,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C

İslam’a göre nafakanın süresi ne kadardır?

İslam’a göre nafakanın süresi ne kadardır?
Boşanma durumunda erkeğin kadına nafaka verme süresinin 3 ay olduğunu belirten Eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan, 3 ay zorunlu nafaka müddetinden sonra erkeğin nafaka verip vermemekte serbest olduğunu söyledi.

 

Eski Diyanet İşleri Başkanı, ilim ve siyaset adamı Dr. Lütfi Doğan, İslam’da süresiz nafakanın olup olmadığıyla ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

İslam’da erkeğin, evlilik süresi boyunca hem kadına hem de çocuklarına nafaka vermekle yükümlü olduğunu ifade eden Doğan, boşanma durumundaysa bu nafakanın 3 ay boyunca zorunlu ve sonradan da hükmünün sona erdiğini vurguladı.

“İslamiyet’te aile kurumu çok mukaddes bir şeydir"

Dr. Lütfi Doğan

Doğan, “İslamiyet’te aile kurumu çok mukaddes bir şeydir. Aile yuvası bir yönüyle manen dünyanın cennetidir. Aile yuvasında erkek evin reisidir. Hanımefendi onun yardımcısıdır. Çocuklar anne babaya Allah’ın emanetidir. Allah’ın emanetine nasıl riayet ediliyor? Çocukların ihtiyaçlarını anne baba gidermekle mükelleftir. Güzel ahlak üzerine yetiştirecekler. Bu süre tam olgunluğa erişinceye kadar devam eder. Çocuklar olgunluğa erişinceye kadar anne ve baba tabi başta baba onların her türlü ihtiyacını, güçleri yettiği ölçüde temin etmekle yükümlüdürler. Allah’ın emri böyledir.” dedi.

"Erkeğin kadına nafaka vermesi 3 ay zorunludur"

Nafakanın genel anlamdaki manası ile ilgili bilgi veren Doğan, “Mesela bir insanın kız kardeşi, yaşlı beyi de ölmüş bir geliri de yok kız kardeşinin nafakasını gücü yettiği ölçüde temin etmekle görevlidir. Ailede de bir ayrılma söz konusu olduğu zaman beraberlikleri imkansız hale geldiğinde kesin ayrılma oluncaya kadar imkan ölçüsünde ailenin reisi nafakayı teminle yükümlüdür. Bu nafaka belli bir tarihe kadar devam eder. Belli bir tarihten sonra da (3 ay) hanımefendi kocasına döner, aile bütünlüğünü koruyup devam ettirmeyi aile reisi de kabul ederse birliktelik devam eder. 3-4 ay geçtikten sonra kadın ‘gitmiyorum bildiğini yapsın’ derse o zaman kadın kendi işine bakacaktır. Erkeğin kadına nafaka vermesi 3 ay zorunludur. 3 ay sonra erkek nafaka vermek istemeye devam ederse devam edebilir. Erkek nafaka vermeye 3 ay mecburdur. Ondan sonra erkek nafaka verip vermemekte serbesttir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55