İngiltere'de camilere yönelik 3 ayda 27 saldırı

İngiltere'de camilere yönelik 3 ayda 27 saldırı
Britanya Müslümanları Vakfı, son üç ayda 25 camiye yönelik 27 saldırı kaydedildiğini açıklayarak ülkede İslam karşıtı nefretin "tehlikeli bir seviyeye ulaştığı" uyarısında bulundu.

İngiltere'de Müslümanlara yönelik nefret suçları endişe verici boyutlara ulaştı. Britanya Müslümanları Vakfı (BMT) tarafından yayımlanan son rapora göre, Temmuz–Ekim 2025 döneminde ülke genelinde 25 camiye yönelik 27 saldırı gerçekleşti.

Raporda, saldırıların yüzde 41'inde haç, Hristiyan sembolleri veya Birleşik Krallık bayrağı gibi dini ve milliyetçi simgelerin kullanıldığı belirtilirken; olaylar arasında duvarlara nefret içerikli yazılar yazılması, kundaklama girişimleri ve mülklere zarar verilmesi gibi vakalar yer aldı.

Vakfın verilerine göre, saldırıların sayısı temmuzda yalnızca bir olayla sınırlıyken, ağustosta 7, eylül ve ekim aylarında ise 18 vakaya ulaştı. Bazı camilerin birden fazla kez hedef alındığı da açıklandı.

Rapor, saldırıların yüzde 11'inde Müslüman karşıtı sloganların yer aldığını, bazı saldırıların ise "planlı ve organize biçimde ibadet edenleri hedef almak amacıyla yapıldığını" vurguladı.

Vakfın yöneticisi Akile Ahmed, ülkedeki yaklaşık 4 milyon Müslüman'ın güven içinde yaşama hakkına sahip olduğunu belirterek, nefretin artık "daha görünür ve daha tehlikeli" hale geldiğini söyledi. Ahmed, "Bu tablo, sadece Müslümanlar için değil, tüm İngiliz toplumu için bir alarm zili olmalı." dedi.

BMT ayrıca, İngiliz polisinin bu saldırılar karşısındaki yetersiz ve kayıtsız tutumunu eleştirdi. Raporda, polisin olaylara gereken ciddiyetle yaklaşmamasının, Müslüman topluluklarda "toplumun bazı kesimleri tarafından dışlandıkları" yönündeki duyguyu derinleştirdiği belirtildi.

Uzmanlar, bu tür saldırıların yalnızca Müslümanlara değil, ülkenin sosyal dokusuna da zarar verdiği görüşünde. Toplum liderleri ise hükümete, nefret söylemini ve İslamofobiyi önlemeye yönelik kapsamlı politikalar geliştirme çağrısı yaptı.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.