,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 27 °C

İran ulemasından Ayetullah Misbah Yezdi vefat etti

İran ulemasından Ayetullah Misbah Yezdi vefat etti
İran Uzmanlar Meclisi üyesi Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi, dün akşam saatlerinde, başkent Tahran'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

İran'ın önde gelen alimlerinden olan İran Uzmanlar Meclisi üyesi Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi, 6 gündür rahatsızlığından dolayı hastanede tedavi görüyordu.

Cuma günü akşam saatlerinde vefat eden İran'ın önemli alimlerinden 87 yaşındaki Yezdi, devrim sürecinde İmam Humeyni'nin en büyük yardımcılarından biri olarak ön plana çıktı.

İran İslam Cumhuriyeti rehberini seçen şurada (İran Uzmanlar Meclisi) yer alan Yezdi, aynı zamanda kurucusu olduğu İmam Humeyni Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanlığını da yürütmekteydi.

Hamanei, Ayetullah Yezdi için taziye mesajı yayımladı

İran İslam Cumhuriyeti Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei bir mesaj yayımlayarak, İranlı büyük fakih ve din adamı Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi'nin vefatı dolayısıyla başsağlığı dileklerinde bulundu.

Bugün yayımladığı mesajda ailesine, talebelerine ve bu büyük alimi sevenlere başsağlığı dileyen Hamanei, şöyle dedi:

"Ayetullah Misbah Yezdi'nin vefat haberini derin bir üzüntü ile öğrendim. Bu olay İlmiye Havzaları, İslami eğitim ve maarif için büyük bir kayıptır. Ayetullah Misbah Yezdi seçkin bir düşünür, tedbirli bir yönetici, hakkı beyan etmekten çekinmeyen ve doğru yolda kalmakta direnen bir alimdi.

Ayetullah Misbah Yezdi'nin dini düşünce ile ilgili yol gösterici kitaplar yazması, seçkin öğrenciler yetiştirmesi ve varlığına ihtiyaç duyulduğu zaman bir inkılapçı olarak tüm alanlarda çalışması ve sunduğu hizmetlerle emsalsiz biriydi.

Ayetullah Misbah Yezdi'nin gençlik çağından ömrünün sonuna kadar takvası, ihlası ve tevhidî marifet yolunu izlemesi, ona verilen ilahi mükafattı."

Mesajının sonunda Seyyid Ali Hamanei, Ayetullah Misbah Yezdi için Yüce Allah'tan rahmet ve mağfiret diledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den taziye mesajı

Ayetullah Yezdi'nin vefatı üzerine bir taziye mesajı yayımlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani şöyle dedi:

"İnna Lillah ve İnna İleyhi Raciun.

İlahiyat okulunun önde gelen hocalarından ve İmam Humeyni Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi'nin ölümü keder ve üzüntüye neden oldu.

İlahiyatçılara, alimlere, öğrencilere, meraklılara ve özellikle merhumun ailesine başsağlığı diliyor, Allah'tan merhamet ve af, hayatta kalanlara sabır ve sağlık diliyorum."

Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi kimdir?

Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi, 31 Ocak 1934 yılında Yezd şehrinde doğdu.

İlköğrenimini 1947-48 yıllarında tamamlayan Ayetullah Yezdi, medrese ilimlerini tedris etmek üzere Yezd kentindeki Han Meydanı'nda bulunan Şefiyye okuluna yazıldı.

Pek çok öğrenci için en az 8 yıl süren medrese eğitimini 4 yıl gibi kısa sürede başarıyla tamamladı.

Dini eğitimin yanında Almanya'da fizik, kimya, fizyoloji dersleri aldı. Ayrıca Fransızca dilini de öğrenen Yezdi, modern bilimlerde de kendini geliştirdi.

Devrim sürecinde Ayetullah Humeyni'nin büyük yardımcılarından olmakla öne çıkan Hüccet'ül İslam Ayetullah Yezdi, sonraları Seyyid Ali Hamanei'nin yanında yer aldı.

İran'daki medreselerde çok sayıda talebe yetiştiren Ayetullah Yezdi 1 Ocak 2021 Cuma günü akşam saatlerinde vefat etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55