İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Dr. Koç: Uzun süren burun akıntısı ve hapşırık varsa, alerji düşünülmeli
Bahar aylarında daha sık görülen ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve hapşırık gibi belirtilerle seyreden tablo alerjik rinit olarak tanımlanıyor.
Ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerin de bu duruma neden olduğunu söyleyen Dr. Koç, "Alerjik rinite duyarlı kişilerde, solunan havadaki alerjenlerin üst solunum yollarında aşırı tepkiye neden olmasıyla bu belirtiler ortaya çıkar. Hastalar burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma, gözlerde yanma ve sulanma, bazen de damakta, kulakta ve boğazda kaşıntı şikâyetleri tarif ediyorlar" dedi.
"İç ve dış ortam alerjileri var"
Mevsimsel alerjilerin nedenlerine değinen Dr. Koç, "Bu şikâyetlerin alerjenle temas sonrası tetiklenmesi, alerjik süreci başlatır. Bazen ev tozu akarları, hayvan tüyleri gibi yıl boyu devam eden iç ortam alerjenleri, bazen de polenler ve küf mantarları gibi mevsim geçişlerinde artış gösteren dış ortam alerjenleri sorumlu olabilir. Ağaç, otlu bitki ve çayır polenlerinin bazı sezonlarda artış göstermesiyle oluşan bu duruma mevsimsel alerjik rinit diyoruz," ifadelerini kullandı.
"Mevsimsel alerjik rinit sık görülen bir hastalıktır"
Alerjik hastalıkların mevsim geçişlerinde sık görüldüğünü ifade eden Dr. Koç, "En sık neden olarak çayır ve çimen polenleri gösterilir. İlkbahar-yaz dönemlerinde artan yabani otlar; perin otu, yapışkan otu gibi bitkiler özellikle sonbahar aylarında şikâyetleri artırır. Mevsimsel alerjik rinit sık görülen bir hastalıktır ancak mevsim geçişlerinde artış gösteren viral enfeksiyonlarla da sıkça karıştırılır. Ateş, kas ağrısı, halsizlik ve şikâyetlerin 5-10 gün içinde gerilemesi genellikle viral enfeksiyonu düşündürür. Sarı-yeşil burun akıntısı, yüzde basınç hissi ve sürekli burun tıkanıklığı ise bakteriyel sinüziti işaret eder. Alerjik riniti diğer hastalıklardan doğru şekilde ayırmak, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesini sağlar" dedi.
"Alerjenle temastan kaçınmak tedavinin temelini oluşturur"
Alerjik rahatsızlıkların uzun sürdüğü durumlarda mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirten Dr. Koç, "Mevsimsel alerji, alerji uzmanlarının yaptığı muayene ve alerji testleriyle teşhis edilir. Alerjenle temastan kaçınmak tedavinin temelini oluşturur. Bunun yanında, hastalığın şiddetine göre alerji ilaçları veya halk arasında alerji aşısı olarak bilinen alerjene spesifik immünoterapi uygulanabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde uzun süren burun akıntısı ve hapşırık gibi şikâyetler varsa, bu durum grip ilaçlarıyla geçmiyorsa, alerjik rinit düşünülmeli ve bir immünoloji ve alerji uzmanına başvurulmalıdır," şeklinde konuştu.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.