İran'dan Washington'a sert uyarı: "Saldırı olursa karşılık hesap dışı olur"
ABD ile İran arasında artan gerilim sürerken, Tahran'dan Washington'a sert mesajlar geldi.
İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi, ülkesine yönelik herhangi bir saldırıya "hızlı, kararlı ve ABD'nin hesaplarının dışında" bir karşılık verileceğini söyledi.
Silahlı kuvvetlere bağlı bir birliği gece saatlerinde denetleyen Musevi, İran'ın tam hazırlık halinde olduğunu belirterek, "Eğer bu bölgede ateş yakılırsa, o ateş Amerika'yı ve müttefiklerini de yakar. Dünya, güçlü İran'ın farklı bir yüzünü görecek" ifadelerini kullandı.
Musevi, deniz ablukası tartışmalarına da değinerek, "Coğrafya ve jeopolitik derslerini yeniden gözden geçirsinler. İran kuşatılabilecek bir ülke değildir" dedi.
Askeri tehditlerin gölgesinde diplomatik trafik de hız kazandı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Tahran'ın son dönemde şekillenen diplomatik süreci değerlendirdiğini ve yaptırımların hızlı şekilde kaldırılmasının İran için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.
Bekayi, geçmiş müzakere süreçlerinde zamanın İran aleyhine kullanıldığını hatırlatarak, bu kez karar aşamasında olduklarını vurguladı.
Öte yandan uluslararası basında yer alan haberlere göre Katar, Türkiye ve Mısır, ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile üst düzey İranlı yetkilileri Ankara'da bir araya getirmek için girişimlerde bulunuyor.
Trump yönetiminin diplomatik çözüme açık olduğu, ancak İran lideri Ali Hamaney'in ABD'nin kabul edebileceği bir anlaşmaya onay verip vermeyeceği konusunda şüpheler bulunduğu aktarılıyor.
Bu gelişmeler, Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'in bir gün önce yaptığı "ABD saldırırsa bu bir bölgesel savaşa dönüşür" uyarısının ardından geldi.
Hamaney, İran'ın savaşı başlatmayacağını ancak herhangi bir saldırıya güçlü şekilde karşılık vereceğini belirterek, Amerikan tehditlerinin İran halkını korkutamayacağını söyledi.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.