,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 23 °C

İslam ülkelerinden depremzedelere yardım

İslam ülkelerinden depremzedelere yardım
Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından İslam ülkeleri, Türkiye'deki depremzedeler için seferber oldu.

Pazarcık'ta 7,7 ve Elbistan'da 7,6 büyüklüğündeki deprem Türkiye ve Suriye'de büyük yıkıma neden oldu.

Binlerce bina ve yerleşim yerinin yıkıldığı depremden hemen sonra bir çok İslam ülkesi, arama-kurtarma çalışması için Türkiye'ye yardım gönderdi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği, bölge illerini etkileyen deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye halklarıyla dayanışma içinde olduğunu belirti.

Alimler Birliği, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyerek İslam ülkelerine ve yardım kuruluşlarına acil yardım ulaştırılması çağrısında bulunuldu.

İslam ülkelerinden gönderilen yardımlar şöyle;

Katar

Katar Kızılayı, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenenler için acil yardım kampanyası başlattı. Ayrıca Dünya kupasının gelirini Türkiye'ye yardım için hibe edeceğini duyuran Katar, ülkenin 5 televizyonunun düzenlediği canlı yayınlarla da, depremzedeler için bağış kampanyası başlattı. Henüz program bitmeden toplanan miktar 92 milyon Katar riyaline, (476 milyon TL'ye) ulaştı. Yardım kampanyasında sadece bir kişinin, 5 milyon dolar bağışta bulunduğu görüldü.

Tüm bunların yanı sıra, Şeyh Temim şahsi servetinden Türkiye'ye 282 milyon TL gönderdi.

Afganistan

Afganistan İslam Emirliği, içerisinde bulunduğu derin ekonomik krize rağmen, Türkiye ve Suriye'ye 165 bin dolar yardım yapılacağını duyurdu.

Filistin

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için toplanan yardımın yaklaşık 1 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da bulunan camilerde cuma namazı sonrası Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için yardım toplandı.

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Hatem el-Bekri, depremzedeler için yaklaşık 1 milyon dolar yardım toplandığını söyledi.

Pakistan

Pakistan, 50 kişilik arama kurtarma ekibini ve 25 ton yardım malzemesini Pakistan Uluslararası Havayolları'na (PIA) ait uçakla Türkiye'ye yollandı.

Ayrıca Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in talimatıyla yardım fonu oluşturuldu. Buna göre Bakanlar Kurulu'nun tüm üyelerinin bir aylık maaşları ve tüm devlet çalışanlarının maaşlarının bir günlük kısmı yardım fonuna bağışlanacak.

Pakistan bunlara ek olarak Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlanması için hava, kara ve deniz köprüsü kurduğunu belirtti.

İran

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran Kızılayı'na ait 6 timden oluşan arama, kurtarma ve ilk yardım ekiplerini Türkiye'ye sevk etti. Tahran yönetimi ayrıca, depremden etkilenen bölgelere içinde çadır ve gıda malzemelerinin bulunduğu bir uçak da gönderdi.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla aralarında 4 özel eğitimli köpeğin de yer aldığı 420 personel yardım çalışmalarına katılmak için Türkiye'ye geldi. Ayrıca, Azerbaycan halkı, Türkiye'ye 20 tır insani yardım gönderdi. Yakın günlerde Azerbaycan'dan Türkiye'ye yaklaşık 200 tır yardım malzemesinin daha gönderileceği öngörülüyor.

Bosna Hersek

Bosna Hersek Federasyonu, Türkiye'deki depremzedelere yardım için 25 kişilik özel arama kurtarma birliği gönderdi.

Kuveyt

Türkiye'deki depremzedelere yardım için arama kurtarma ekibi göndermesinin yanı sıra, devlet televizyonunda yapılacak bir canlı yayınla, yardım kampanyası başlattı. Kuveyt'te Türkiye'deki depremzedelere gönderilmek üzere başlatılan yardım kampanyasında 13 milyon Kuveyt dinarı (42,62 milyon dolar) yardım toplandı.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın depremden etkilenen Türkiye ve Suriye'ye 50'şer milyon dolardan toplam 100 milyon dolar'lık yardım yapacağı bildirildi.

Ürdün

Ürdün Kralı II. Abdullah arama kurtarma çalışmalarına destek için ekip ve depremzedelere gıda, ilkyardım ve çadır yardımı gönderilmesi emri verdi.

Irak

Irak Kızılayı, Türkiye'deki enkaz çalışmalarına katılmak üzere bir ekip gönderdi. Yaklaşık 150 kişilik ekip İslahiye'de hem arama yapıyor hem de sağlık hizmeti veriyor. Gönderilen yardım ekibinde yaklaşık 35 ambulans da yer alıyor.

Irak Kürdistanı

Irak Kürdistanı Bakanlar Kurulu, Türkiye'deki depremzedeler için yardım kampanyası başlattı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilk etapta 30'dan fazla ambulans ve çoğu cerrahlardan oluşan 45’i aşkın doktor, depremzedelere yardım etmek için Türkiye'ye gönderdi. 

Lübnan

Ulusal Birlik Hükümeti, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin deprem bölgelerine teknisyenlerden oluşan 55 kişilik ekip gönderdiğini açıkladı.

Bahreyn

Bahreyn Kralı Hamed İsa Halife, Türkiye ve Suriye'de yaşanan yıkıcı depremden etkilenen depremzedeler için acil insanı yardım emri verdi.

Cezayir

Cezayir de arama köpeklerinin de yer aldığı 86 kişilik bir ekibi Türkiye'ye gönderdi. Ekip Adıyaman'daki çalışmalara katıldı.

Mısır

Mısır cuntası lideri Sisi, Cumhurbakanı Erdoğan'ı telefonla arayarak depremler dolayısıyla "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Sisi yönetimi, Türkiye ve Suriye'ye destek için 5 yardım uçağı gönderdi.

Tunus

Tunus İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, Türkiye'deki depremzedelere yardım için 14 tonluk acil yardım malzemesi gönderdiklerini belirtti. 41 arama kurtarma personeliyle özel eğitimli 4 köpek de afet bölgelerine gönderildi.

Çeçenistan

Çeçenistan merkezli uluslararası faaliyet gösteren ‘Al-Mansur’ insani yardım kuruluşu ilk günden beri deprem bölgesinde yardım dağıtıyor.  

Al-Mansur yardım kuruluşu, depremde evleri kaybeden vatandaşlara gıda yardımı ve çadır temin ediyor. Al-Mansur İnsani Yardım Kuruluşun Başkanı Ali Osmaev, "Tüm imkanlarıyla deprem bölgedeki kardeşlerimize gereken tüm desteğini vereceğiz. Çeçen savaşı sırasında Türkiyeli müslümanların bize yaptığı yardımlarını hiç unutmadık ve unutmayacağız" dedi.

Ali Osmaev, "Zor kış şartlarında çadırdan daha çok konteyner ihtiyaçları var, şimdi konteynerler için destek vereceğiz." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55