Hürmüz gerilimi tırmanıyor: ABD'den İran radarlarına saldırı, Tahran'dan savaş gemisi açıklaması

Hürmüz gerilimi tırmanıyor: ABD'den İran radarlarına saldırı, Tahran'dan savaş gemisi açıklaması
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran'ın Hürmüz Boğazı'na yönlendirdiği dört insansız hava aracının düşürüldüğünü ve İran'a ait kıyı gözetleme radarlarına saldırı düzenlendiğini açıkladı. İran ordusu ise Umman Denizi'ndeki iki ABD savaş gemisinin uyarılar sonrasında bölgeden ayrıldığını duyurdu.

ABD ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki askeri gerilim, dünyanın en kritik enerji geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı çevresinde yeni bir boyuta ulaştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), yaptığı açıklamada İran tarafından Hürmüz Boğazı istikametine gönderilen dört insansız hava aracının Amerikan güçlerince düşürüldüğünü iddia etti. Açıklamada, söz konusu İHA'ların uluslararası deniz trafiği için tehdit oluşturduğu öne sürüldü.

CENTCOM ayrıca İran'a ait bazı askeri noktalara saldırı düzenlendiğini duyurdu. Açıklamaya göre İran'ın Kişm Adası ile Goruk kentindeki kıyı gözetleme radarları hedef alındı. Amerikan tarafı, bu saldırıların olası yeni girişimlere karşı "savunma amaçlı" gerçekleştirildiğini savundu.

ABD ordusu, bölgedeki birliklerin yüksek alarm seviyesinde bulunduğunu ve herhangi bir saldırıya karşılık vermeye hazır olduğunu da belirtti.

İran ordusundan yapılan açıklamada ise Umman Denizi'nde bulunan iki ABD destroyerinin İran donanmasının uyarıları sonrasında bölgeden ayrıldığı duyuruldu.

Açıklamada, İran deniz kuvvetlerinin "Kadir" füzesi ve "Şehid Dana" tipi yeni saldırı amaçlı insansız hava araçlarıyla uyarı faaliyetleri yürüttüğü belirtildi.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.