,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C

İran ve Suudi Arabistan arasında 7 yıl aradan sonra ilk görüşme

İran ve Suudi Arabistan arasında 7 yıl aradan sonra ilk görüşme
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 7 yıl sonra İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla 7 yıl sonra İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Suudi mevkidaşı ile Tahran’da gerçekleştirdiği yüz yüze görüşmeden dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Varılan normalleşme adımlarından 100 gün sonra Tahran’da görüşebildik. Bu süre içerisinde iki ülke başkentlerinde büyükelçilikleri, Meşhed ile Medine’de konsolosluk binalarının faaliyetlerine başlamaları için gerekli hazırlıkları yaptık” dedi.

Riyad yönetimine gösterdiği çaba için teşekkür ederek Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydeden Abdullahiyan, “Riyad yönetimi ile ekonomik, siyasi, sınır güvenliği ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadeleyi kapsayan ortak komiteler kurulması noktasında anlaştık. İki ülke liderlerinin onaylaması halinde söz konusu anlaşmaları hızlı bir şekilde uygulamaya başlayacağız” ifadelerine yer verdi.

İki ülke arasında seyahat ve ulaşım konularında kolaylıklar sağlanacağını belirten Abdullahiyan, “Suudi Arabistan vatandaşlarının turizm ve dini ziyaretler için İran’a gelmeleri konusunda gerekli hazırlıkları yaptık. Varılan anlaşma kapsamında İranlıların hac ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmelerinden dolayı mutluyuz” dedi.

Suudi Arabistan ile ortak güvenlik vurgusu yapan Abdullahiyan, İran’ın bölgesel refahı ve kalkınması için bölge ülkeleri arasında kuşatıcı güvenlik anlayışını savunduğunu söyledi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ise konuşmasında Tahran’da olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek İranlı mevkidaşı ile görüşmesinin iki ülke arasında varılan anlaşma kapsamında olduğunu söyledi.

Suudi Bakan Ferhan, “İran’ın Suudi Arabistan Büyükelçiliği açıldı ve en kısa sürede Suudi Arabistan’da Tahran Büyükelçiliği açılacak. İki ülke arasındaki işbirliğinin şu anki durumdan daha fazla olacağını umut ediyorum” dedi.

İran ile diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi üzerine çalıştıklarını belirten Ferhan, ”İki ülke ilişkilerinin normalleşmesi temel konumuzu oluşturuyor. Bu ilişki, karşılıklı saygı ve iki ülke içişlerine müdahale edilmemesi üzerine kurulu. İki ülke ilişkilerindeki normalleşmenin İslam dünyasında olumlu etki uyandırmasını umut ediyorum” diye kaydetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yle de görüşeceğini belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55