,
  • BIST 10045.74
  • Altın 2399.392
  • Dolar 32.3782
  • Euro 34.7103
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C

Kışın sağlıklı bir cilt için uzmanlardan öneri

Kışın sağlıklı bir cilt için uzmanlardan öneri
​Soğuk havalarda cildin yağ kaybetmesine sebep olduğunu ve cildin havaya uyum sağlamaya çalışarak kan dolaşımını azaltır belirten uzmanlar, kışın sağlıklı cilt için önemli uyarılarda bulundu.

Kış mevsiminde, cildin soğuk havaya uyum sağlamaya çalışarak kan dolaşımını azatlığını belirten uzmanlar bu durumun, ter ve yağ  bezlerinin az çalışmasına sebep olduğunu belirterek, soğuk havalarda sağlıklı cilt için önemli uyarılarda bulundu.

Soğuk havalarda cilt kuruluğunun, cildin yağ kaybetmesinin en büyük sebebi olduğunu söyleyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Veysel Murat İnanç, kış aylarında sağlıklı bir cilt için yapılması gereken 10 önemli öneri hakkında bilgi verdi.

"Kapalı ve havasız ortamları nemlendirin"

Kapalı ortamların havalandırılmamasına dikkat çeken İnanç, "Kış mevsiminde havaların soğuk olması nedeniyle evler, iş yerleri, alış veriş merkezleri, toplu taşıma araçları gibi kalabalık alanlar genellikle yeteri kadar havalandırılmamaktadır.  Klima, elektrikli soba ve kaloriferler ile ısıtılan bu alanlar nemsiz kalarak cildin kurumasına, çatlamasına neden olur. Bu durum da çeşitli  egzama türlerini tetikleyebilir. Bunun önüne geçmek için kapalı ve havasız ortamlarda oda nemlendiricileri kullanılabilir, kalorifer gibi ısıtıcıların üzerine ıslak havlu veya kap içerisinde su konulabilir ve ortam günün belli saatlerinde havalandırılabilir." dedi.  

"Yağlı ciltler soğuğa karşı dayanıklıdır ancak!"

Cildin, özellikle de yüzün kurumasını engellemek amacıyla krem içerikli yağlı sabun veya jellerin kullanılabileceğini söyleyen İnanç, "Soğuk havalarda sokağa çıkmak ve yürümek gerekiyorsa, özellikle kuru cilde sahip olanların mutlaka nemlendirici kremin kullanması gerekir. Kişinin yolda, otobüste, metroda veya ofiste ellerindeki ve yüzündeki kuruluğu fark ettiği anda nemlendirici krem uygulamaktan çekinmemesi gerekir. Yağlı ciltler soğuğa karşı dayanıklı ancak nem dengesini sağlamakta sıkıntı yaşarlar. Yağlı ciltlere sahip olanlar, yağ içerikli kremler kullanmak yerine nemlendirici kremler kullanmaları gerekir. Bunu da gün içerisinde değil, uyumadan önce yapılması gerekir." şeklinde konuştu.

"Doğru beslenme cilt bakımına yardımcı olur"

Doğru beslenme ile cilt arasındaki ilişkiye dikkat çeken İnanç, "Kış aylarında doğru beslenmek, cildin ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri almak cildin daha sağlıklı olmasını sağlar. Böylelikle yapılacak cilt bakımları daha etkili olur. Kış aylarında cilt daha çok omega3’e ihtiyaç duyduğu için balık tüketimi ihmal edilmemelidir. Ayrıca taze sebze ve meyveler de sofralardan eksik edilmemelidir. Sağlıklı beslenme, cildin ihtiyaç duyduğu vitamin,  mineral ve doymamış yağların dengesini sağlayarak cilde parlaklık verdiği unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

"Önce sıcak, sonra soğuk suyla ciltte şok etkisi yaratın"

