İşgal rejimi ile Fas 2026 için ortak askerî eylem planı imzaladı
İşgal rejimi ile Fas arasında bu hafta Tel Aviv'de Ortak Askerî Komite'nin (Joint Military Committee – JMC) üçüncü toplantısı gerçekleştirildi.
Bölgesel güvenlik krizleri ve Filistin'de devam eden saldırıların gölgesinde yapılan toplantı, 2026 yılına yönelik ortak askerî eylem planının imzalanmasıyla sonuçlandı. Gelişme, işgal rejimi ordusunun Arapça sözcüsü tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Toplantı, işgal rejimi ordusunun Planlama Direktörlüğü ile Dış İlişkiler Direktörlüğü gözetiminde düzenlenirken, iki taraftan üst düzey askerî yetkililer görüşmelere katıldı. Program kapsamında çok sayıda teknik ve mesleki toplantı yapılırken, işgal rejimine ait askerî birlikler, savunma sanayii şirketleri ve çeşitli güvenlik kurumlarına saha ziyaretleri gerçekleştirildi.
Ziyaretler çerçevesinde ayrıca, iki ordu arasındaki iş birliğinin kapsamını ve hedeflerini belirlemeyi amaçlayan, uzun vadede askerî kapasitenin artırılmasına odaklanan bir stratejik forum düzenlendi. Görüşmelerde, bölgedeki güvenlik tehditleri gerekçe gösterilerek stratejik planlama, teknolojik gelişmeler, askerî eğitim ve operasyonel koordinasyon başlıkları öne çıkarıldı.
İşgal rejimi tarafı, bu temasların 2020'de imzalanan İbrahim Anlaşmaları sonrasında yeniden tesis edilen resmî ilişkilerin doğal bir devamı olduğunu savunuyor. Ancak söz konusu askerî iş birliği, bölgede artan askerîleştirme politikaları ve Filistin halkına yönelik devam eden ihlaller nedeniyle yoğun eleştirilere konu oluyor.
İşgal rejimi ile Fas arasındaki askerî yakınlaşma, diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasından beş yıl sonra, işgal politikalarını normalleştirdiği gerekçesiyle ikili ilişkilerin en tartışmalı başlıklarından biri olarak değerlendiriliyor.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.