,
  • BIST 9990.96
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 29 °C

“İş güvenliği ile ilgili çıkarılan yasalar kâğıt üzerinde kalmakta”

“İş güvenliği ile ilgili çıkarılan yasalar kâğıt üzerinde kalmakta”
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aydın Gök, iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili çıkarılan yasaların kâğıt üzerinde kaldığını söyledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında yaşanan maden kazasında 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesinin üzerinden 4 yıl geçti. Facianın yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aydın Gök, Soma faciasının yüzlerce insanın hayatına mal olduğunu söyledi.

Soma faciasının üzerinden 4 yıl geçtiğini hatırlatan Gök, Türkiye’de sık sık maden kazalarının yaşandığını ve bunların çoğunluğunun ölümle sonuçlandığını aktardı.

Maden ocaklarındaki kazaların azaltılmasına yönelik çıkarılan yasaların sadece kâğıt üzerinde kaldığını ve denetimlerin formaliteden ibaret olduğunu belirten Gök, kazaların önlenmesine yönelik ciddi tedbirlerin alınması gerektiğine işaret etti.

Gök, “Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde maden ocağında çıkan yangın ve sonrasında su basması sonucu 301 madencimiz hayatını kaybetmişti. Maalesef ülkemizde ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan maden kazaları sık yaşanmaktadır. Son yıllarda iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili çıkarılan yasalar kâğıt üzerinde kalmakta ve formaliteden öteye geçmemektedir. Bunun önemli bir sebebi, son yıllarda çıkarılan yasaların Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde çıkarılarak 'önce insan ilkesinden ziyade verilen ödevleri yerine getirme' saikiyle yapılmasıdır. Zira Soma maden faciası ile ilgili yapılan soruşturma sonrası hazırlanan bilirkişi raporlarında 20’ye yakın kusur ve ihmal tespit edilmiştir. Bu kadar ağır kusur ve ihmallerin olduğu kazalara kaza diyemeyiz. Yüzlerce insanımızın hayatına mal olan katliam gibi facialardır.” dedi.

“Denetimler formaliteden öteye geçmemektedir”

İnsan hayatına değer verilmesi gerektiğini vurgulayan Gök, “Verilmiş bir ödevin yetiştirilmesi şeklinde hızlı bir şekilde çıkarılan uyum yasaları olduğundan gerekli deneyimli denetimci ve iş güvenliği uzmanı sıkıntısı çekilmekte, yapılan denetimler de formaliteden öteye geçmemektedir. Olaya insanlarımızın hayatına verdiğimiz değer ve hassasiyetle yaklaşılmalıdır.  Bu konuda hem işverenlerimizin hem işçilerimizin gerekli hassasiyeti gösterip, önlemlerini almaları hem de uzmanların eğitim, tecrübe ve deneyimlerinin artırılması sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Gök, son olarak "Bir kez daha, hayatını kaybetmiş madencilerimize Cenabı Allah'tan af ve mağfiret diliyorum.” dedi.(İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55