Sabah uykudan uyandıktan sonra eller ve yüzler yıkanırken önce sıcak su ile yıkayıp durulama esnasında soğuk su kullanılmasını öneren İnanç, "Özellikle sabahları uykudan uyandıktan sonra eller ve yüzler yıkanırken sıcak su ile başlanıp, durulama sırasında soğuk su kullanılabilir. Bu durum yüzde şok etkisi yaratarak kan dolaşımını hızlandırır. Hızlanan kan dolaşımı ise yağ ve ter bezlerini harekete geçirerek cildi yumuşatır. Bu andan itibaren nemlendirici krem kullanılacaksa içeriğinin bitkisel protein ve peptid olduğuna dikkat edilmelidir. Bu içeriklere sahip kremler cildin daha çok nefes almasını sağlar." dedi.

"Kışın banyoda 20 dakikadan fazla durmayın"

Soğuk kış aylarında sıcak banyonun pek çok insana cazip gelebileceğini ancak ortalama 20 dakikadan sonra sıcaklığın cildin yağ dengesini yok etmeye başladığına dikkat çeken İnanç, "Bu yüzden suyun sıcaklığı düşürülmeli ve banyo süresi 20 dakikanın altında tutulmalıdır. Ayrıca banyondan sonra vücuda nemlendirici kremler uygulanabilir." şeklinde konuştu.

"Dudaklarınızın da nemli kalmasını sağlayın"

Dudakların yağ üretme özelliği olmadığı için ciltte kurumaya en müsait bölge olduğunu söyleyen İnanç, "Dudakların yağ üretme özelliği olmadığından ciltte kurumaya en müsait bölgelerdir.  Bu yüzden özellikle dudaklarının kuruluğundan şikâyetçi olanlar balm adı verilen ürünleri kullanabilir, gece yatmadan önce de nemlendirici krem uygulayabilir. Kuruyan dudaklar tükürükle ıslatılmamalı ve ısırılmamalıdır." dedi.

"Bulaşık yıkarken eldiven kullanın"

Kışın soğuktan en fazla ellerin etkilendiğini dile getiren İnanç, sözlerine şöyle devam etti. "Kışın, soğuktan en fazla eller etkilenir. Özellikle bulaşık-çamaşır ellerle yıkamak zorunda kalınıyorsa, ellerin deterjan ve soğuk suyla temas etmemesi için eldiven kullanılmalıdır. Sonrasında ellere nemlendirici kremler sürülerek bakımı yapılarak çatlaması önlenebilir."

"Cilde peeling uygulayın"

Pul pul dökülen ciltlere fondöten uygulanmasının cildin daha kötü görünmesine sebep olduğunu belirten İnanç, "Bu durumda cilde peeling uygulanabilir. Anti-aging etkili, nemlendirici içerikli gece kremleri kullanılabilir. Peeling için en doğru zaman kış mevsimi olduğu da unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

"Pul pul dökülen cilde fondöten uygulamayın"

Güneş aktivitesinin az olduğu bir dönemde peeling uygulamanın doğru olacağını belirten İnanç, "Kışın cildiniz pul pul dökülüyorsa, bunu fondöten ile kapatamazsınız. Aksine fondöten sürerek daha kötü görünmesine neden olursunuz. Yüzünüze düzenli olarak peeling yapmalı, zengin içerikli bir gece kremi kullanmalı ve mümkünse nemlendirici içeren, leke önleyici, anti-aging etkili, güneş koruma faktörlü fondöten etkili bitkisel kremleri seçmelisiniz.  Unutmayın kış aylarında güneş aktivitesinin az olduğu bir dönemde peeling uygulanması daha doğru olacaktır. dedi.

"Cildinizle baş edemiyorsanız doktora başvurun"

Kışın her şeye rağmen cildin soğuktan etkilendiğini vurgulayan İnanç, "Kışın cilt sağlığı için kullanılan tüm ürünlerin besleyici değerlerinin yüksek olduğuna dikkat edilmeli ve her bölge ve cilt tipi için uygun ürünler kullanılmalıdır. Cilt, her şeye rağmen soğuk havadan etkilenmeye devam ediyor, hatta kötüleşiyorsa mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanına danışılmalıdır." diye belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55