Keten köynek fıstığı aşırı yağışlardan olumsuz etkilendi
Şanlıurfa'da hasat dönemine girilen keten köynek fıstığında üreticiler, bu yıl da bekledikleri verimi elde edemediklerini belirtti.
Geçen yıl yaşanan don ve kuraklık nedeniyle büyük kayıp yaşayan üreticiler, bu sezon etkili olan aşırı yağışların da ürün kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti.
Hasat sırasında yapılan kontrollerde çok sayıda fıstığın içinin boş olduğu görülürken, üreticiler hem verimde hem de kalite açısından ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.
Artan gübre, ilaç, sulama ve işçilik maliyetlerinin üretim yükünü her geçen yıl artırdığına dikkat çeken üreticiler, üst üste yaşanan olumsuz hava koşullarının gelirlerini önemli ölçüde azalttığını kaydetti.
Keten köynek fıstığının bölge ekonomisi ve üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten çiftçiler, yaşanan zararların telafi edilmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için destek mekanizmalarının devreye alınmasını istedi.
Üreticiler, doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların karşılanması ve fıstık üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla yetkililerden destek beklediklerini ifade etti.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.