,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C

Kardeşler arasındaki davranışlarda en önemli nokta adaletli olmaktır

Kardeşler arasındaki davranışlarda en önemli nokta adaletli olmaktır
Anne ve babaların çocuklar arasındaki sevgi paylaşımını çoğu zaman adaletli bir şekilde yapmadığını belirten Çocuk Gelişim Uzmanı Zeynep Akyıldız, kardeşler arasında adalet olmadığında kardeş kıskançlığıyla başlayan sorunlar olacağını belirtti.

 

Ayrımcılık genel manada anne-babaların çocuklar arasındaki sevgi paylaşımını dengeli bir şekilde yapmaması ve ilgi ve alakalarını bazı çocuklarının üzerine yoğunlaştırmasıdır.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Çocuk Gelişim Uzmanı Zeynep Akyıldız, ebeveynler olarak üstümüze düşen kendi görevlerimizi yapmak ve nefsimize hâkim olmak olduğunu belirtti.

"Adaleti sağlayabildiğimizde çocuklar arasındaki iletişim çok daha sağlıklı olur"

Akyıldız, "Bizim aile yapımız nasıl bir aile? Nasıl bir geçmişe sahibiz? Nasıl bir kültürel birikimle çekirdek aileyi oluşturuyoruz?  Kardeşler arasında yaptığımız davranışlarda en önemli nokta adaletli olmaktır. Büyük-küçük kız-erkek manevi tarafta sevgiyi, ilgiyi ve şefkati verebiliriz. Aslında gözle görülen maddi taraf gibi değil ele tutulan bir şey de değildir. Adaleti sağlayabildiğimiz noktada çocuklar arasındaki iletişim çok daha sağlıklı bir noktaya geliyor. Kardeşler arasında adalet olmadığında bu kez kardeş kıskançlığıyla başlayan sorunlar olacaktır." dedi.

"Kardeşler arasında kıskançlıklar var"

Ailenin en küçük sosyal yapı taşı olduğunu belirten Akyıldız, "İlk deneyimlerimizi, hayata karşı tecrübelerimizi aile içerisinde gerçekleştiriyoruz. Aileden deneyimleyerek dış dünyaya uyum sağlıyoruz. Dolayısıyla her türlü müdahale daha sonraki süreçte çocuklar tarafından karşımıza tekrar farklı bir biçimde çıkartacaklardır. Kardeşler arasında bir kıskançlık var. Biz ne yapsak, yararlanamıyoruz. Bu tür durumlarda çok müdahale etmeye gerek yoktur." şeklinde konuştu.

"Anne ve babalar olarak önce kendimizle savaşmalıyız"

Ebeveynler olarak üstümüze düşen bizim kendi görevlerimizi yapmak ve nefsimize hâkim olmak olduğunu söyleyen Akyıldız, "Çünkü gönüldür bu elbette birine meyledebilir. Çocuklar arasında tabi ki çok başarılı, daha üst noktalarda olanlar olacak ve belli bir noktadan sonra nefis o tarafa kayacaktır. Önemli olan işte burada o adaleti sağlayabilmektir. Anne ve babalar olarak önce kendimizle savaşmalıyız. Bu durumda biz ne yapabiliriz. Bunu ocuklara bırakmak gerekiyor. Çocuklar kendi içerisinde bununla ilgili o çatışmayı, aralarındaki süreci birlikte en sağlıklı şekilde kendi aralarında çözeceklerdir." diye belirtti.

"Yapmamız gereken çok iyi bir gözlemci olup fazla müdahale etmemektir"

Kardeş kıskançlığıyla başlayan süreçte çocuklar arasındaki ayrımcılıktan kaynaklı öfke nöbetleri dışa doğru bir eğilim ve aile içerisinde bizimle vakit geçirmiyor diye sorunlar çıkabileceğini belirten Akyıldız, "Ergenlik döneminde olumsuz çevre, madde bağımlılığı, kötü alışkanlıkların gelmesi ve istemediğimiz, uygun görmeyeceğimiz aslında çok daha farklı bir ortamın içerisine girmiş olacaklar. Bizim yapmamız gereken çok iyi bir gözlemci olup çok müdahale etmeden aile dinamiğimizde, kültürümüzde ve özümüzde ne varsa çocuğa bunları öğretmektir. Çocukların evliliklerine kadar o süreçte iş meslek sahibi olmalarında bütün hayatlarını etkileyecek bir süreci biz çekirdek ailede gerçekleştirmiş oluyoruz. Aileleri ne kadar sağlam tutabilirsek, bir sonraki neslin de daha sağlam ve emin adımlarla ilerlemesini sağlayacağız." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55