,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

Kış mevsimi ile birlikte artan hastalıklara karşı nasıl önlem alınmalı?

Kış mevsimi ile birlikte artan hastalıklara karşı nasıl önlem alınmalı?
İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, son dönemde artan soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemli olduğunu belirtti.

 

Bağışıklığı güçlendirmek için öncelikle kahvaltı ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yenipınar, "Kaliteli beslenmede besinler kadar öğünlerde önemlidir. Öğünler atlanmamalıdır. Güne mutlaka kahvaltıyla başlanmalı, atlandığında veya gereken özen gösterilmediğinde aç kalınan süre içinde bağışıklık düşer." dedi.

Farklı besinlerin alınmasını önemine vurgu yapan Yenipınar, "Çeşitlilik her zamanki gibi önemlidir. Et grubu, süt ve ürünleri grubu, meyve ve sebze grubu ile ekmek grubunda yer alan besinler her gün beslenme listenizde olmalıdır. Böylece bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için tüm vitamin ve mineralleri almış olursunuz." diye konuştu.

"Protein kalitesi yüksek besinler tüketmeye gayret edilmeli"

Yenipınar, "Protein vücudumuz için elzem olan ve birçok savunma mekanizmasında yer alan bileşiğin ana malzemesi olan besin öğesidir. Proteinden fakir beslenmek bağışıklığı zayıflatabilir. Her gün yumurta, et, balık, peynir, süt, yoğurt, kurubaklagiller gibi protein kalitesi yüksek besinler tüketmeye gayret edilmelidir." şeklinde konuştu.

"C vitamini içeren besinleri sofranızdan eksik etmeyin"

C vitamininin bağışıklık sisteminin düştüğü durumlarda en çok ihtiyaç duyulan vitaminlerden olduğunu aktaran Yenipınar, "Grip ve soğuk algınlığının tedavisinde limon ilk akla gelen besinler arasında yer alır. Ayrıca portakal, mandalina, kivi, kırmızı kapya biber gibi C vitamininden zengin olan bu besinleri sonbahar ve kış aylarında sofranızdan eksik etmeyiniz. Bunun için en az 2 orta büyüklükte meyve yemelisiniz. C vitamininden tam olarak faydalanabilmek için meyveleri kesip bekletmeden yemek, özellikle taze sıkılmış meyve suyunu tercih etmek önemlidir." dedi.

İçeriklerindeki sülfürlü bileşikler sayesinde soğangillerin başlı başına birer antioksidan olduğu hatırlatmasında bulunan Yenipınar, "Bu bileşikler toksin ve oksidan maddeler ile savaşırlar. Bu grubun içinde en önemli besinler özellikle sarımsak ve pırasa girer. Yapılarında bulunan allisin isimli madde serbest radikallere karşı korur, doğal bir antibiyotiktir yani hem antiviral hem de antibakteriyel etki gösterir. Bu sebzeleri bol tüketmek önemlidir." diye konuştu.

"Gribe karşı etkili olan bitkisel çaylar tüketilmeli"

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için şifalı çayların tüketilmesinin faydalı olacağını söyleyen Yenipınar, "Düzenli sıvı tüketimi metabolizmanın düzgün çalışması ve toksik maddelerin atılması açısından oldukça önemlidir. Sıvı tüketimini arttırmak için siyah çay ve kahve gibi vücutta diüretik etkisi olan içecekler yerine bitki çayları tercih edilmelidir. Özellikle ıhlamur, rezene, adaçayı, nane, zencefil, kuşburnu gibi gribe karşı destekleyici olan bitki çaylarını kış boyunca bardaklarınızdan eksik etmemelisiniz. Çaylar şekersiz olarak tüketilirse daha iyi olur. Eğer şekersiz içemiyorsanız içerisine bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Demlerken içerisine tarçın da ekleyebilirsiniz." şeklinde konuştu.

Zencefilin hem tüm vitamin ve mineralleri yapısında barındırması hem de başka antioksidan özellikler taşıyan bir besin olması nedeniyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunduğunu belirten Yenipınar, taze ve kuru olarak tüketilmesinin faydalı olacağını söyledi.

İçeriğinde bulunan nitrat ile kan akışının düzenlenmesine ve hücrelerin oksijen alışına destek olan pancar suyunun da içilmesi gerektiğini vurgulayan Yenipınar, hastalık evresinde günde 2 bardak pancar suyu içilmesi, kişinin kendisini enerjik hissetmesine vesile olacağını hatırlattı.

Baharatların içeriğinde bulunan antioksidanların bağışıklık sistemini desteklediğini, bazı baharatların boğazda oluşan enfeksiyonun iyileşme sürecini hızlandırdığını hatırlatan Yenipınar, fesleğen, karabiber, kekik, nane, zencefil, kimyon, pul biber gibi baharatlar karıştırılarak salatalarda veya yoğurt içine karıştırılarak kullanılabileceğini ifade etti.

Kuruyemiş tüketiminin de önemine vurgu yapan Yenipınar, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar içerdikleri E vitamini, çinko, magnezyum, omega 3 gibi yağ asitleri, vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı koruyuculuk görevi görür. Günde bir avuç tüketebilirsiniz. Çiğ olarak tüketmekte yarar vardır." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55