,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C

İran, Pakistan ve Türkiye'den Afganistan'daki deprem bölgesine yardım

İran, Pakistan ve Türkiye'den Afganistan'daki deprem bölgesine yardım
Cumartesi günü Herat vilayetinde yaşanan depremler nedeniyle büyük bir yıkımın yaşandığı bölgeye ilk dış yardımlar komşu ülke İran ve Pakistan ile Türkiye'den geldi.

 

Afganistan İslam Emirliği'nin merkez üssü Herat vilayeti Zinde Jan bölgesinde cumartesi günü peş peşe meydana gelen depremlerde 13 köy tamamen yıkılırken, 2 binin üzerinde Afganistan vatandaşı hayatını kaybetti, 10 binin üzerinde insan yaralandı.

Halen arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği deprem bölgesine özellikle barınma, ilaç, gıda gibi temel ihtiyaçlara acil ihtiyaç duyuluyor.

Afganistan Afet Yönetimi Bakanlığının acil yardım çağrısına ilk yanıt verenler komşu ülkeler İran ve Pakistan oldu.

İran Kızılayı (IRCS) dün Herat kentine kurtarma ekiplerinin yanı sıra yardım malzemelerini gönderdi.

IRCS'nin Horasan Eyaleti Başkanı Muhsin Zakarian, Afganistan Kızılayı'ndan yardım talebi aldıktan sonra kurtarma araçları ve ilgili ekipmanlarla birlikte hızlı bir müdahale ekibi gönderdiklerini söyledi.

Zakarian, "21 kurtarma ekibi, 11 operasyonel kurtarma aracı, 2 arama köpeği ve 500 ailenin barınması ve beslenmesine ilişkin yardım malzemeleri hazırlayıp gönderdik." dedi.

Pakistan, depremin vurduğu Afganistan'a acil yardım ve kurtarma ekipleri gönderdi

Pakistan Ulusal Afet Yönetimi (NDMA), arama ve kurtarma ekipleri de dahil olmak üzere depremden etkilenen Afganistan için bir insani yardım planını koordine etmek üzere harekete geçti.

Pakistan'ın NDMA Başkanı Korgeneral İnam Haydar Malik, kardeş ülke Afganistan'ın Herat kentindeki zor durumdaki depremzedelere anında gönderilebilecek yardımlar için şöyle konuştu:

"NDMA gıda maddeleri, ilaçlar, çadırlar ve battaniyeler dahil olmak üzere yardım malzemeleri göndermeyi ayarladı. Bu öğelere ek olarak Arama Kurtarma Ekipleri de listeye alınmış ve gönderilmeye hazırdır."

Afganistan'a acil yardım yapılması gerektiğini vurgulayan Malik, yardımın mümkün olan en hızlı yollardan hava ve kara yolları kullanılarak gönderilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca sürece dahil olan tüm devlet daireleri ve kurumlarından da işlemlerin kolaylaştırılmasını ve koordinasyonunun sağlanmasını istediği belirtildi.

Bir yardım uçağı da Türkiye'den

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Afganistan'da meydana gelen deprem sonrası ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini ve AFAD'a ait teçhizatları taşıyan uçağın hareket ettiğini açıkladı.

MSB'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, şu bilgilere yer verildi:

"Ülkemizin yardım elini Afganistan'a ulaştırıyoruz. Afganistan'da meydana gelen deprem sonrası ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini ve AFAD'a ait teçhizatları bölgeye ulaştıracak olan Hava Kuvvetlerimize ait uçak Mürted Hava Meydan Komutanlığı'ndan hareket etti."

Diğer yardım kuruluşları da devrede

Save the Children, depremden etkilenen binlerce aileye yardım etmek için harekete geçen başka bir kuruluş. Kuruluş, pazar günü yaptığı açıklamada, acil insani yardım, ailelere nakit dağıtımı, bebek hijyeni ve çocuklara psikolojik sağlık desteklerini içerecek şekilde ortaklarıyla koordineli olarak çalıştıklarını bildirdi.

Save the Children Afganistan Direktörü Erşad Malik şunları söyledi:

"Zararın boyutu korkunç. Bu trajediden etkilenenlerin sayısı gerçekten rahatsız edici ve insanlar hâlâ Herat'taki evlerinin enkazı altında, bu sayılar artacak. Binlerce çocuk ve aile artık evsiz, barınaksız. Her şeylerini kaybetmişler. Artçı sarsıntılar ve binaların çökmesi korkusu Herat'ta aileleri sokağa çıkmak zorunda bıraktı. Bu kriz üstüne krize yol açtı. Zira bu felaketten önce bile çocuklar ciddi bir yiyecek kıtlığı çekiyorlardı. Bağışçılar hayat kurtarıcı insani yardım sağlamalıdır. Bu acil durum yeni finansman kaynağı gerektiriyor. Acil para transferi yapılmazsa, halihazırda aşırı zorlanan fonlar daha da zorlanacağından mevcut insani programlar da etkilenecektir. Uluslararası toplum, Herat'ta acil yardıma ihtiyacı olan çocuklara sırtını dönmemeli." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55