2 Nisan Cumartesi günü idrak etmeye başlayacağımız olan üç ayların sonuncusu Ramazan ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Emekli İmam Molla Cemal Çınar, bu ayda dikkat edilmesi gereken konularla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Ramazan ayının başta ümmete hayırlı olması ve günahların, hataların bağışlanmasına vesile olmasını temenni ederek konuşmasın başlayan Çınar, "Ramazanın ruhu Kur'an'dır. Kur'an-ı Kerim'in ruhu da rahmet, şefkat, mağfiret ve günahlardan azat olmaktır. Ramazan ayı, bir insanın ruhunun inancıyla, beden eşliğinde insanın tüm bünyesince kabul edip dini bir tasavvur, ruhi ve irfani bir havaya girdiği mümtaz aylardan biridir. Dünyanın en büyük olayı Kur'an-ı Kerim'in inişidir ve Kur'an bu ayda inmiştir. Allah'u Teâlâ, Ramazan ayını tarif ederken 'onda Kur'an nazil olmuştur' diye buyuruyor." dedi.
"Ramazan muhasebe ve eksiklerimizi telafi etme ayıdır"
Ramazan ayının şefkati, adaleti, insani duyguları, emniyet ve emaneti, iman-eman ilişkilerine dair bir muhasebe ayı olduğunu hatırlatan Çınar, "Dünyada sefil, aç, perişan olan insanların ne durumda olduklarının muhasebesinin yapılıp sonucunda güzel bir muhasebesinin çıkarılabileceği mübarek bir aydır. Ruhumuzu, toplumumuzu, ailemizi ve içerisinde bulunduğumuz dünyadaki insani değer yargılarındaki kayıpların neler olduğunu muhasebe ederek geçmiş ramazandan bu ramazana kadar olan kayıpların neler olduğunu, edindiğimiz. Sermayemizin ne olduğunu, sermayemize ne katabileceğimizi ve kayıplarımızı telafi etmek adına Ramazan bir rahmet kapısıdır." diye konuştu.
"Muhtaçların ihtiyacını gidermek imani bir vecibedir"
Çınar, "Ramazan, ilim irfan ile ruhun beslendiği, öte yandan ibadet, taat, zikir ve ibadetlerin yapıldığı, örneğin; başka zaman olmayan teravih namazı gibi bir namazın olmasının yanı sıra muhtaç, yetim, dul, kimsesiz ve yaşlılara yardım eli uzatılmalı, bu ay ihtiyaç sahipleri için umut olmalıdır. Bu kardeşlerimizle ramazanın rengini, ahengini, gelişini, toplumsal bir birlikteliğe vesile olduğunu imkânlarımızla ihtiyaç sahiplerine onlar da dualarıyla bize iade yapmak suretiyle aramızda bir gönül bağı oluşmasına vesile olmalıdır. Muhtaçların ihtiyacını gidermenin imani bir vecibe olduğunu, her ayda yardım yapmak insana fayda verirken Ramazan ayında en az bire binden fazla sevap kazanıldığını bilerek bu aynın bizim için fırsat, muhtaçlar için umut olsun." şeklinde konuştu.
"Ramazan, nefsin, lezzetin, şehvetin dizginlenip marifetin, irfanın, ruhun daha da canlandığı bir ay olmalıdır"
Ramazan ayında israfa kaçılmaması adına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Çınar, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Ramazan, kısaca insanın iç âlemini, değerler sistemini bir olgunluğa götürürken diğer taraftan ibadetlerin yapılması, birlikte iftar ve sahurların yapıldığı bir aydır. Ramazanda özellikle toplu iftarlarda israfa kaçılmamalı. Kişinin Ramazanda özellikle toplu iftarlarda israfa kaçılmamalı. Kişinin yiyebileceğinden fazla yemeği sofraya koymaması gerekir. Ramazan ayı, ruhu besleyen, insanın manevi bünyesini güçlendiren, mideyi değil zihni tasavvuru dolduran bir ay olmalı. Özellikle hasta insanların ramazanda yiyeceklerine dikkat etmeleri gerekir. Bu konuda sağlık ekiplerinin uyarıda bulunması bizim için ayıptır. Zaten Ramazan ayında az yemek yenilmesi, çokça ibadet edilmesi gerekiyor. Nefsin, lezzetin, şehvetin dizginlenip marifetin, irfanın, ruhun daha da canlandığı bir ay olmalıdır. Allah'u Teâlâ bu ayda ibadet eden kardeşlerimizin ibadetlerini kabul, günahlarını mağfur, ayıplarını mestur eylesin inşallah. İslam âleminin birlik beraberlik içerisinde ümmetin dirilişinin umudu olsun." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.