,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C

Kışlık konserve tüketimi ve muhafazasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kışlık konserve tüketimi ve muhafazasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Ev yapımı konservelerin tam kapatılmaması, yanlış muhafaza edilmesi, açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmemesi konserve gıdalarının bozulmasına; bozuk gıdanın tüketilmesi ise oldukça tehlikeli olan gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor.

 

Kış aylarında çeşit çeşit ve sağlıklı sebzeler tüketmek için konserveler hazırlandı. Peki, bu sağlıklı sebzeleri zehre dönüştürmeden nasıl tüketilmeli ve saklamalıyız?

Sebzelerin seçiminde, konserve yapımında ve tüketilmesinde oldukça dikkatli olunması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Göktaş Asrak, kışlık konserve yapımında ve tüketilmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Konserveler hazırlanırken plastik kaplar kullanılmamalıdır"

Zehra Göktaş Asrak

Öncelikle sebze ve meyvelerin taze olmasına ve küflü olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Asrak, "Hazırlanmadan önce sebze ve meyveler güzelce yıkanmalıdır. Mutlaka ısıya dayanıklı cam kaplarda konserveler hazırlanmalıdır. Turşular hazırlanırken plastik kaplar kullanılmamalıdır. Eğer plastik camlar kullanılacaksa yasal olarak onaylı plastik kap kullanmalarını öneriyoruz. Kullandığımız malzemelerin sadece bir sefer kullanılmasını öneriyoruz. İkinci defa tekrar aynı kapların kullanılmasını önermiyoruz." dedi.

"Konserve yapımında uygulanacak işlemin sıcaklık ve ısı derecesi önemlidir"

Asrak, "Cam kavanozları ve kapaklarını kullanmadan önce bir tarafında parça, kir, çatlak var mı diye dikkat edilmelidir. Kavanozların 15-20 dakika kadar kaynatılması gerekir. Güvenli konserve yapımında uygulanacak işlemin sıcaklık ve ısı derecesi önemlidir.  Özellikle sebze ve meyvelerin en az 15-20 dakika kadar kaynatılmasını öneriyoruz." diye belirtti.

"Konserveler açıldıktan hemen sonra tüketilmesi gerekiyor"

Asrak, son olarak şunları söyledi:

"Konservelerinizi oda sıcaklığında ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Karanlık ortam ve güneş ışığını görmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Konserveler açıldıktan hemen sonra tüketilmesi gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55