,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C

İstanbul'un çözülemeyen sorunları: Toplu taşıma ve trafik

İstanbul'un çözülemeyen sorunları: Toplu taşıma ve trafik
Her geçen gün artan nüfus oranıyla birçok ülkeden büyük olan İstanbul'da yıllardır devam eden toplu taşıma ve trafik sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Her geçen gün artan nüfus oranıyla birçok ülkeden büyük olan İstanbul'da yıllardır devam eden to

Yaşanan yoğunluktan ciddi rahatsızlık duyan halkın bir kısmı sorunun çözülemeyeceğini söylese de kimi vatandaşlar ise deniz ulaşımının gerektiği gibi kullanılması halinde çözüm bulunabileceğini kaydetti.

Resmi rakamlara göre 16 milyon, gayri resmi rakamlara göre ise 20 milyondan fazla insanın yaşadığı ve sahip olduğu nüfusla Türkiye'nin dörtte biri büyüklüğünde olan İstanbul'da hem toplu taşımalarda hem de trafikte ciddi yoğunluk yaşanıyor.

Sahip olduğu iş imkânları, son dönemde açılan çok sayıda özel üniversite, komşu ülkelerde yaşanan savaş, ekonomik sorunlar gibi birçok sebeple büyük oranda göç alan İstanbul'da yaşanan nüfus yoğunluğu, toplu taşımalarda da büyük oranda etkisini gösteriyor.

Özellikle metro, metrobüs ve tramvay hatlarında yaşanan yoğunluk sebebiyle toplu taşıma kullanan vatandaşlar çoğu zaman uzun kuyruklar oluşturuyor. Bu durum, akşam iş çıkış saatlerinde ise kat be kat artarak içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Gün geçtikçe büyümeye devam eden toplu taşımalardaki yoğunluk sorunu ise yerel yönetim tarafından çözüm bekliyor.

Toplu taşımlarda ve trafikte yaşanan yoğunluk ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan vatandaşalar, yoğunluktan şikâyet ederek sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.

Metrobüs hattının ciddi bir rahatlamaya vesile olduğunu ancak sorunu tamamıyla çözmediğini belirten Mehtap Eroğlu, "Bunun yanında hava ray gibi bir şey yapılabilir. Çünkü her akşam her sabah İstanbul tıkış tıkış. İstanbul'un toplu taşıma ile ilgili probleminin çözüldüğünü düşünmüyorum ama metrobüs büyük ölçüde hafifletti." dedi.

Ulaşımda yaşadıkları sıkıntı ve sıkışıklığın yanında tartışmalara da şahit olduklarını söyleyen Hayrettin Açıkçelik, "Millet koltuğa oturacağım diye tartışıyor. Geçen gün yaşlı bir amcamız bile binmeye çalıştı ve düştü. Buna rağmen adamın üzerinden geçtiler. Biz devamlı metrobüs, tramvay kullandığımız için çok ciddi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak minibüs veya otobüse binseydik sorun yaşardık. Eve yarım saatte varacağımıza bir saat 1,5 saatte varıyoruz." diye konuştu.

Yaşanan yoğunluk nedeniyle vatandaşların hamile ve engellilere de çoğunlukla yer vermediklerinden dert yanan Nurcan Çelik, "Engelli ve hamilelere yer verilmiyor. Sorunu dile getirdiğinizde de kimileri duymazlıktan geliyor. Ben ayağımdan ortopedik rahatsız olduğum için zorluk çekiyorum. Yeri geliyor hiç oturmadan uzun yolculuklar yapmak zorunda kalıyorum. İnsanlar biraz daha yardımcı olsalar çok iyi olacak." şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Yılmaz Yardımcı da "Kalabalık çok. Kalabalıktan memnun olunur mu? Ulaşımın da belediyenin de bir suçu yok. 15-20 milyonluk bir nüfus var. Artık altyapı kaldırmıyor. Buraya gelen çekecek, başka bir çaresi yok." ifadelerini kullandı.

Bazı hatlarda geç gelme gibi sıkıntıların olduğunu aktaran Ersin Ulduray, sabah ilk seferler haricinde ciddi sorun yaşamadığını kaydetti.

Aşırı derecede sıkışıklık ve kalabalığın olduğu İstanbul'da artık yaşamanın zorlaştığını vurgulayan Rasim Gözübüyük, "İstanbul'da yaşamak zor, Allah yardım etsin. Trafik zaten facia. Hatta İstanbul'da fazla yaşamayı düşünmüyor, egeye gitmeyi düşünüyorum." dedi.

Genelde minibüs kullandığını yer sıkıntısı yaşadığını belirten Bedirhan Çakır, "Bir başka sıkıntımız da ardı arkası kesilmeyen zamlar. 1.5 liraydı 3.5 lira oldu. Oradan da 5 liraya yükseldi. Karmaşık bir şeyler yaşıyoruz. Sıkışıklıktan hiç memnun değilim ama tramvay da kullanasım gelmiyor." diye konuştu.

İstanbul'un bitmeyen trafik sorununa çözüm bulmak adına deniz yolunun tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Fatih Akbay, "İstanbul'un trafiği bitmez. Deniz yolunu tercih etmeleri lazım. Feribot yapabilirler. Çünkü artık karayolu bitti. Trafikten hiç memnun değilim. Çünkü artık 7/24 trafik var İstanbul'da. Önceden sabah ve akşam saatlerinde oluyordu ama şimdi her vakit trafik var. Deniz yoluna biraz ağırlık verilirse düzelebilir. Sonuçta İstanbul'un yarısı deniz. Silivri'den Üsküdar'a, hatta Adalar'a kadar gidilebilir. Böylelikle İstanbul'un trafiği de azalır." şeklinde konuştu.

50 senedir İstanbul'da yaşadığını ancak en yoğun dönemin yaşadığımız dönem olduğunu söyleyen Abdullah isimli vatandaş da İstanbul göç almaya devam ettiği müddetçe sorunun daha da büyüyeceğini ifade etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55