,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 20 °C

İlaç firmaları ilaçlarını piyasadan çekiyor

İlaç firmaları ilaçlarını piyasadan çekiyor
İlaçta kriz giderek büyüyor. Bazı ilaç firmaları, Türkiye ecza depolarına gönderdiği açıklamayla 14 ilacın satışını tamamen sonlandırdığını duyurdu.

Firmalar, Türkiye'de koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışını durdurdu.

Son dönemlerde bazı ilaç firmalarının Türkiye piyasasından ilaçlarını çektiğini belirten Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın, ilaçların üretimi, hammadde temini, ambalaj ve sevkiyattaki maliyetlerin çok ciddi anlamda artmasının ilaç firmalarını etkilediğini söyledi.

Piyasada bulunamayan ilaç sorunu sürerken, ilaç fiyatlarına yapılan son zamlar da ilaç firmalarını memnun etmediğini söyleyen Erakın, ilaçları piyasadan çekmesinin temelinde yatan nedenin, ilaç fiyat kararnamesi ve maliyetler olduğunu belirtti.

"İlaçları piyasadan çekmesi ilaç fiyat kararnamesine bağlanıyor"

İlaç firmalarının, piyasadan ilaçları çekmesinin nedenleri olduğunu belirten Erakın, "İlaçları piyasadan çekmesi ilaç fiyat kararnamesine bağlanıyor. Bu tablo sonucunda oluşan değişik maliyetler, ilaçların üretimindeki maliyet, ilaçların ham maddedeki temini, ilaçların ambalaj teminindeki sıkıntılar ve sevkiyattaki maliyetlerin çok ciddi anlamda artması ilaç firmalarını etkiledi." dedi.

"İlaçlarla ilgili bazı yeni kararlar alındı"

Yapılan ilaç zamlarının sınırlı düzeyde kalması ilaç firmalarını da eczaneler gibi zor durumda bıraktığını söyleyen Erakın, "İlaçlar ilgili bazı yeni kararlar alındı. Daha önce çok uluslu bir ilaç firmasının böbrek hastalarında kullandığı ilacı piyasadan çektiğini hep birlikte gözlemledik. Bu defa başka bir çok uluslu ilaç firması, 14 kalemden oluşan on bir adet ilacın Türkiye pazarına bundan sonra verilmeyeceğini ve Türkiye'den çektiğini bilgisini almış bulunmaktayız." diye belirtti.

"İlaç firmalarının bu şartlarla ilaç üretmekten imtina etmesi sonunda Türkiye'den çekilmesini istemiyoruz"

Erakın, "Bizim bu konudaki çekincemiz, ilaç üretiminden kaynaklanan sıkıntılar sonucunda hastaların ilaca ulaşamamasıdır. Sıkıntıların engellenmesi ve hastaların sağlıklı bir şekilde hakkı olan sağlığa kavuşmalarının önünde engel olmaması öncelikli görevimizdir. İlaç firmalarının bu şartlarla ilaç üretmekten imtina etmesi sonunda Türkiye'den çekilmesini istemiyoruz. Eczacılar olarak çekincemiz bunlardır." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55