, Rum’un, İngiliz Üs Komutanlığı’nın ve BM’nin insafına terk edilmiş görüntüsünü, gerçeğini artık ortadan kaldırmak. Tansiyonu artırmaya yönelik bir BM hamlesi, Rum tarafını tatmin etmeye yönelik bir senaryo oynanmaktadır." diye konuştu.

Pile’deki Türk insanının KKTC’ye giriş çıkışını kolaylaştırmak için bir yol projesi hazırladıklarını ifade eden Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "İngiliz’in toprağına girmemek kaydıyla BM’ye göre ara bölge, bize göre kendi toprağımız saydığımız topraklardan bir yol hazırladık." dedi.

Eski var olan bir yolun asfaltlanacağını belirten Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, BM’ye, projenin, herhangi bir askeri maksadı ve toprak çalmaya yönelik bir hamle olmadığını, Pile’de yaşayan yalnızlaştırılmış, Rum’un insafına terk edilmiş hisseden Kıbrıs Türk insanının hayatını ve ihtiyaçlarını, KKTC’ye ulaşımlarını kolaylaştırmaya yönelik bir proje olduğunu defalarca söylediklerini vurguladı.

"BM projenin gerçekleşmesini engelleme adına taktik içerisinde"

Buna rağmen BM’nin zamana oynamak, zaman çalmak ve bu zaman çalma sonucunda da projenin gerçekleşmesini engelleme adına bir taktik içerisine girdiğini belirten Ertuğruloğlu, bunun bile yanlış yansıtıldığını ifade ederek, "Sanki bizlere çok uygun bir anlaşma önerdiler ve biz bu önerdikleri anlaşma metnini onaylamadık ve tansiyonu yükselterek, yasa dışı bir inşaata başladık!" dedi.

Olayı bugünkü koşullar içerisinde değerlendirmenin yeterli olmadığını, BM’nin zaten adada Rum’un destekçisi olmaktan başka bir iş yapmadığını söyleyen Ertuğruloğlu, yıllar önce kendisi Pile Komisyon Başkanı iken, Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde, Larnaka’dan Ay Napa’ya giden ara bölgeden geçen yolu, Türk arazilerinin kullanılarak yapılmasına BM’nin ses çıkarmadığını anlattı.

"Yapmadıkları ihlal yok" diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bütün bunlara rağmen Rum’un yaptıklarının yanına kaldığını, haklı tarafın sonuçta BM’ye göre Rum tarafı olduğunu söyledi.

"BM, Kıbrıs Türkü’ne dost bir örgüt değil"

BM’den medet umanlara seslenen Ertuğruloğlu, "BM, Kıbrıs Türkü’ne dost bir örgüt değildir. BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs Türkü’ne dost bir örgüt değildir." ifadesine dikkat çekti.

Bu son yaşanan olayda da BMGK daimi üyeleri büyükelçilerinin sıraya girerek, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı nezdinde girişimler yaptığını ifade eden Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "Bizleri vazgeçirmek, caydırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Tek hedefleri bizleri suçlamak." dedi.

Suçlunun Kıbrıs Türk tarafı olarak gösterilmeye çalışıldığı bir oyun oynandığına dikkati çeken Ertuğruloğlu, bu oyuna gelmeyeceklerini çok net bir şekilde BM Misyon Şefi Colin Stewart’a anlattığını; projenin insani bir proje olduğunu, engellenmemesi gerektiğini belirttiğini aktardı. Buna karşılık cevabın "projenin onaylanamayacağı" yönünde olduğuna işaret eden Ertuğruloğlu, kendisinin ise "Bizi engellemeye çalıştığınız takdirde size bu fırsatı vermeyeceğiz. Bu yol projesi yapılacaktır. Bitmiştir." dediğini kaydetti.

"BM’nin amacı projeyi öldürmek, zamana oynamak"

Yol projesinin Haziran ayında başlayabilecekken, Colin Stewart’ın zaman istediğini anlatan Ertuğruloğlu, "Biz de kendisine bu zamanı tanıdık" dedi. "Bu aylar zarfında şimdi sözünü ettikleri kabul edilebilir bir anlaşmayı hazırlamış olmaları gerekirdi." dedi ve şunları ekledi:

"Herkesle istişare ederek, bir anlaşma taslağı ortaya çıkarmış olsalardı ve dün bana yaptığı ziyarette elinde böyle nihai hedefli bir öneriyle gelmiş olsaydı. O öneriyi değerlendirirdim tabi ki. Ancak Stewartdünkü ziyaretinde elinde hiçbir öneri olmadığını ve kimseyle istişare etmediğini belirtti.  Bu aşamada koşullar getirilip, bunun kabul edilmesi durumunda resmi teklif hazırlanacağının söylenmesi zamana oynamak ve projeyi öldürmektir."

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Biz kararlılığımızdan geri adım atacak değiliz. Bu yol projesini yapacağız. İnşallah BM bugün yaptığı gibi bizi engellemeye çalışmaz. Çünkü biz buna fırsat verecek değiliz, buna izin verecek değiliz. Bu yolu biz yapacağız. Bitti!" ifadelerine dikkat çekti.

Pile köyü BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde bulunuyor

Pile köyü, KKTC ile Rum kesimini ayıran sınırdaki BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde bulunuyor. Türkler ve Rumların ortak yaşadığı karma köy olarak bilinen köy, Türk ve Rum 2 muhtar tarafından eş güdüm içerisinde yönetiliyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55